Til tross for at 19 år gamle Aurora enda ikke har gitt ut sitt første album, har hun rukket å turnert i storbyer som Berlin, Amsterdam, Paris og New York. Likevel har hun ikke mål om å bli stor.

 

For nærmere fem år siden sang Aurora Aksnes for første gang foran andre. Da var moren hennes eneste publikum. Etter det har Aurora bare fortsatt å synge og publikumet har blitt mye større.

– Jeg var veldig nervøs i starten, men det er jeg jo egentlig fortsatt, bare ikke like mye som jeg var, forteller bergensartisten.

Da Made Management tok kontakt med Aurora i 2013 og sa at de var interessert i musikken hennes, var det moren som oppfordret henne til å gripe sjansen.

– Mamma fikk meg til å innse at man kan bety noe for noen andre og lage musikk som er bra for folk. Så det var hun som fikk meg til å gjøre det, sier Aurora og smiler.

 

Skjulte meninger

Som de fleste andre musikere startet det hele hjemme i stua. Allerede som seksåring begynte hun å spille piano og da hun var ni skrev hun sin første låt.

– Vi hadde et gammelt el-piano på loftet, hvor man måtte holde inn på-knappen for at det skulle komme lyd, så man måtte spille med en hånd. Men jeg klarte å teipe den fast etter hvert, sier hun med et lurt smil.

Deretter lærte hun seg både å spille piano og bass, og begynte å komponere egne melodier.

– Og så er jeg kjempedårlig på gitar, legger hun til.

 

DSC04878

 

Til tross for dette har hun bare fortsatt å skrive låter. I begynnelsen spilte hun piano på scenen, men dette har etter hvert blitt nedprioritert.

– Jeg er jo veldig glad i å synge med hele kroppen, og det er vanskelig når du må spille piano og synge samtidig, så vi har valgt det litt bort. Nå har jeg mulighet til å bevege meg fritt på scenen, sier hun og drar det korte, grålilla håret bak ørene.

Aurora forteller at hun foretrekker å holde meningene bak sangene sine litt skjult. Mange av sangene hennes handler om tap og om å miste folk. Hun mener at noen av sangtekstene er for triste. Derfor synes hun det er fint å late som at sangene er litt gladere enn de er, slik at folk kan høre på låtene og tolke litt selv.

– Jeg skriver veldig lite om kjærlighet, har jeg merket. Kanskje når jeg en dag har opplevd en skikkelig fin kjærlighetshistorie, kan jeg skrive om dette, men det får vente litt, sier hun og ser rundt i rommet.

 

Glad i insekter

Til Auroras store fortvilelse har hennes fleste fans fått med seg at hun liker å samle på døde insekter, etter en opptreden på TV2s Senkveld.

– Huff, det var det verste… Jeg høres jo ut som den freaken som bare sitter hjemme og samler på insekter og skriver musikk, forteller Aurora og ler nervøst mens hun retter på den store sommerfuglspennen hun har i håret.

– Mamma bare: «Du kunne jo sagt at du gjør andre ting enn å samle på møll», men egentlig gjør jeg ikke det, legger hun til og fniser. Til slutt innrømmer hun at hun også er glad i å lese bøker; spesielt fantasy, som Star Wars og Ringenes Herre.

Dessuten liker hun å tegne og å drive med yoga.

– Jeg er ikke noen myk superhuman, jeg driver bare med sånn som roer meg litt ned, forteller hun og strekker ut både armer og ben mens hun trekker pusten dypt.

 

2 (3)

 

Sterke konsertopplevelser Aurora spilte sin første ordentlige konsert på By:Larm i begynnelsen av 2014, og for bare noen uker siden hadde hun sin helt egne konsert på Rockefeller i Oslo.

– Det er veldig spesielt når man har en egen konsert, og tenker på at folk kan kjøpe billett for å se deg. Man blir veldig rørt, og jeg er veldig lettrørt, så jeg står alltid og griner på konsertene, og bare: «Buhu, takk for at dere kom». Jeg begynner å grine nå av å tenke på det, men det er veldig kjekt, ler hun mens hun blunker febrilsk og forsøker å stoppe tårene som allerede har begynt å renne.

På en konsert i Sverige i fjor, dukket det opp fire personer i 50-årene. Aurora forteller at to av de fire personene danset heftig gjennom hele konserten, til og med på de rolige, triste sangene.

– Når det er fire stykker i en stor sal, og de tar helt av på dansegulvet når du synger en trist sang, er det veldig vanskelig å ikke le. Men det var veldig gøy, og det var vel første gangen jeg ikke var nervøs, sier hun og smiler.

 

Klar for å slippe album

Så langt har artisten gitt ut én EP; «Running with the Wolves», og fem singler. Hun har enda ikke gitt ut noe album, men har planer om å slippe debutalbumet så fort det lar seg gjøre.

– Når kommer albumet? – Ti over halv, forteller Aurora alvorlig.

Etter planen skal albumet slippes i mars, men om hun får det som hun vil, kommer det tidligere. Albumet kommer i begynnelsen av neste år. Det er så masse som skal gjøres først, så foreløpig er det mars jeg skal si.

– Men jeg håper på januar! Men det er hemmelig, hvisker hun med et lurt smil.

Selv har hun ikke noe ønske om å bli stor, og er den som vil det minst på hele teamet.

– Jeg liker veldig godt å kunne gå ut og spise uten å bli tatt bilde av. Folk spør i hvert fall først. Men blir jeg stor så får det bare skje, tenker jeg. Jeg får jo gjøre noe jeg liker uansett.