Eksamenstiden nærmer seg, og samtidig øker studentenes stressnivå. For Nicolai Kjerschow har surfingen faktisk hjulpet ham gjennom en stressende eksamen.

Nicolai er surfer, student i Volda, og aktiv i studentorganisasjonen Natura. På hodet har han blondt hår, kroppen er veltrent og han minner om den stereotypiske surferen fra California. Til intervjuet kommer han forberedt med både surfebrett og en tykk våtdrakt, klar for en liten «photoshoot». Han er avslappet, rolig, og vi går ut for å finne en plass å sitte i høstsolen. Dagen etter skal Nicolai være med og arrangere en surfeleir, men han har heldigvis tid til en prat.

 

Struktur i hverdagen

For Nicolai er det viktig med struktur for å få fram de kreative ideene. Han er sikker på at flere studenter kunne hatt godt av å ta en pause fra studiene og kaste seg på surfebrettet.

– Jeg tror at flere trenger å få bort stress, og det tror jeg at surfing kan bidra positivt med. Rett og slett fordi du glemmer mye når du ligger der ute og tenker på bølgene. Du får en pause fra hodet ditt. Først da kommer de kreative tankene som skal ned på papiret, mener Nicolai. Ifølge Utdanningsdirektoratet er struktur og rutiner et virkemiddel for å fremme læring. Kurset «Fra stryk til toppkarakter» anbefaler trening og å være i aktivitet for å lykkes.

foto4-mats-hjelmeland

– Det er viktig å ha et variert liv

Johann Roppen, rektor ved Høgskulen i Volda, er enig med Nicolai i at å drive med idrett ved siden av studiene er viktig. For av bare bok blir ingen klok minner han oss på.

– Det er veldig viktig å ha et variert liv som student. Jeg var selv glad i å drive med studentidrett. Da kom jeg både i form og hadde lettere for å konsentrere meg. Man får disiplin av å holde på med idrett, og Roppen tror det også gir en påminnelse om at tiden er dyrebar. Det har Nicolai selv erfart som student.

– Jeg skulle skrive en eksamensoppgave om ledelse. Jeg hadde mye informasjon, men merket likevel skrivesperren. Den løsnet da jeg dro på surfeleir i Portugal og fikk struktur på dagene, forteller Nicolai. I Portugal var det surfing på morgenen, frokost, skole og så surfing igjen på slutten av dagen. Det resulterte i toppkarakter

 

Eksotisk kaldtvanns-surf

Volda har kanskje ikke så mange aktive surfere, men de har mye erfaring. Flere studenter er bitt av basillen i utlandet, og har tatt med erfaringene sine til bygda for å fortsette med lidenskapen sin i noe kaldere vann enn tidligere.

– Du føler deg veldig liten i den store verden, når du ligger der ute og venter på en bølge. Du møter nok utfordringer som kan bygge opp selvtilliten, og gjør at hverdagen blir lettere, forteller Nicolai om hvordan det egentlig er å surfe på Sunnmøre. Den tykke våtdrakten i fanget hans er jo i seg selv svar på spørsmålet. Det er kaldt å surfe i Norge på høsten. Men kaldtvanns-surfing har sin sjarm det også.

– Jeg ønsker ikke å si hvor du kan surfe nå, men er du interessert kan du ta kontakt med meg, så tar vi en tur. Jeg har erfart at det fungerer dårlig for nye surfere de første gangene. De trenger noen til å gi dem tips for å ikke ødelegge for andre surfere med mer erfaring. Tilbake til rektor Roppen. Han har selv aldri prøvd surfing, men tror det er kombinasjonen av spenning og naturglede som får studenter ut på surfebrettet.

– Voldastudentene har kort vei til verdens flotteste og kanskje farligste hav, omringet av fjelltopper i verdensklasse. Volda er en bygd med mye fin natur å by på, og det gode fellesskapet surferne har kan appellere til mange som studerer her.