Skifilmen «Vår beste dag» vant nylig Film-Tour konkurransen i regi av magasinet Fri Flyt og skal vises under en filmturné med 13 stoppesteder over hele landet, deriblant Studentsamfunnet Rokken i Volda allerede 6. Oktober.

 

– Det er utrolig kult å vite at filmen skal vises så mange steder med et publikum som treffer rett i målgruppa, sier filmskaper Matias Myklebust.

 

En profesjonell vennegjeng

«Vår beste dag» viser frem spektakulære bilder fra Sunnmørsalpene. Bak filmen står en profesjonell vennegjeng fra Volda.

 

Sunnmøre Ski- og Tauslitarlaug (SST) er et uoffisielt idrettslag basert i Volda. Samtlige medlemmer (13) i laget er med som filmfotografer og skikjørere i vinnerfilmen «Vår beste dag».

 

– Vi bedriver barskt friluftsliv som alpinisme, skikjøring og tindesport som innebærer bratt skikjøring og tindebestigninger. En viktig faktor for oss er å ha det gøy på tur, forteller Matias Myklebust.

 

SST er en forening for mennesker som ønsker å slite ski, tau, goretex og andre klesstoff. Ved et medlemskap i foreningen vil man kunne oppnå nye erfaringer, skape gode relasjoner og ha mulighet til å føle den Sunnmørske, alpine naturen, tett på kroppen.

 

– SST passer for deg som er en dreven ringrev på søken etter nye utfordringer og fjellvenner, men også for deg som har litt erfaring, men ønsker mer. Vi ønsker gjerne å få med fler på vårt vinnerlag forteller Myklebust.

 

vaar_beste_dag_2

Fra idé til handling

I etterkant av fjorårets Film Tour annonserte Fri Flyt en filmkonkurranse, hvor vinneren av den beste filmen skulle bli vist på hvert stopp under årets Film Tour – tillegg til å vinne en premie på 10 000 kroner. Vinneren av årets konkurranse ble altså Myklebust og Sunnmøre Ski- og Tauslitarlaug – SST, med «Vår beste dag».

 

– Vi har vært mye på tur tidligere, men bestemte oss for å ta med kamera nå. Vi har jobbet med filmen siden november og det har vært det første jeg har tenkt på når jeg står opp om morgenen, sier han.

 

Filmtittelen forklarer han på følgende måte:

– Det er et jag i friluftsmiljøet etter den beste snøen, den beste solnedgangen og det er litt ironi i det. Men det er også en film satt sammen av de beste dagene vi har hatt i fjellet sammen og en inspirasjon til å komme seg mer ut. Vi vil få frem gleden, og vise hvordan vi faktisk har det, forklarer Myklebust.

 

Filmen viser frem Sunnmørsalpene og Volda. Mens vi intervjuer vennegjengen legger de ikke skjul på at det til tider har vært krevende filmeforhold.

 

– Det er uforutsigbart både med tanke på vær og med studier. Man må sørge for å holde seg varm hele tiden, få i seg mat og drikke, undersøke skredfaren og ta hensyn til alle de andre i gruppa, forteller han.

 

Myklebust forteller også at det har vært mange bomturer, og at han selv har hatt lyst til å stå på ski selv mange av dagene.

 

– På en av turene gikk jeg opp med 26 kilo tung sekk for å få bilder av solnedgang. Da den kom gikk det fem minutter før drona kollapset og kræsja, forteller Myklebust.

 

Det unge filmcrewet er godt fornøyd med resultatet.

 

– Vi er stolte av det produktet vi har fått til. Vi har erfart hvor krevende det kan være å lage film i det alpine terreng og på null budsjett. Mange timer, dager og kalorier ligger bak filmen, men vi gjør det gjerne igjen, avslutter filmskaper Matias Myklebust om filmen «Vår beste dag».

 

 


Deltagere i produksjon av «Vår Beste Dag»:

Regi: Matias Myklebust
Foto: Matias Myklebust, Hallstein D. Mala & Thomas Westnes
Kjørere: Petter Westgaard, Fred Syversen, Hans A. Borolien, Torstein Sandven, Patrick Schuster, Are Reed, Hallstein D. Mala, Martin Berg Volden, Sondre Stensbøl, Matias Myklebust.