– Det er litt flaut for de som hører på, uttaler en jente fra et annet toalett. Lite visste hun at det satt en journalist fra Peikestokken på nabotoalettet.

 

Kombinasjonen jenter og toalett kan fort assosieres som et møtested for sladder og prat. Ventende på at en annen skal erklære sin «tissetrengthet», sitter gjerne vi jenter i flere timer og tripper med tærne for å ikke måtte gå alene. Det at jenter går sammen på toalettet er ikke et ukjent fenomen. Hva det snakkes om er en annen sak. Blir toalettet en Gossip Girl-episode, eller er det kun overfladisk pjatt som utveksles? Min intensjon var å finne ut av dette da jeg valgte å prioritere en times tid på Rokkens jentedo fremfor Open Mic.

 

”I ustand”

Bak lukkede dører, inne på et lite toalett, har jeg satt meg i en delvis behagelig posisjon. Grått og tett fra bakkenivå til tak, nærmest litt klaustrofobisk, skal jeg sitte her helt alene i en times tid. Med bena godt plassert opp mot veggen for å ikke vise tegn til liv, holder jeg meg så seriøs som overhodet mulig bak døra som er skiltet «I ustand». Redd for å bli oppdaget holder jeg kjeft, nesten redd for å puste for høyt. Stemmene på toalettet oppleves som et mylder av kommentarer, komplimenter, leven og kjærlighet. Sammensuriet av dette gir meg et inntrykk av at alle kjenner alle. Måten jenter, nærmest overfladisk, gir komplimenter til alt og alle, forsterker skillet mellom elsk og hat. Jenter er drama og grensen mellom baksnakking og rådgivning er marginal. Samme person blir gjerne både djevel og engel på samme tid.

 

Ved siden av meg har tre jenter presset seg inn på samme toalett. Problemet er selvfølgelig en håpløs eks. Ja gutter, dere er samtaleemne nesten hele tiden. Vi elsker dere og vi hater dere. Jentene snakker høyt om både sex og følelser. Jeg kan nå hele livshistorien til frøken ukjent, og har fått med meg at bruddet skyldtes eksens utroskap. Jeg kjenner jeg blir klein, og er veldig glad for at de ikke vet hva som skjuler seg bak veggen.

 

Lett fyll og evig lykke

Ved å lytte til toalettbesøkene kan jeg gjenkjenne følelsen av lett fyll og evig lykke. «For a god day to be alive» utbryter ei jente til venninnen sin. Kombinasjonen hennes av norsk og engelsk minner om turistfella på La Palma og oser positivitet. Det er lett å kjenne igjen de typiske trekkene for oppførsel med litt alkohol i blodet.

 

Jenters sterke behov for å se seg i speilet kan til og med overhøres. En av jentene roper ”Å, jeg må ta ansiktsmaske”, en annen sier ”Jeg begynner å få to kviser på nesa, livet mitt suger”. Det er kanskje dette som underbygger fordommen om at jenter er litt over gjennomsnittet interessert i sitt eget ytre. Uendelige timer foran speilet, for så å drikke bort skjønnheten på et par timer. Det er godt gutta har ”ølbriller”!

 

Sladder eller ei, vi jenter bruker toalettet til mye. For å koble av, fikse sminken eller få med seg helgens ”hysj”. Og til hun jenta som synes det er litt flaut. Ja det er litt flaut å arrangere tissekonkurranse på offentlig toalett.