Volda og Ørsta Bordtennisklubb kjemper helt i toppen på både dame- og herresiden i norsk bordtennis. Likevel er det gleden over å skape et godt fritidsmiljø som driver trener og grunnlegger Tor Hallaråker.

 

Tor startet bordtennisklubben i 2009. Klubben satser på både bredde- og elitenivå, med veteraner, elitespillere, barn og studenter. I tillegg har de et treningstilbud for flyktninger. I toppen konkurrerer bordtennisklubben i elite herrer og elite damer, og klubben har fire spillere på landslaget. Tor har selv holdt på med bordtennis i 43 år.

 

Hva er det som gjør at du ikke mister interessen?

– Bordtennis er verdens mest kompliserte idrett. Forskere har til og med funnet ut det. Det er på grunn av alle detaljene som finnes i sporten. Også er det spennende å se at man kan lære nye ting hver dag, på tross av at man har holt på med det lenge. Det er kjekt når ungene får til ting de har øvd på.

 

 

Saken fortsetter under bildet.

DSC_5125e
Nivået er høyt blant medlemmene i Volda og Ørsta Bordtennisklubb.

 

Vi befinner oss i gymsalen på Bratteberg skole. Bordtennisbordene dekker den lille salen, og ballene spretter veggimellom. Det er både barn og voksene med ulike ferdigheter bak bordene. Tor trekker fram verdien i å kunne gi barn et godt fritidstilbud.

 

– Jeg liker å lære barna folkeskikk. Man jobber med barna som mennesker, ikke bare som spillere. Mange ville kanskje hatt utfordringer om de ikke var hos klubben vår. Vi har for eksempel oppdrag for kriminalomsorgen. Jeg er opptatt av at de som vokser opp her skal ha en meningsfull fritid. Det er nok den største drivkraften, i tillegg til interessen for bordtennis.

 

De små ballene smeller hyppig på bordflatene i den lille gymsalen. Tor forteller at utebordene de skaffet på skolene i området gjorde at interessen raskt økte. De er nå nødt til å si nei til mange som vil være med å trene, på grunn av plassmangel. Heldigvis vil de få bedre fasiliteter i den nye hallen som skal bygges i Ørsta, og det er også planer om en egen bordtennishall i Volda.

 

Hva gjorde at bordtennisklubben så raskt ble blant landets beste?

– Det er min feil. Jeg hentet inn mye kompetanse da jeg kom tilbake til Volda i 2009. Vi spilte mye på skolen, som gjorde at flere ble med. Kunnskapen og treningsopplegget vårt var bra i forhold til de andre klubbene. Vi vant titler allerede to år senere. Vi lærte å ha en bra treningsstandard, og brukte en del ressurser på å hente inn gode trenere.

 

Saken fortsetter under bildet.

DSC_5206e
Både unge og gamle spillere har funnet veien til gymsalen.

 

Noen av de yngre står og trener på spesielle slag de repeterer om og om igjen. Treneren serverer hyppige baller og de smeller tilbake, godt plassert i hjørnet på bordet. De gode treningene har skapt grobunn for flere unge talenter i Volda og Ørsta, og junior-NM er nå blitt målet for flere av dem.

 

– Målet er at alle skal bli litt bedre på neste trening og i neste kamp. Resultater er kun motivasjon i forhold til å bli bedre. Nå er det snart junior- og senior-NM. Målet der er å spille litt bedre for hver kamp. Gjør vi det blir vi bedre. Utvikling er det viktigste, det er det som gir motivasjon for å spille.