Midt i handlegata i Ørsta finner du Fru Svendsen kunst og kulturkafé. Et fint sted for et avbrekk i en ellers hektisk studenthverdag.

 

Bygget fra 1867 er godt bevart, og det er også mattradisjonene fra denne tiden. Veggene er tapetsert i gammel stil og prydet med nye kunstverk, noe som gir stedet en fin balanse mellom gammelt og nytt. Stedet tiltrekker seg kunder i alle aldre. Noen kommer for å slappe av med venner, andre for å jobbe med studiene. På tross av en stadig kundestrøm er atmosfæren rolig, og en hektisk hverdag kan legges igjen utenfor lokalet.

Lokale råvarer i et historisk bygg
Anne Elin Brautaset har drevet Fru Svendsen siden kaféen åpnet i 2003. Helt fra starten har hun hatt fokus på å gi kundene god, hjemmelaget mat. Kaker, vafler, smørbrød, kaffe og kakao er noen av tingene kaféen kan friste kundene med.

– Vi har alltid ønsket å lage mat fra bunnen av med lokale råvarer. Den idéen har vi klart å holde på. Det er viktig for oss å vite hva vi serverer kunden, og hvor maten kommer fra. Jeg tror vi kan tilby et konsept folk vil ha, sier Brautaset.

På kjøkkenet kokes enda kaffen på tradisjonelt vis i kaffekjele. De ansatte er kledd i gammeldagse uniformer med hvite forklær som står i stil med husets årgang. Det som opprinnelig ble bygget som en stormannsgård har opp gjennom årene blitt brukt til mye forskjellig.

– En storkar bygget gården i 1867. Siden den gang har bygget blitt brukt til alt fra hotell til postkontor. På 70-tallet ble det donert til befolkningen i Ørsta gjennom kommunen. Stedet har lenge vært en sentral del av bygda, og ble etter hvert restaurert og drevet videre. Da jeg for 12 år siden ønsket å åpne en kafé i området, fikk jeg tilbud om å bruke dette lokalet til kunst og kulturkafé, forteller Brautaset.

Fornøyde kunder
Lokalbefolkningen benytter Fru Svendsen kafé til små og store begivenheter. Her finner man alt fra konfirmasjon til en uhøytidelig kopp med kaffe. Anne Elin Brautaset synes ørstinger er flinke til å gå på kafé. Også lokalhelten Arill Riise, nyhetsanker i TV2, har tidligere tatt turen innom Fru Svendsen.

– Det er alltid litt stas med lokalhelter på besøk, smiler Brautaset.
Annelin Kristoffersen (47) skjønner godt hvorfor folk velger kaféen.
– De har god mat som er laget fra bunnen av. Det kjenner man. Jeg kommer hit alt fra én gang i måneden til to ganger i uken, sier Kristoffersen.

Hun har tatt med seg venninnen Torhild Valvik (52) fra Bodø på lunsj i Ørsta.

– Kaken er kjempegod og atmosfæren er fin. Jeg liker også veldig godt at de koker kaffen på kaffekjele. Jeg blir nok en gjenganger når jeg er i Ørsta, forteller Valvik.

Annelin Kristoffersen setter pris på at stedet ligger så lokalt, og synes det er viktig å ta vare på det.

– Jeg liker å vise venninnene mine kaféen når de er på besøk. Så da tar jeg dem med hit og spiser litt kake. Det er så mye gode kaker og smørbrød. Alt er godt, legger Kristoffersen til.