Midt mellom Sunnmørsalpene samles en gruppe mennesker som på tvers av etnisitet og kultur ønsker å bli kjent, og gå på jakt etter høstens blå gull i skogen.

 

– Så gøy at så mange har møtt opp!

Tarjei Engset Ofstad, ansvarlig for dagens blåbærtur, ser seg fornøyd rundt på de omtrent 35 oppmøtte ved fotballstadionet i Volda. Det er tirsdag, solen henger fortsatt høyt på himmelen, og Re-act har sin første tirsdagstur etter sommerferien. Hver tredje uke arrangerer de turer i nærområdet, hvor kulturmøte er i hovedfokus. Denne tirsdagen er det en blanding av flyktninger, utvekslingsstudenter og frivillige som er med på tur.

 

Vil senke terskelen

Re-act har som mål å oppnå kulturforståelse og ha vellykkede kulturmøter mellom flyktninger og nordmenn. Ungdomsorganisasjonen har lokallag i Trondheim, Bergen, Oslo og Volda. I Volda er det økende interesse for å bli med som frivillig, og på høstens informasjonsmøte var det nærmere 50 oppmøtte.

 

– Vi ønsker å skape et sosialt møterom, hvor man kan bli kjent, og lære om hverandres kultur, sier aktivitetsleder Maria Røvik Dysli. Hun forteller med stort engasjement om Re-acts arbeid for flyktninger i lokalmiljøet. Svømmetrening for kvinner, leksehjelp for barn og eksotiske matkvelder er noen av de andre populære aktivitetene de arrangerer.

 

– Som ny i Norge er det ikke så lett å få kontakt med folk, og med turer som denne ønsker vi å senke terskelen for å bli med og samtidig sørge for en naturlig integrering, forteller Maria. Det summer av stemmer langs grusveien, og latteren henger løst. Maria kjenner mange av de oppmøtte, og det er stadig fler som kommer bort for å prate.

 

– Praktisk øving i å prate norsk er en positiv bieffekt av aktivitetene organisasjonen arrangerer, legger hun til.

 

Gjensidig læring

Turfølget har kommet et godt stykke på vei rundt Rotevatnet og har så smått begynt å speide etter blåbær. Det ser imidlertid dår – lig ut, mange sultne turgåere har vært her allerede. Basel Ghajar kommer opprinnelig fra Syria og har vært aktiv i Re-act nesten helt siden han kom til Norge for ett år siden. Samtalen med Basel foregår stort sett på norsk, og han spør gjerne når det er ord han er usikker på og vil lære.

 

– Jeg blir alltid med på alt, jeg, sier Basel og ler. Hytteturer til Stryn, fjellturer og langrenn har han fått prøvd seg på.

 

– Det var litt vanskelig første gangen, men etter et par ganger gikk det lettere, fortsetter han.

 

Norsk mat har han også fått prøve ut, både fiskegrateng og brunost falt i smak. Han trives i den norske kulturen, og syns stort sett nordmenn er imøtekommende og hyggelige. Tempoet på turfølget har steget et par hakk, men alle henger godt med, og taktfaste skritt høres i grusen.

 

Basel har ikke bare lært gjennom Re-act, men også fått mulighet til å vise frem deler av den syriske kulturen. Han har invitert til middag på asylmottaket, og servert tradisjonell mat etterfulgt av det meget populære terningspillet i Midtøsten, «Tawla». Dette er et spill som minner mye om Backgammon, med en arabisk tvist. Både maten og spillet ble tatt godt i mot av gjestene, og mat fra Syria øker også i popularitet her i Norge, slik som falafel.

 

– Jeg vil gjerne vise frem mer fra min kultur, derfor håper jeg det blir anledning til flere slike arrangementer, forteller Basel.

 

Aktivitetsleder Maria savner imidlertid mer deltagelse fra nordmenn, nettopp fordi et av målene til Re-act er å blekne stereotypier som finnes, for så vel norsk som annen kultur.

 

– Det handler like mye om å lære selv, som å lære bort. Vi ønsker å endre synet som mange har på folk som kommer fra andre land, gjennom å bli bedre kjent med hverandre, forteller hun, og legger vekt på at turene er åpne for alle som har lyst til å være med.

 

Bare blåbær

Solen har forsvunnet bak tretoppene og det merkes på temperaturen, men bærplukkerne ligger fortsatt ubrukt i sekken.

 

– Vi prøver opp her, sier Tarjei og peker oppover mot en mindre grusvei under Rot – sethornet. Og etter noen minutter er skråningen full av blåbærlyng og ivrige plukkere. Noen kopper er allerede halvfulle. Bærplukker er et nytt redskap for flere, og det trengs noe instruksjon. Men læringskurven er bratt og nå er det flere tunger som er blå.

 

– Blåbær smaker veldig godt, men det er litt kjedelig at det går så mye fortere å spise dem enn å plukke dem, sier Basel.

 

Oppe i lyngen kan vi se fulle kopper og poser med blåbær, og smilene er mange. Basel bestemmer seg for at blåbærene er verdt en innsats likevel, og forsvinner opp i skråningen sammen med resten av følget.