Ørjan Burøe har drevet med standup i 18 år. Som komiker er det sjeldent han blir tatt alvorlig.

− Vet du hva, jeg har valgt å være komiker, så jeg er ikke så veldig opptatt av å bli tatt på alvor, ler Ørjan Burøe før han retter blikket tilbake til strykebrettet. Det er kun en halvtime til showstart i Ørsta Kulturhus hvor han sammen med Cecilie Steinmann Neess og Henrik Thodesen skal ha forestillingen Latter On Tour. Trioen gjør sine siste forberedelser før show og prioriteringene er ulike.

− Ser dere forskjellen her? Hun sminker seg, jeg står og stryker …

 

Mannen til Komikerfrue

Burøe er for mange kjent fra realityserien Bloggerne, hvor kona Marna er en sentral figur. For noen er han bare «han som er kjent for å være gift med hun som er kjent for å være gift med han». Han forteller om en episode hvor en av konas blogglesere kjente han igjen på gata.
– Åh, du er jo mannen til Komikerfrue! Hva jobber du med da?
Heldigvis lar han seg ikke tråkke på tærne. Han sammenligner standup med et hvilket som helst annet yrke.
– Det er det samme som en rørlegger som går på jobb og fikser rør. Innimellom er det sikkert utfordringer for han og det er det også i min jobb. Men stort sett er det bare gøy. Jeg begynte jo med standup i 1997…
− Da jeg var ti år, utbryter Cess.

Ørjan rynker brynene før han stryker iherdig videre.

 

DSC_0283
Cess og Ørjan forbereder seg til showstart.

 

Onanerer før show

Han virker relativt rolig så kort tid før showstart, men kan fortelle at han bygger opp en nerve før han går på scenen. Han sammenligner det med å kjøre bil. Når du slapper av og ikke konsentrerer deg, da krasjer du. Det kjente fenomenet å drikke før man går på scenen viser seg å være en utdatert greie. De er tross alt på jobb, og synes publikum fortjener å få det de har betalt for. Han har derimot et annet ritual som må utføres før showet. I en halvseriøs tone forteller han at onanering er viktig før han går på scenen. Han har prøvd å få med kollega Henrik Thodesen på ritualet gjentatte ganger, men uten hell.
– De fleste gjør jo det, men Henrik gjør det virkelig ikke altså. Nei da, men jeg må hvert fall dusje en time innen showstart.

 

Det enkle liv

På hjemmebane er han en hardbarka familiefar bosatt på Majorstua i Oslo. Han står opp tidlig om morgenen, skifter bleier og leverer barna på skole og i barnehage. Han er også lidenskapelig opptatt av å lage mat, men har en enda større forkjærlighet for det enkle liv, nemlig hermetiserte kjøttboller i paprikasaus. Som tidligere deltaker i Masterchef, hvor han for øvrig gjorde det ganske bra, forteller han at det var pinlig å handle inn sin guilty pleasure etter programmet var ferdig.
– Dama i kassa så på meg og sa «Så du er ikke så flink som på TV?». Da følte jeg meg litt dum … Men som regel er jeg glad i å lage mat fra bunnen av og legger gjerne litt ekstra innsats i det når svigers kommer på besøk.
Burøe sier det ofte forventes at han skal være komiker på fulltid. Spesielt i familiære sammenkomster hvor han skal si noen velvalgte alvorsord.
– Da sitter liksom folk smilende og tenker «nå får vi gratis standup!». Men man kan ikke forvente annet når man har dette yrket. Komikere generelt er nok litt sånn artigperer på privaten. Men jeg tror at for å være veldig morsom så må man ha en utrolig mørk side også. Jeg har faktisk ikke møtt en komiker som er normal.

− Ikke jeg heller. Det er mye «issues», bekrefter Cess.
Som realitykjendis, komiker, blogger og ikke minst familiefar, har han mange viktige ting i livet sitt. Å bli tatt på alvor er ikke en av de.