Klovner i kamp er som et ekteskap med fire medlemmer som ikke ligger med hverandre.

 Klokken 23.23 kommer han endelig på scenen. Thomas Gullestad, DJ Goldfinger, eller Finger’n, kjært barn har mange navn. Bandets yngste medlem setter på noen av bandets kjente beats til applaus og jubel fra publikum, før resten av bandet følger etter. Det er tid for høydepunktet i VEKA 2015, Klovner i Kamp.

”It’s nice to be important, but it’s more important to be nice!”
Til tross for at det er nesten ti år siden de ga ut sitt siste album Ørnen tek ikkje unga, henger Rokkens unge publikum med på nesten alle sangene. Klovnene, bedre kjent som Finger’n, Dr. S, Alis og Dansken, drar publikum tilbake til slutten av nittitallet- begynnelsen av totusentallet. Midt under konserten bestemmer klovnene seg for å dele publikum i tre, publikummet nede får beskjed om å rope Vega og Scooter.

– Har dere noen forslag til flere band fra nittitallet?, spør de publikummet. Det går litt tid til en liten betenkningspause, før Dansken foreslår:

– Dere kan rope: ”It’s nice to be important, but it’s more important to be nice!”

Dette ender opp som en av kveldens interne spøker, og publikum sliter mer og mer utover kvelden med utropet til artistenes store fornøyelse.


– Syng som om det er det siste du gjør
Showet minner mest om en blanding mellom en konsert og en revy, med alt fra en sexdukke på scenen, kostymeskift, dansemoves til små anekdoter. Klovnene bidrar også med rollespill under sangene, Finger’n kler seg ut som en gæren dame under «Kaninkoker 2,» Dansken føder en dukke under «Dr. S» og bandet dramatiserer den tragiske historien til «Nattens sønner.» Underveis spiller de instrumenter som kontrabass, banjo, munnspill og vaskebrett. Klovnene står på scenen i nesten to timer, likevel føles det ut som om de akkurat har gått på da de avslutter kvelden med «Syng», konfetti slippes ned fra taket og de står og veiver med store flagg. Publikum er dratt inn i Klovner i Kamps boble og synger av full hals: «Syng som om det er det siste du gjør. Syng som om du skulle dø i morra. Syng fordi det er det eneste du kan, når alle ting blør.»

Klovner i Kamps boble
– For meg er Klovner en liten boble. Når jeg møter disse tre guttene opphører tid, sted, omverdenen og naturlovene. Jeg blir den jeg alltid har vært i Klovner. Jeg har kanskje blitt et annet menneske utad, men når vi møtes er liksom rollene satt, forklarer Esben Selvig, Dansken, noen timer før konserten.

Han legger til at han tror at publikum også kjenner på dette, og at det er derfor det ikke føles som om sangene deres er 20 år gamle. Klovner i Kamp ble dannet i 1994, og besto de første årene av Esben Selvig, Sveinung Eide og Aslag Hartberg, også kjent som Dansken, Dr. S og Alis. I 2000 kom Thomas Gullestad, Finger’n, inn i bandet, da Eide forlot bandet i en kort periode for å fullføre medisinstudiet. De ga ut fire plater og tre EP’er i perioden fra 1999 til 2005. I 2001 var de fire bandmedlemmene med på å starte opp det norske rockebandet Yoga Fire.

– Vi har blitt ganske mye eldre. Likevel er det sånn som Dansken sa, tiden har stått litt stille for oss. Alt annet farer fordi i rekordfart, og jeg har fortsatt den samme følelsen nå som jeg hadde på turné i begynnelsen av 2000-tallet, sier Gullestad, samtykkende.

Det er en energisk og ungdommelig gjeng som sitter på backstage-rommet i kjelleren til Rokken. Deres høye energinivå, vitser og kameratslige væremåte, gjør det lett å skjønne at gjengen ikke har forandre seg mye disse 20 årene. Under intervjuet med bandet bryter de ut i sang flere ganger og de sporer flere ganger ut av samtalen, dette gjør det mulig å se hvordan dynamikken i bandet faktisk er. Det første de gjør når vi møter dem er å synge bursdagssangen for kongen, det var tross alt Harald Vs 78 årsdag.

– Klovner i Kamp er en kompisbedrift som tilfeldigvis driver med musikk, forklarer Gullestad, når de får beskjed om å beskrive bandet.

– Klovner i kamp er som et ekteskap med fire medlemmer som ikke ligger med hverandre, svarer Selvig smilende.

– Jeg skal på nachspiel på Rhodos!
Aslak Hartberg forteller at da de sluttet i 2006 følte de at Klovner i Kamp var veldig over, de hadde ikke flere konserter før de spilte under Roskilde i 2009.

– I mitt hode var det så uaktuelt å spille under konsert med Klovner i Kamp på den tiden, at jeg sa nei da de ringte fra Roskilde, forklarer Hartberg.

Etter konserten under den danske festivalen, ble det noen flere konserter, blant annet en gjenforeningskonsert på Sentrums Scene i 2009. Til tross for at de ikke har noen konkret plan om å fortsette å turnere, tok de turen til Volda denne kalde februarkvelden for å spille under VEKA for 3. Gang.

– Det er gøy å spille i Volda, det er så jævlig bra studentmiljø! Det er så bra samhold, og det skaper skikkelig bra stemning i lokalet når vi spiller, sier Esben Selvig.

På konserten samme kveld, svarer han igjen på spørsmålet om han planlegger å dra på nachspiel lørdag kveld:

– Jeg skal på nachspiel på bofellesskapet Rhodos!