Kjartan Lauritzen var først bare et artistnavn og en karakter for Per Áki Sigurdsson. Nå mener han at begge personlighetene har smeltet sammen. Som følge av suksessen med låten «Fredag» tok den personlighetsforvirrede rapperen turen til Volda.

 

– Ekstrem glede. Det er to ord som kommer til å beskrive denne kvelden.

 

Kjartan Lauritzen sitter godt plassert i en sofa på Høgskulen og gliser, med det rosa håret godt gjemt under capsen. Selv om han ikke har fått opplevd så mye av bygda enda, er det likevel enkelte ting som har rukket å gjøre inntrykk på sogningen.

– Volda er et fint sted, men det turisthotellet er jævla skummelt.

 

Kjartan Lauritzen og entouraget har blitt innlosjert på Voldas eneste hotell, og alle er enige om at innredningen minner om noe tatt ut fra en skrekkfilm.

 

– Det verste er korridorene, men hun i resepsjonen var koselig da, forteller rapperen.

20170127-_V2B6892-Jonas_Been_Henriksen

Smelta sammen

Egentlig heter ikke Kjartan Lauritzen, Kjartan Lauritzen. Bak artisten står Per Aki Sigurdsson Kvikne som kommer fra den lille bygda Balestrand i Sogn og Fjordane. Karakteren Kjartan fant han på i ren kjedsomhet på biltur på Island da han var liten. Da Per Aki for første gang skulle gi ut sin egen musikk et par år senere, ble det gjort under navnet til det vågale alteregoet.

 

– Før var Kjartan en slags utagerende versjon av meg selv, en karakter. Det var bare jeg som gjorde det teiteste jeg kunne finne på. Nå gidder jeg på en måte ikke lenger, skjønner du? Nå har vi liksom blitt forent som en hellig toenighet – Smelta sammen.

 

– Hvem har endra seg? Har du blitt mer utagerende eller Kjartan roligere?

– Det er nok jeg som har blitt mer utagerende ja.

 

Samme fredagen som han spilte konsert ga Lauritzen ut den nye singelen «Nyte D». Låta har et tøffere uttrykk enn det vi er vant til å høre fra Balestrand-rapperen, og på spørsmål om han har begynt å bli hardere svarer han bare:

 

– Det er viktig å lage litt forskjellig musikk, jeg har blitt en filosof.

 

20170127-_V2B6819-Jonas_Been_Henriksen

Humor med mening

Om seg selv har Kjartan Laurtizen hørt at han skriver låter med en blanding av mening og humor. Han kan være enig i at det stemmer, selv om han prøver å ikke være for seriøs. Selv synes han det er viktig at sangene formidler en følelse og at de er morsomme.

 

– Jeg bruker ikke lang tid på tekstene mine i det hele tatt. Jeg skrive bare det første jeg kommer på. Jeg tror aldri det har skjedd at jeg har skrevet et vers og sett over det for å endre noe. Det handler om å bare følge det du føler for å skrive det ned.

 

-Det er jo greit å ikke bare skrive om idioti, men det er viktigste for meg at det er mest morsomt, sier rapperen.

 

Den løse skrivemåten og de morsomme tekstene har slått ann. «Havanna», «Mestertyv» og fredagslåta, «Fredag» har alle blitt populære festsanger, med gode streamingtall på Spotify. De avslappende tekstene og bruken av dialekter er en uttryksmåte Lauritsen trives i.

 

– Det er behagelig å kunne skrive på sin egen dialekt, ikke trenge å tenke over ordene, bare være seg selv.

 

Oppveksten i Balestrand i Sogn og fjordane beskriver Lauritzen som lite spennende, og Balestrand er ifølge han selv, verdens kjedeligste sted.

 

– Balestrand blir så moro som man gjør det til, noe som sikkert har ført til at jeg har blitt den idioten jeg er i dag, sier Lauritzen.

 

20170127-_V2B6961-Jonas_Been_Henriksen

 

Bergen til Oslo

Lauritzen synes at Bergen er en fin by for musikere. Det var etter at han flyttet fra Balestrand til Bergen at han fikk kontakt med musikkmiljøet rundt kunstkollektivet Vibbefanger. En kontakt som førte til Lauritzens første spillejobb, etter det har det blitt flere spillejobber og mer musikk. Nå er planen å reise videre for å erobre hovedstaden.

 

– Jeg skal kanskje til Oslo nå i februar! Det spørs om jeg finner sted å bo, for det er ikke så mange som vil ha en rapper inn i huset sitt. En selvstendig næringsdrivende artist høres ikke ut som den sikreste betaleren.

 

Åtte kjappe:

Hjemmefest eller uteliv?

– Hjemmefest

 

Tisse i dusjen eller tisse før dusjen?

– Tisse i dusjen

 

Storeskje eller lilleskje?

– Lilleskje

 

Mann eller mus?

– Mus.. Mann. Jeg tar mann jeg.

 

Raske shades eller raske biler?

– Shades

 

Nach eller vors?

– Nach… eller vent litt. Vors! Dette er jævlig vanskelig.

 

Midt i byen eller innerst i fjorden?

– Innerst i fjorden

 

Caps eller bøttehatt?

– Caps