Great News har spilt sammen i to år, og ble ferdig med debutalbumet dagen før de spilte på X2 Festivalen. Albumet skal slippes til høsten, men de røper noe av hva vi kan forvente å høre.

 

Backstage på X2 Festivalen sitter medlemmene i Great News i noen svarte sofaer. Bergensbandet er godt fornøyd med konserten de akkurat har spilt i X2-hallen.

 

– Det var veldig gøy. Jeg har savnet å spille på en så stor scene, forteller vokalist og gitarist Even Kjelby.

 

– Ja, det var utrolig kult. Jeg har lyst å spille her en gang til, også inne på Rokken, sier bassist Ole Kristian Einarsen.

 

Fant tonen med en gang

I tillegg til Even Kjelby og Ole Kristian Einarsen, består Great News av Kim Åge Furuhaug på trommer og Michael Bjørnaali på lyd. Bandet ble til i mars 2015. Even var lei av å spille trommer i band og hadde lyst å gjøre noe annet.

 

– Jeg hadde akkurat møtt Ole, og vi fant tonen veldig fort. Så hadde jeg et lite ønske om å spille et annet instrument og jobbe litt med eget materiale. Vi fikk vel egentlig en lovnad om at vi skulle gi ut på Eget Selskap. Så det var det som gjorde at vi begynte å satse litt, forteller Even.

 

– Det gikk veldig fort etter det, legger Ole til.

 

Even bryter inn.

– Great News oppsto fordi vi synes at det er gøy å spille musikk, og vi liker hverandre. Og vi er gode venner. Ikke sant?

 

– Det er sant, Even, sier Ole.

 

Ny trommis

Kim er den nyeste i gruppen. Han tok over for tidligere trommis Lars Henrik Stoud Platou, som har vært med Great News siden starten. Even forteller at han så og si lærte Lars å spille trommer.

 

– Han ble veldig fort flink, sier Even.

 

– Det var veldig gøy da. På de første øvingene så var det bare klikk, liksom, sier Ole.

 

– Ja, det funket med en gang. Vi har vært i mange band opp gjennom, som har vært ganske bra band, men det har aldri vært så veldig givende. Det har ikke alltid funket, på en måte. Folk har ikke alltid vært villig til å gi. Det var kanskje det som funket så bra med oss, at vi ofret et helt år med øving, sier Even.

 

– Ja, vi øvde hver dag i den perioden. Det var gøy, og så fikk vi med Kim og, da, forteller Ole.

 

Han har spilt med bandet siden januar.

 

– Jeg har vært stor fan av Kim ganske lenge. Han spiller jo i et annet band, som heter Bloody Beach, som jeg er veldig fan av. Jeg ble litt mo i knærne da han ville være med. Det var veldig gøy, sier Even.

 

– Nå er vi bedre enn noen gang, legger Ole til.

 

– Er det lov å si?

 

33364871884_8e06b9b32f_o

 

Sjanger: gøy

– Hvordan vil dere beskrive deres egen musikk?

 

– Jeg tror egentlig jeg bare vil si fet. Gøy musikk er stikkordet. Når vi spiller her nede nå, så er fokuset på å ha det gøy. Jeg har det i hvert fall jævlig gøy, sier Ole.

 

– Det er det viktigste, skyter Even inn.

 

– Det er gøy på en sånn måte at det er ubeskrivelig gøy. Jeg klarer nesten ikke å sette ord på hva som skjer på en sånn scene. Når vi spiller den musikken vi gjør, smiler vi ganske mye. Det er gøy. Det er egentlig det ordet jeg kan putte på det, fortsetter Ole.

 

– Ja, selv om vi spiller feil, så ler vi, legger Even til.

 

– Hvis det hadde vært en sjanger, «gøy», så hadde det vært det, sier Ole.

 

Sjangeren «daze-pop» blir ofte brukt om musikken til Great News. Urørt beskriver musikken som: «Great News spiller daze-pop som stigende bobler i den fineste champagne». Sjangeren fantes egentlig ikke – den oppsto samtidig som Great News.

 

– Daze-pop… Det er kult, da. Det er litt sånn slacker-greie. The Blind er veldig daze, sier Ole.

 

– Det var egentlig den det begynte med. Den sangen er den eneste som er sånn, sier Even.

 

– Ja, men den spilte vi jo i dag. Så da vi er jo det, da. Men vi har jo egentlig veldig mye forskjellig, sier Ole.

 

 

Første gang på scenen med gitar

Great News spilte sin første konsert på Landmark i hjembyen Bergen.

 

– Det var fett, det. Vet du hva, i øvingslokalet i går fant jeg faktisk en konfettibit, og det er fra den første

konserten. Det kommer ut av gitarbager og ting enda, ler Ole.

 

– Det er alltid litt god stemning når jeg ser en konfettibit. Men da kjørte vi full pupp, og vi kjøpte vel fem konfettikanoner, så ødelagte vi Landmark med masse konfetti. Det var veldig gøy, sier Even.

 

Det var også første gang Even sto på en scene med gitar og sang.

 

– Det var fullt, og jeg var så nervøs, men så gikk det veldig bra. Det er en av de gøyeste dagene i mitt liv. Vi fikk så mange gode tilbakemeldinger. Det var en veldig god dag, forteller han.

 

Dagen etter var derimot ikke like bra.

 

– Da kjørte vi til Oslo klokken syv om morgenen, så spilte vi på Cafe Mono foran fire personer. Det var helt jævlig. Klokken fem, midt på dagen, på en lørdag. Det var antiklimaks, sier Even.

 

Kinesisk festival i Finland

Fra den første konserten har det skjedd mye. De har spilt på mange festivaler, fått ny trommis og gitt ut en rekke singler.

 

– Litt av greien av det som har skjedd, er at alt har gått veldig fort. Vi hadde spilt én konsert sammen, i dag ble den andre, forteller Kim.

 

– Det første året var jo helt ekstremt. Det var fra Landmark til Øyafestivalen på et år, så det skjedde veldig mye veldig fort. Vi koser oss kanskje mer nå enn før. Før var det debut og stress og mye forventninger, men nå kan vi bare slacke, ler Ole.

 

– Vi må jo prestere, men vi kan kose oss mens vi presterer. Hvor bra er ikke det?, sier han.

 

De har også spilt på KOKO i London og på en festival i Helsinki i Finland.

 

– Vi hadde en drøy opplevelse i England. På KOKO spilte jo Stones og Beatles, og vi skulle spille der, liksom? Det er en gammel operasal, med rød velour, fire gallerier, høyt under taket og masse gull. Plutselig sto det tusen engelskmenn foran oss, forteller Ole.

 

– Det var dritgøy å spille foran de. Det var så gøy, de bare ga totalt faen i alt, spesielt musikken. De bare var fulle og ville danse. Det er noe av det gøyeste jeg vet å spille for – folk som er full og vil danse, sier Even.

 

– Så har vi spilt i Helsinki, på en kinesisk psych-festival, ler de.

 

– Det var et veldig lyttende publikum, forklarer Kim.

 

– Men backstage var gøy. Der lå det bare kinesere og sov overalt, ler Even.

 

I mai skal de spille på Spot Festival i Aarhus i Danmark, som blir deres tredje utenlandskonsert.

 

 

34047567902_1455c1588c_o

 

Debutalbumet

To år etter bandet ble etablert har de fortsatt ikke sluppet debutalbumet, men det kommer.

– Vi ble faktisk ferdig med albumet i går. Så det var digg, sier Ole.

 

Albumet skal slippes til høsten, men Even sier at det kommer enda en singel i vår, som også er fra platen.

 

– Blir det bare nye sanger på albumet?

 

– Det kommer nok bare nye sanger, bortsett fra den vi slapp nå i februar, og den vi skal slippe, og så kan vi røpe at det er med en annen sang som vi har sluppet. Men hvilken det er, får dere ikke vite, smiler Even.

 

– Men det er veldig mye nytt. Åtte-ni nye sanger. Så det blir veldig bra, sier Ole.