Tekst: Sunniva Agnethe Trøen

Er brukskontoen alltid tom lenge før stippa kommer? Har du gått på en skikkelig baksmell? Da kan tomflasker være løsningen.

1. Ha alltid med deg handlenett

Jeg velger å tro at grunnen til at folk ikke tar med seg tomflaskene de finner, er mangelen på noe å frakte dem i. Dette kan heldigvis løses med at man alltid har med seg et handlenett eller to. Plastposer funker selvfølgelig også, men jeg vil anbefale å bruke et gjenbruksnett. Om nettet blir grisete og klissete er det bare til å hive det i vaskemaskinen eller gå over med en klut.

2. Ta det på veien

Det å lete etter pant høres kanskje ikke så voldsomt spennende ut, men hvorfor ikke kombinere det med fysisk aktivitet? Ta kveldsturen gjennom skolen før du legger deg, og jeg kan garantere både inntekt og en god natts søvn.

3. Inviter til fest

Dette er en god gammel slager. Om man inviterer til et realt kalas sitter man ofte igjen med en god del pant, men pass på å bare invitere folk du vet tar med fridgepacken på vors. Folk som drikker av glassflaske skaper bare ekstra arbeid fordi du må finne ut hvor i huleste du skal kvitte deg med faenskapet dagen derpå.

4. Sjekk søppelkassene

Om du fortsatt vil ha selvrespekten i behold kan du hoppe over dette punktet. Om du derimot tenker at “cash is king” er dette essensielt. Skal du tjene gode penger på pant må du nemlig legge igjen alt av stolthet på hybelen. Det er nemlig i søppelkassene du finner de ekte skattene. Hvis du synses det er ekkelt å rote rundt i andres avfall kan du jo skaffe deg et par arbeidshansker, men ikke vær et rasshøl og kjøp plasthansker.

5. Vær en god samaritan og tøm pantekassene

Ja, jeg vet at disse kassene ikke er til for at tilfeldige mennesker skal plukke med seg tomflasker når de føler for det. Men frem til de begynner å donere panten til et veldedig formål tenker jeg det er fair game.

6. Kjøp drikke i beholdere som må pantes

Selv om du i teorien bare går i null, er dette egentlig en ganske snedig måte å spare penger på. Jeg liker å tenke på det som en investering i egen fremtid.

7. Stjel andres pant

Har du en romkamerat som aldri panter tomflaskene sine? Eller kjenner du til en bod fylt til randen med colabokser? Stjæl dem! De legger ikke merke til det uansett.

8. Oppsøk arrangement hvor det deles ut gratis drikke

Enkelte dager er det mer lukrativt å være på flaskejakt enn andre. Vær på utkikk etter arrangementer hvor det er fare for utdeling av gratis drikke eller store folkemengder, for eksempel besøksdager for VGS-elever eller internasjonal dag. Det kan jeg garantere at gir utslag på fangsten, spesielt i søppelspannene.

9. Sett deg mål

Man kan selvfølgelig bruke pengene man tjener kun på dagligdagse ting som matvarer og alkohol, noe jeg også gjør i perioder. Likevel anbefaler jeg også å spare opp det man tjener inn og gjerne sette mål til hva pengene skal brukes på. Rett etter jul brukte jeg kun en måned på å betale ned en konsertbillett på 1000 norske kroner, utelukkende ved bruk av pantepenger. Om du har store eller små mål er ikke så viktig, men du blir høyst
sannsynlig mye mer motivert til å spare.

Hvorfor deler jeg disse tipsene nå tenker du kanskje? Det er jo ikke slik at jeg ønsker konkurranse. Det har seg nemlig slik at om ikke mange ukene skal jeg pakke sammen sakene mine og forlate Volda for alltid. Eller i hvert fall frem til jeg ikke klarer holde meg unna lenger. Det siste jeg ønsker er at folk skal fortsette å kaste panteflasker i søpla, uten at noen plukker dem opp igjen. Hvert år er det nemlig 150 millioner flasker og bokser
som ikke pantes. Det vil altså si at det ligger et sted mellom 300 og 450 millioner norske kroner forlatt rundt omkring i triste søppelspann landet over, og for en student er dette ganske hjerteskjærende å tenke på. Tenk så mange idiotpils du kan kjøpe på Rokken for de pengene? Kan du i det hele tatt forestille deg hvordan det er å kunne kjøpe matvarer DAGEN FØR STIPEND? Jeg håper i hvertfall en av dere føler kallet til å redde panteflaskene, i tillegg til jordkloden. Men du kan godt vente til neste semester. Jeg må nemlig finansiere studielånet mitt først.