Friluftsorganisasjonen Natura jobber med å få på plass et kollektivtilbud som skal gjøre det lettere for studenter i Volda å reise til friluftsdestinasjoner i distriktet.

 

Nicolai Kjerchow fant ut at det ikke finnes noen form for offentlig transport mellom Volda og Stranda skisenter. Det ble starten på et pågående prosjekt for å få til en god avtale for studenter, og en mer miljøvennlig løsning for gode naturopplevelser.

 

– Nysgjerrig som jeg er, tenkte jeg: hvorfor er det sånn? Så jeg kontaktet busselskapet Fram, men de uttrykte at det ikke var lønnsomt for dem, sier Kjerchow.

 

Friluftlivsentusiasten bestemte seg for å finne en løsning på problemet og startet høsten 2016 med å få tak i andre studenter til å være med på prosjektet.

 

Internasjonale med på laget

Etter å ha søkt støtte hos andre Natura-medlemmer, ble flere studenter med på prosjektet, de fleste av dem internasjonale. Eilish Appeldoorn fra Nederland og Marina Gaiser fra Tyskland valgte å bli med sånn at det kan bli lettere for flere å se mer av Sunnmøre.

 

– Jeg synes det er gøy å være med å forbedre transporttilbudet, men det er litt vanskelig siden jeg ikke snakker norsk, sier Eilish Appeldoorn.

 

Appeldoorn og venninnen Gaiser studerer markedsføring og det kommer godt med når de har idémyldring og skal promotere. Kjerchow setter stor pris på hjelpen han får, men innrømmer at det tar både tid og nattesøvn når han må skaffe avtaler mer eller mindre på egenhånd.

– Det har blitt en del søvnløse netter og prosjektet er alltid med meg i tankene. Det er ikke bare lett når jeg er den eneste som snakker norsk. Heldigvis er jeg av typen som alltid må ha et prosjekt for å fungere, så det er jo bare gøy, sier han.

 

20170207-_V2B7298-Jonas_Been_Henriksen

 

Støtte fra Studentsamskipnaden og Studenttinget i Volda (StiV)

Gruppen fant tidlig ut at det lønte seg å leie buss eller annet transportmiddel framfor å eie.

 

– Det ligger mer ansvar ved å eie, både med tanke på sikkerhet og vedlikehold. Heldigvis fikk vi kontakt med selskapet Ingers Trans, som ville gi oss et tilbud.

 

Kjerchow forteller at Studentsamskipnaden stiller seg bak prosjektet, både grunnet miljøgevinsten og helsegevinsten. Nå venter Natura på svar på søknad om Studentskipnaden kan bidra med støtte til å senke prisen tur/retur for studentene. StiV har også engasjert seg i prosjektet og har vært til god hjelp i søknadsprosessen.

 

– StiV har hjulpet mye til med søknader. I tillegg hjelper de oss med uforutsette kostnader, sier Kjerchow.

 

 

Framtiden

Framtiden er altså noe usikker for prosjektet, men Nicolai Kjerchow ser ikke mørkt på det av den grunn. Han har tro på at også kommunen vil blande seg mer inn i dette, og at Natura med tiden kan bruke bussene ikke bare til skiturer, men også andre utflukter.

 

–Jeg tror folk vil se nytten av en kollektiv transport og heller la bilen stå når de skal på utflukter med Natura. Eneste bekymring er om vi får til en lav nok pris, for er den for høy vil ikke folk bruke tilbudet. Jeg elsker å være i naturen og vil at andre også skal oppleve den gleden, avslutter Kjerchow.