I Volda/Ørsta Flyklubb er det mer enn bare rikinger bak spakene. De ønsker studenter velkommen både som passasjer og pilot.

 

Ved hjelp av sine egne hender drar pilot Ruben Stenevik motorflyet ut av flyklubbens hangar på Hovden flyplass. Han går en runde rundt flyet mens han sjekker utstyret og sørger for at alt er i god stand, før han smyger seg på plass i ett av de to fremste setene i sportsflyet. Han har flydd siden 2009 og har utallige timer bak spakene. I dag går flyturen over Sunnmørsalpene sammen med Peikestokken.

 

Flyr hele året

Flyet står klart til takeoff i den ene enden av rullebanen. Fotografen og jeg sitter klare bak spakene mens motoren på Cessna-172 drar oss videre på rullebanen og opp i luften. Synet av Volda under en skyfri himmel brer seg rundt oss når vi kikker ut av vinduet. Volda/Ørsta flyklubb er en kombinert motor-/mikroflyklubb som holder til på Hovden flyplass. Med sine 50 aktive medlemmer har de fått et hjørne for seg selv på flyplassen, med tilgang til drivstoff, fly og hangar. Dermed kan de når som helst ta seg en flytur rundt på Sunnmøre, eller kanskje enda lenger. Med full tank kan man fly 600–700 nautiske mil med et småfly av denne typen. Da kan man fly til for eksempel Oslo, Bergen eller Trondheim. Selv utlandet er innen rekkevidde med dette flyet.

 

– Alle medlemmene flyr hele året, så lenge været tillater det. I dag er absolutt en av de dagene i året man burde utnytte mulighetene, forteller Stenevik.

 

Sterk frihetsfølelse

Stenevik, som til daglig er pilot i Norwegian, får ikke nok av å fly i sin vanlige jobb. Han er derfor instruktør og operativ leder i flyklubben som han har stor kjærlighet til. Han mener at flysporten ikke bare er for gamle rike menn, men også unge som har en drøm om å fly.

 

– Min guttedrøm går i oppfyllelse hver gang jeg flyr. I luften kan jeg være helt meg selv og se livet fra et nytt perspektiv. Å fly gir meg en utrolig mestringsfølelse som overgår det meste, forteller han mens vi flyr mellom to alpine fjelltopper og videre innover Sunnmørsalpenes mektige landskap. Stenevik liker godt følelsen han får når han er i luften. Når himmelen er skyfri, tindene hvitkledde og sjøen ligger flat som en blikkplate, viser landsdelen seg fra sin beste side. For medlemmene i Volda/Ørsta flyklubb, er slike dager perfekt til å starte flymotorene.

 

– Frihetsfølelsen man får av å fly selv er sterk. Noen av de fineste flyopplevelsene mine er naturopplevelsene som følger med – knallblå himmel over gnistrende hvite fjelltopper er fantastisk. Hvis du kjeder deg en dag, kan du i løpet av kort tid fly over Sunnmørsalpene.

 

– Å fly rundt blant snøkledde Sunnmørs tinder er som å fly i et postkort, sier den erfarne piloten.

 

Godt sosialt miljø

I tillegg til de flotte flyopplevelsene Stenevik har opplevd, snakker han varmt om det sosiale miljøet i flyklubben. Aldersspennet strekker seg fra tidlig tenår til 70-åringer.

 

– Det sosiale felleskapet vi har i klubben betyr mye for alle medlemmene. Vi er som en familie, forteller han.

 

I Volda/Ørsta Flyklubb er det muligheter for alle som ønsker å lære å fly. Uavhengig om du har sertifikatet fra før eller ikke.

 

– Dersom du ikke har flysertifikatet, men ønsker å ta det, hjelper vi deg selvfølgelig med det. Har du lyst til å bli pilot anbefaler vi at du melder deg på et nettkurs og tar teorien før du begynner på det praktiske flyprogrammet. Om det forblir en drøm eller virkelighet, er helt opp til deg selv, fortsetter Stenevik.

 

Stenevik forteller at flyklubben tilbyr flysertifikatet (PPL A). Med dette i hånden kan du fly motorfly av typen Reims/Cessna 172, som han mener er det morsomste. Teoridelen består av ni fag, og du må greie eksamen før du kan fly «solo».


Etter en drøy halvtime i luften flyr vi nå over Ålesund på turens høyeste punkt, 3500 fot høyde. Vi snur deretter nesen hjemover og da nærmer straks den vakre høstdagen seg slutten. Cessna 172 går inn for landing.