– Klær er klær, så hvordan man kan velge å ikke handle klær på en måte som sparer miljøet og bidrar med penger til gode formål, det skjønner jeg ikke.

 

Hvert år importeres det omtrent 14 kilo klær per person i Norge. Klærne blir billigere og billigere, samtidig som mer og mer kastes.

 

Mengden tekstilavfall har i løpet av de siste 15 årene økt med foruroligende 80 prosent, og flere av klærne som kastes blir aldri brukt, viser en rapport utarbeidet av Høyskolen i Oslo og Akershus (HiOA). Klesindustrien er en av verdens mest forurensende og uetiske industrier, og norsk «bruk og kast-kultur» støtter opp rundt dette systemet med flere milliarder kroner hvert eneste år. Det er derimot mulig å motvirke dette, gjennom å donere klær, og å kjøpe brukt fremfor nytt.

 

En unik og bærekraftig garderobe

 

– Klær er klær, så hvordan man kan velge å ikke handle klærne på en slik måte at miljøet blir spart, samtidig som man bidrar med penger til gode formål, det skjønner jeg ikke, sier journalistikkstudent Henriette Bertheussen Isachsen.

 

Isachsen har siden 2014 stort sett handlet alle klærne sine på brukt. Ved å gjøre dette sparer hun ikke bare miljøet, men bidrar også med penger til veldedige formål, og ender opp med unike klær ingen andre har, til en billig penge.

 

Ingen grunn til ikke å kjøpe brukt

 

– Jeg har alltid vært veldig glad i arva og vintage klær. Helt siden jeg var liten har jeg likt å låne og arve klær av familie og venner.

 

Av en eller annen grunn er jeg ofte den folk velger å gi bort gamle klær til, legger hun humoristisk til, forklarer Isachsen. Isachsen ser ingen ulemper ved det å kjøpe brukt, og drar ofte innom bruktbutikkene i hennes hjemby, Trondheim.

 

Vintage i Volda

 

Hun finner de fleste bruktbutikk-skattene sine hos Fretex i storbyer, men det er også mulig å gjøre et kupp kun få minutter unna Volda, om man ikke kommer seg til Fretex i Ålesund.

 

Drøye ti minutter unna Volda ligger Gjenbruk Ørsta, en bruktbutikk drevet av NLM (Norsk Luthersk Misjonssamband). Butikken har et bredt utvalg av bruktgjenstander innen flere kategorier, inklusive en avdeling med brukte klær, sko og vesker. Også der får de inn flere plagg som aldri har blitt brukt, og man kan også donere klær til butikken, som daglig får inn nye varer. Inntektene fra Gjenbruk Ørsta går til forskjellige veldedige prosjekter rundt om i verden, blant annet i Afrika, Asia og Sør-Amerika.

 

Tips til bruktshopping

 

Det kan være en utfordring å finne fine bruktplagg i rett størrelse, men som flerårig bruktbutikk-tilhenger har Isachsen flere tips til hvordan man skal finne gode plagg.

 

– Sjekk alltid ut bruktbutikker. Man kan alltid finne noe kult, gjemt mellom rare jakker og bukser. Men prøv klærne på. Noen plagg kan se litt gærne ut, men så er de bare rå når man tar dem på. Eller helt krise, forteller hun.