Det er gått 30 år siden Øyvind Alsaker (51) gikk ut av skoledøren på Høgskulen i Volda for siste gang. Siden den gang har han jobbet som journalist og sportskommentator i flere av Norges største mediehus. At yrkesvalget falt på akkurat dette, var lenge planlagt.

 

Jeg dro til Old Trafford for en «helt vanlig dag på jobben» med en av Norges mest rutinerte fotballkommentatorer, Øyvind Alsaker. I løpet av en lang dag ble vi kjent med TV 2-profilen gjennom samtaler om stort og smått. Den lange reisen fra studenthybelen i Volda til fast kommentatorplass i Premier League tilhører definitivt den første kategorien.

 

– Jeg har gode minner fra Volda, både studiet og det sosiale. Det ga meg selve grunnlaget for min yrkeskarriere, og har vært med på å forme meg i og utenfor jobben. Jeg var blant annet aktiv i studentradioen, også som leder, noe jeg synes var veldig gøy, forteller Alskaer.

 

Hvorfor valgte du å studere i Volda?

 

– Jeg sa allerede som 14-åring at jeg skulle bli sportsjournalist. For å utdanne seg til det, var Høgskulen i Volda «the place». Dette var min gullbillett inn i bransjen og startplass for å nå drømmen min, forteller Alsaker.

 

Da studietiden nærmet seg slutten, fikk Alsaker praksisplass i NRK Hordaland. Der kom talentet hans tydelig frem, og han ble etterhvert den yngste av de faste ansatte i redaksjonen.

 

Vi ankommer Old Trafford drøyt tre timer før kampstarten mellom Manchester United og Tottenham Hotspurs. Vel plassert i presserommet blir vi servert mat mens vi følger med på andre kamper i runden med resten av pressekorpset.

 

– Det å ha god tid på stadion før jeg skal kommentere en match er veldig viktig. Det gir meg ro før kampen. Her møter jeg utenlandske kollegaer som gjør nøyaktige den samme jobben som jeg gjør. Vi snakker selvfølgelig mye om fotball, og det hender jeg får noen nye perspektiver som er fint å ha med seg inn i matchen, forteller han.

 

10922282_828708653835172_3014598394820075366_o

 

Ung og lovende

– I starten av min karriere var jeg en vanlig journalist i flere år. Jeg jobbet fem år med nyhetsjournalistikk. Men jeg hadde en tynn faglig plattform uten historie, økonomi eller statsvitenskap i bunnen. Det ble slitsomt å dykke ned i nye og kompliserte emner hver dag. Det fikk meg til å søke ett spesifikt fagfelt jeg virkelig interesserte meg for.

 

Fagfeltet viste seg i en eventyrlig mulighet Alsaker fikk sommeren 1992. Da fikk han tilbud om jobb i Norges første kommersielle TV-kanal, TV2.

 

– Å gå fra fast jobb i statskanalen, til en høyst usikker jobb i TV2 var jo galskap på den tiden. Men jeg ønsket å gripe muligheten til å jobbe med sport. Jeg visste at jeg virkelig kunne brenne for det.

 

Alsaker debuterte som kommentator for TV2 i by-derbyet mellom Inter og AC Milan på mektige San Siro.

 

Når skjønte du at «prosjekt TV2>» ville bli en suksess?

 

– Det visste jeg fra dag én. Vi hadde utrolig mye selvtillit. Det gjorde at vi hadde det fantastisk bra sammen, samtidig som vi jobbet mye mer enn hva vi fikk betalt for uten problem. Hver dag var en kamp for å overleve og skape noe nytt. Å se tilbake på den tiden og resultatet vi endte opp med, gjør meg både stolt og glad. Teamarbeidet ved oppstarten av TV2 er noe av det største jeg har vært med på i min karriere, forteller Alsaker.

 

Det er nå 30 minutter igjen før kampstart, og stemningen på banen, hos publikum og Alsaker stiger. De siste forberedelsene gjøres på kommentatorplassen og det er snart klart for Alsaker å gå live. Den erfarne kommentatoren er alltid spent når han skal kommentere, og må alltid lese igjennom egne notater en siste gang rett før avspark.

 

Etter kampslutt fortsetter intervjuet på Old Trafford. Den tidligere voldastudenten forteller at han blir «helt tom» etter å kommentert en fotballkamp, og gleder seg til en rolig reise hjem til Norge senere på kvelden.

 

En lang vei å gå

Posisjonen Alsaker har opparbeidet seg blant fotballfans har ikke kommet av seg selv. Det er tøffe prioriteringer og hardt arbeid hele veien som står bak mye av suksessen.

 

– Mange mener jeg har drømmejobben, og det kan jeg på mange måter si meg enig i. Men for å ha jobben min, må man elske fotball og Premier League. Om du bare er 90 prosent interessert faller du igjennom, og da er det ikke mulig å levere uke etter uke. Ordene «flyplass», «gate» og «forsinkelser» står ikke særlig høyt i kurs. Det koster også å være borte fra familien så lenge som jeg i perioder er. Det er også ulemper ved jobben, vedgår den tidligere voldastudenten.

 

Høydepunktet: Manchester City – Queen Park Rangers 3-2 (PL 2012)

Til tross for at det eksisterer baksider med ”drømmejobben”, sitter de store fotballøyeblikkene igjen for Alsaker.

 

Da fotballkommentatoren ellevilt skrek; «Agüero! – Agüero! – Agüero! Det er 3-2, Manchester City har snudd det. Er det mulig?» på tampen av Premier Leauge sesongen 2013, var det utenkelige skjedd. Manchester City hadde vunnet den engelske ligaen på overtid. Ordene ble fattige, men Alsaker fikk allikevel formidlet frem de magiske sekundene av fotballhistorien.

 

– Dette er mitt største høydepunkt som kommentator. Da jeg hørte på meg selv i ettertid, husket jeg knapt hva jeg sa i de sekundene. Mens jeg kommenterte, husker jeg tenkte; «nå må du si noe annet enn Agüero. Nå må du videre». I en slik situasjon er ikke ordene i seg selv så viktig, men heller å få frem det vanvittige som skjedde. Det syns jeg at jeg lyktes med her. Jeg føler meg privilegert og heldig som har fått lov til å oppleve det øyeblikket, forteller kommentatoren.

 

10911507_829546480418056_4216865062162031520_o

 

 

Bildet styrer. Alltid.

Alsaker er en sportsjournalist med mer erfaring enn de fleste. Til tross for at han har kommentert utallige fotballkamper samt flere andre idretter, mener han at han har «den perfekte fotballmatchen» til gode.

 

– Å kommentere den «perfekte matchen» skal i mine øyne være tilnærmet umulig. Alt skal stemme. Dynamikk, entusiasmen og timing er mine ”tre bud” som må være tilstede for å kunne kommentere godt. Disse faktorene må matche bildet på skjermen som forøvrig alltid vinner og således bestemmer hva jeg sier. God kommentering handler om å fylle ut det vi ser med å finne pulsen og balansen i spillet, forteller han.

 

Hva mener du skal til for å få til den perfekte matchen?

 

Jeg har et bevist forhold til hvordan jeg kommenterer. Det finnes alltid rom til å kunne forbedre seg. I likhet med at fotballspillerne trener for å forbedre seg, gjelder det samme for meg. Øvelse gjør jo mester, fastslår den tidligere voldastudenten.

 

Vil du gi deg som kommentator om du får oppleve å kommentere «den perfekte matchen?

 

Det vil tiden vise. Slik situasjonen er nå trives jeg veldig godt i jobben min. Kollegene mine i TV2 er førsteklasses og Premier League trives jeg også godt med. Foreløpig har jeg ingen planer om å slutte, forteller den erfarne kommentatoren.

 

Faktaboks Fotball

 

Henter motivasjon på hjemmebane

For å prestere på samme nivå som fotballspillerne han selv kommenterer, trekker Alsaker frem familien.

 

– Jobben min er en livsstil. Jeg er heldig som har en familie som backer meg og har forståelse for at jeg reiser mye i helgene. Når jeg er med mine nærmeste får jeg energi, glede og en ro til å fortsette med kombinasjonen av å være kommentator, kjæreste og pappa.  Jeg er svært heldig som har en familiesituasjon og blir møtt med forståelse som gjør disse rollene forenlige.

 

Den tidligere voldastudenten er det han selv beskriver som en «hverdagsfar» for sine tre barn.

 

– Jeg prøver å være en kul pappa som gjør det som forventes og enda mer. Jeg tilstreber å være tilstede for familien min, noe jeg absolutt får muligheten til i hverdagene når jeg ikke er på reise. Selv om min store lidenskap er fotball og Premier Leauge, står familien i sentrum, forteller Alsaker.

Hjem igjen

Etter en lang dag fylt med fotball og minner fra studietiden i Volda, skilles veien for Øyvind Alsaker og Peikestokken for denne gang. Vi ønsker Alsaker lykke til videre og gleder oss til å følge Premier Leauge levert med ekte Florø-dialekt i tiden fremover.

 

PS: Til sommeren kommer Alsaker og hans tidligere medstudenter på 30-års reunion på Volda Turist Hotel (Porsje). Vi ønsker han og de andre tidligere studentene velkommen tilbake til Norges vakreste studiebygd.