I 20 år har nære og fjerne samlet seg i Volda for å være med på den norske Dokumentarfilmfestivalen. DokFilm er arrangert ene og alene av frivillige som legger inn en stor innsats allerede et år i forveien.

 

For at festivalen skal ha telt, filmer og øl trengs planlegging. For at prosessen skal gå lettere arrangerer styret arbeidshelger hvor de som trenger det kan møtes. Det gjelder både de elleve i styret og de underansvarlige som har fått tildelt ulike ansvarsområder.

 

Logistikk og grafikk

Frokosten blir servert klokka ti under årets første arbeidshelg og de runde bordene i miljørommet i Berte Kanutte-bygget ved Høgskulen i Volda fylles av unge engasjerte sjeler.

Midt i rommet står Sondre Styrk foran et whiteboard. Stemmen hans høres utover rommet mens han tegner og peker. Som logistikkansvarlig er det nok å henge fingrene i, og festivalområdet er sirlig tegnet opp, telt og gjerder og det hele.

Grafisk ansvarlig, Shervin Danai forteller at årets festival har temaet fremtiden. Dette er til ære for de 20 årene DokFilm har vært her i Volda.

– Jeg ville se hvordan Volda og DokFilm ser ut i tiden som kommer. Derfor har vi med de kjente byggene i Volda samt flyvende biler, forteller Shervin mens han peker på plakaten.

 

DSC_0686
Shervin og Caroline jobber iherdig med designet.

 

– Vi skal samarbeide med kommunen om feiring av årsdagen. I tillegg vil det under prisutdelingen for filmskaperne på lørdagen under festivalen bli lagt ekstra stas på bransjen. For publikum blir bursdagen markert med beste minne på tavle eller sosiale medier. Alt dette er fremdeles under planlegging, sier festivallederen, Silje Slang Lutnæs.

 

Verdens triveligste festival

En av to arrangementansvarlige, Johanne Kristensen Sandvik, understreker viktigheten av det sosiale. Festivalen er ikke selverklært verdens triveligste uten grunn.

– Vi jobber for å gjøre festivalen hyggelig ved å arrangere fester for de frivillige. Uten dem er DokFilm ingenting. Fordi passene til festivalen ikke er så dyre er det ikke alltid for pengene sin skyld at man er med, da er det viktig at det er gøy å være med. Vi synes de frivillige fortjener en fest.

I tillegg til dette ordner Johanne og hennes medansvarlige overnatting for gjester som kommer til bygda for festivalen. DokFilm hjelper til med å lage kontakt mellom partene slik at alle kan få et sted å sove i april.

Problemer oppstår når mennesker er ute i siste liten sier Johanne. Selv om de begynner planleggingen tidlig er det ikke dermed sagt at det blir stressfritt, det er mange som melder seg i siste liten og lager ekstra arbeid.

 

DSC_0798
Johanne og nestleder Jakob er godt i gang med forberedlesene.

 

Når 170 skal bli 70

Uten film blir det ingen dokumentarfilmfestival. Marit Eide skal sammen med Silje Dammen sette sammen programmet. Nærmere 170 lange og korte dokumentarer har meldt seg på og av de er det omtrent 100 som ikke kommer med.

– Vi ser alle filmene, gir dem poeng og diskuterer sammen etterpå for å komme frem til hvilke filmer som skal være med, forteller en fornøyd Marit som er ferdig med å se alle filmene tre dager før fristen de hadde gitt seg selv.

Programmet skal være ferdig laget til 8. mars. Festivalen går av stabelen onsdag 20. april og varer til søndag 24. Frem til det venter enda en arbeidshelg og flere møter for de involverte.