«Å lande på Hovden flyplass er som å komme til en garasje med et samlebånd,» sa radiovert Erlend Osnes en sen kveld på Rokken. Men denne garasjen rommer så mye mer enn som så.

 

Du trenger en pause fra boblen, og bestiller et fly fra Ørsta/Volda fredag ettermiddag. 20 minutter før flyet ditt boarder, haster du deg opp til Hovden. Du er har litt dårlig tid; derav en smule stresset. Du ramler inn dørene og får drasset med deg bagasjen bort til skranken. Der blir du møtt av et velkjent smil. Han skriver ut billetten din og du bærer med deg bagasjen bort til sikkerhetskontrollen og det såkalte samlebåndet. Igjen er smilene kjente. Vel plassert på den eneste gaten, kan du slappe av. Du hadde visst ikke så dårlig tid allikevel. Mannen fra billettskranken har ruslet over til gaten, og forteller med høy røst at det er tid for ombordstigning. Folk spretter opp og nærmest løper for å få scannet sin billett. Det er fritt setevalg, og det er nesten som om du venter litt på at en eller annen skal rope ”shotgun”.

 

Kjente ansikter

Når Peikestokken ankommer Hovden Lufthavn for en prat, er det to timer til neste ankomst. Det er fire stykker på jobb. En av dem er Torbjørn Krøvel, vaktleder for Widerøe, Ørsta/Volda. Han har jobbet på flyplassen siden 1995, og er nok for mange et av de kjente ansiktene på Hovden.

 

– Jeg stortrives her. Tidligere var jeg timevikar på Gardermoen. Det er noe helt annet. Der hadde jeg kun ansvar for ett område i ulike perioder. Jeg jobbet også med mange flere ansatte, forteller Krøvel.

 

Hverdagen på Hovden er en litt annen.

 

– Her er vi tre til fire stykker som rullerer på de samme oppgavene. Jeg jobber med alt fra handling av fly, passasjerer og ombordstigning. Her er det også mindre gjennomtrekk av de ansatte. Mange har vært her i flere år, og kommer nok til å bli her i lang tid fremover. Det gjør noe med arbeidsmiljøet. Folk trives godt her på Hovden, sier vaktlederen.

 

Også forholdet til passasjerene er annerledes på en liten flyplass.

 

– Man får så mye bedre kontakt med passasjerene. Jeg er på hils med mange av passasjerene. Historiene er mange, forteller Krøvel.

 

Det er nå vel en halvtime til neste ankomst. En passasjer entrer dørene til den foreløpig tomme avgangshallen. Hun er tidlig ute.

 

– Som regel pleier jeg å ta flyet når jeg skal hjem en helgetur, det er mest behagelig. Når man reiser fra Hovden blir man ikke så stresset. Det at flyplassen er så liten, gjør den også ganske koselig, forteller sosionomstudent Marthe Østmo.

 

20170127-_V2B6788-Jonas_Been_Henriksen

 

Store kontraster

Hovden lufthavn har cirka syv til åtte avganger og ankomster daglig. På Oslo Lufthavn, Gardermoen har de 600.

 

– Avinor eier 46 lufthavner i Norge. Hovden og Gardermoen er to av disse. Allikevel er de så forskjellige, sier lufthavnsjef på Hovden, Sverre Bae.

 

Tidligere har han jobbet 35 år som rådgiver i staben til forsvarssjefen. Der trivdes han godt. Men han fant kjærligheten og ønsket derfor å flytte på seg. Plutselig ble stillingen som lufthavnsjef ledig, og han grep muligheten. Han har nå jobbet på Hovden i tre år.

 

– Arbeidsmiljøet her på flyplassen er unikt. Jeg trives svært godt. Vi er til sammen 40 ansatte. Det er et lite og godt miljø, forteller han.

 

På Gardermoen er antall ansatte betraktelig mye høyere.

 

– Generelt har vi cirka 20 000 ansatte med ID-kort. Når det gjelder funksjonene er det alt fra flyselskaper, handlingselskaper, tilbringertjenester, servering, catering, butikkansatte, samt flygelederne. På mange måter kan en se på Gardermoen som en eneste stor by, forteller prosjektkoordinator, Tonje Hesthagen over telefon.

 

Norges mest vindfulle

Søndag kveld kjenner du på savnet etter bygden og den lille boblen. Du kommer til en hektisk tilværelse på Gardermoen; calling, store folkemengder, stressende ansatte, kø i sikkerhetskontrollen og cirka fire kilometers gange til gaten. Du setter deg på det lille flyet, og etter hvert som du nærmer deg Hovden lufthavn nærmest hopper i setet. Når flyet går inn for landing, holder du deg fast. Turbulensen gjør at du nærmer deg flysyk. Kanskje ikke så rart når faktum er at den lille flyplassen på Søre Sunnmøre er den mest vindutsatte i Norge.

 

– Med været som støtt og stadig regjerer her mellom Sunnmørsalpene, kan det ofte være utfordrende å være på jobb. Vi skal gi riktig meteorologisk informasjon til kapteinene, slik at det alltid er trygt å lande og ta av fra rullebanen. Hverdagen her er nok en helt annen enn i tårnene på Gardermoen. Der tror jeg de fleste utfordringene ligger i å koordinere alle flyene. De møter nok ikke på like mye værproblematikk som det vi gjør her, forteller AFIS-fullmektig (Aerodrome Flight Information Service), Oscar Hoggen.

 

Du lander trygt. Stiger ut på den lille trappen og møter den friske luften. Hovden lufthavn ønsker deg velkommen til stillheten og naturen med det velkjente, trivelige smilet.