Verden i Berte Kanutte

STEMNING: Med Samsaya på scenen ble det både sang og dans på Berte Kanutte. FOTO: Kjetil Høiby

Inspirasjon og kultur fra alle verdens hjørner på internasjonal dag.
av Kaja Skatvedt

– Volda er stedet du aldri glemmer, gjaller det over høytaleranlegget i Berte Kanutte.

Cecilie Wilhelmsen står på scenen og snakker i mikrofonen. Lokalet er pyntet med vimpler i alle regnbuens farger, det lukter av mat og surrer av stemmer.  Det er folk ved alle bord, i trapper, på gulv og benker, som alle har fått seg litt gratis internasjonal mat.

Det er den årlige tradisjonen der utlandet skal vises frem for voldastudentene.  De skal inspireres til å reise ut i verden for ny kunnskap og nye impulser.

– Dette er alltid en hyggelig dag, men det er vanskelig å  inn i auditoriet, selv med trekkplastre som Samsaya. Vi skal tenke ut noe lurt til neste år, sier Wilhelmsen til Peikestokken.

Sydlige toner strømmer fra høyttaleren mens en gjeng danser med rytme og smil, til publikums store entusiasme. Det ene kulturelle innslaget følger det andre og folk klapper i takt med musikken. Konserter, liv og røre og kulturell formidling ser ut til å slå an blant studentene.

Hensikten med dagen er både å inspirere studenter til å oppdage nye spennende kulturer de vil studere, samt at de internasjonale studentene får muligheten til å vise frem sitt hjemland.

Som tatt ut av en reisekatalog
Erik Maridlawon fra Filippinene er på utveksling i Volda, hvor han studerer nordisk kultur. Han påpeker at det er store forskjeller mellom de to studiestedene.

– Å studere på Filippinene ganske ulikt fra å studere her i Volda. Forelesningene der er bygget opp helt annerledes. De er mer som diskusjoner, der foreleseren kommer med sine synspunkter, for så å ha en dialog og diskutere med studentene, sier han.

FILIPPINENE: Cheryl Tandugon, Erik Mahidlawon og Christine Lara Maderal viser stolt fram bilder fra sitt hjemland. FOTO: Kaja Skatvedt

Han trekker frem naturen som det aller beste med et år på Filippinene, og viser frem ––bildene som står utstilt på standen. Bratte grønne klipper reiser seg fra asurblått klart vann, og det hele ser som tatt ut av årets siste reisekatalog.

– Vi er spesielt stolte av strendene våre. Der tilbringer man det meste av fritiden, sier Maridlawon med et smil.

Det er jus, medisin og sykepleier som er av de mest populære studiene på Filippinene, men han understreker at det også finnes mange andre studier det er mulighet for å ta.

Studentpriser i storkens land
Gabriele Vicyte sitter ved en stand for landet med en stork som nasjonalsymbol, Litauen.

– Å studere i Litauen er en fordel for nordmenn, fordi det er billig. Landet er ikke så stort, så man kan enkelt reise og se store deler av landet, sier hun.

Som på Filippinene er det juss og medisin som er de mest populære fagene, og i tillegg til økonomi og ledelse.


Har du sett disse sakene?