Tips til nettshopping

Netthandel: Du bør holde deg innenfor momsgrensene for å spare penger på internettshopping. Foto: Asos.com

Spar penger med disse enkle tipsene.
av Oda Marie Midbøe

Mange studenter i Volda velger å handle på nett, og i et hav av utenlandske nettbutikker kan det være forvirrende å vite hva du skal være oppmerksom på. Her er fire punkter det kan være lurt å ha i bakhodet før du trykker ”kjøp”.

200 kroners-grensen
Alt du kjøper for under 200 kroner fra utenlandske nettbutikker slipper du å betale moms og toll for. Det spiller ingen rolle om varen er tung eller stor – så lenge den ikke overstiger 200 kroner blir dette totalprisen av varen. Dette gjelder også når du handler varer på salg som har tidligere har hatt større verdi.

Over 200 kroner – moms og toll
Når du derimot bestiller én eller flere varer med større verdi enn 200 kroner, vil du måtte betale moms og toll. Dette utgjør om lag 25 prosent av total verdi, og kan komme som en overraskende utgift. Vær derfor forberedt på at du vil måtte betale en tilleggssum når du henter pakken din på posten, ellers får du ikke ta med deg varen hjem.

For eksempel; handler du en kjole til 300 kroner og frakten utgjør 49 kroner, vil toll og moms blir utregnet fra beløpet 349 kroner. Du vil da måtte betale 87,25 kroner mer for varen i toll og moms. Denne summen blir ikke oppgitt når du betaler i nettbutikken, så du må selv være våken og ha penger på konto når pakken ankommer. Dra frem kalkulatoren før du handler og regn ut om det lønner seg å bestille i flere omganger eller å samle alt i én og samme pakke.

Spar penger på gratis frakt
Innimellom har utenlandske nettbutikker gratis frakt. Er det varer du vet du skal bestille er det lurest å slå til i denne perioden. Gratis frakt er en sjeldenhet hos mange nettbutikker og frakt fra utlandet kan være sviende dyrt.

Vanligvis må du regne med at frakt koster mellom 100 til 400 kroner. Vurder derfor om den billige varen du ønsker deg egentlig blir et godt kjøp når siste sluttsum er betalt. Det kan lønne seg å samle flere som ønsker å bestille fra samme butikk og dele frakt, moms- og tollkostnadene.

Hvis frakten er gratis, er det best at du deler bestillingen opp i flere separate deler dersom du skal bestille mye. Da slipper du at varene koster 25 prosent mer, og du får i tillegg gleden av å åpne mange pakker. God handling!


Har du sett disse sakene?