Rått, kraftig og rørende

Honning til folket: Alle som ville ha en smak av honning skulle få. Foto: Ståle Grut

Slik beskrives det når Honningbarna møter Volda.

av Oda Lykke Mortensen og Runa Røed

Rokken er badet i grønnaktig lys. På scenen står en mørk skikkelse alene. Han lader opp stemningen med bass. Folk samler seg foran scenen, jubler og skriker. Det bryter i applaus når gitaristen hopper opp på scenen fra første rad og da vokalisten gjør det samme et halvt minutt senere, braker det løs. En sammensmelting av kraftig energifylt vokal, harde toner fra instrumentene og gira publikum fyller lokalet. Det er ikke noen tvil, dette kommer til å ta av.

Den 31.01.12 fikk bandet og det norske folk en grusom melding: Den 20 år gamle trommeslageren Anders Askildsen Eikås omkommet i bilulykke. De fire andre medlemmene Christoffer, Edvard, Lars og Fredrik står igjen. Med en slik melding i bakhodet er det vanskelig å ikke bli imponert.

Bandet leverer som aldri før. De unge guttene fra Kristiansand skaper et fargesprakende, kraftig og energisk show, man sjeldent ser. Publikum blir overlesset med energi og ingen i salen står stille. Det er umulig.

Tekstene inneholder sterke politiske synspunkter som skytes inn i hjertet til lytterne. Enten du er for eller imot, vekkes du. Det er lenge siden et band med sterke politiske meninger har fått et så omfattende publikum. Kanskje det er på tide? Assosiasjoner til 80-tallets rebelske ungdom raser gjennom hodet. Er dette starten på en ny periode radikal samfunnssterk ungdom vi ser?

Ved konsertens slutt forteller Edvard at den sangen de nå skal spille, var den siste låten de spilte inn sammen med Anders. Den betyr mye. Det blir stille. Så snur Edvard seg med ryggen til publikum. Bandet trapper opp volumet, Edvard snur seg, løper bort til scenekanten og skriker ut. Det er sjeldent, rått og kraftig.

Varmt og klamt, det er hett. Om det ikke er din svette på overarmen, så er det en annens. Ansiktsuttrykkene til artistene er rivende og innlevelsen skal det ikke stå på. Selv om man kunne påpekt at lydkvaliteten ikke var den beste og at mikrofonen sviktet til tider, er det bare småplukk. Guttene leverer et førsteklasses sceneshow, dette er ikke siste gang vi hører fra disse.


Har du sett disse sakene?