Makeover til VEKA

Skatter: For den som lette var det noen kupp å finne på Rokkens byttedag. Foto: Julie Wentzel Frøland

På Rokken ble det i helgen spart både på penger og miljøet. VEKA arrangerte byttedag for fattige studenter.
av Sara Vabø

-Har du vasket den der?
-Tja, jeg tror det, er svaret.
Vekaaktuelle Maggio, Mena, Vaular og Alaska blir spilt på høyttalerne. På bordene ligger det plagg for enhver smak. Alt fra Mikke Mus T-skjorter og fargesprakende kreasjoner, til kosedresser og finskjorter.

Byttedag
Bookingansvarlig Anders Veberg byr bytterne på kaffe. Han er også initiativtaker til arrangementet.
– Ideen fikk jeg fra jenter som byttet klær på søndager. Å bygge forventinger før VEKA er også fint, sier Veberg.

Han forteller at styret forsøker å legge alt til rette for en flott VEKE-opplevelse.
– Studentene kan friske seg opp i klesveien i dag og finne seg en partner på speed-datingen på valentinsdagen, sier Veberg og ler.

Bordene fylles med klær, sko og smykker etter hvert som studentene kommer og legger fra seg ting de ønsker å bytte bort.
– Folk bytter ikke så mye i dag. De fleste kommer hit og gir fra seg klær de ikke bruker, og det som blir igjen leveres til asylmottaket, sier Veberg.

Smykker og jakker fra merker som Abercrombie & Fitch, Dyberg/Kern og Jean Paul ligger gjemt i haugene. Det er gull blant gråstein for den som leter.

Cowboyantrekk
– Skal jeg prøve klærne på?
Dramastudent Chatrine Bärwald hopper inn i et leopardmønstret skjørt før hun trer på seg en blondetopp og poserer for fotografen.
– Disse klærne skal brukes som kostymer på VEKE-revyen. Skjørtet er til en som skal spille prostituert, og den lyseblå jakken er til en cowboy, sier hun for å berolige oss.
Bärwald kjenner godt til arrangementet, og er innom byttedagen for andre året på rad.
– Det er bra med resirkulering av klær. I Volda er det ikke det største utvalget, derfor er det fint at vi kan ta med noe brukt, og finne noe nytt, sier hun.

Gjenbruk på nett
Det er første gang Cecilie Slyngstad er på en byttedag. Hun er opptatt av gjenbruk og har funnet løsningen på klesproblemene i Volda.

Slyngstad finner klær og tilbehør på nettet.
– Jeg er medlem av mange grupper på Facebook. Her kan man gi bort ting, selge eller bytte. Det finnes to byttegrupper bare for Volda.

Hun mener bytting er en fornuftig måte å få nye klær på.
– Det finnes èn byttegruppe for hvert distrikt, forteller hun, og nevner at det er mye aktivitet i gruppen for Ålesund.

Ubrukte skatter
Søstrene Ingvild og Astrid Velsvik kommer inn i kafeen og er klar for skattejakt.
– Jeg har med meg mange klær jeg aldri har brukt, sier Ingvild og viser frem posen. Jeg kjøper ofte klær på salg uten å prøve dem, og da er det ikke alltid de passer, fortsetter hun.

Astrid ble dradd med etter at søsteren hadde oppdaget arrangementet på Facebook, og fikk samtidig ryddet opp i garderoben.

– Det ville vært fint å finne seg noen nye topper, eller andre klær til våren, sier Astrid, før de to begynner å lete systematisk gjennom haugene med klær.

Etter å ha saumfart de ulike bordene er de to søstrene på vei ut fra kafeen, med et par plagg under armen.

– Egentlig kom jeg hit for å kvitte meg med klær. Jeg trodde ikke jeg skulle finne noe, og må ærlig innrømme at jeg er ganske kresen, sier Ingvild Velsvik, og smiler fornøyd med fangsten sin.

Inspirert? Her kan du bytte klær:
Link til byttegruppe i Ålesund
Kjøp/salg/bytte Volda
Kjøp/salg/bytte Volda /gruppe 2
Brukte bøker – Høgskulen i Volda


Har du sett disse sakene?