Fra fjøset til Rockefeller

Sondre Justads første publikum var kyrne i fjøset hjemme i Lofoten. Nå er musikeren endelig klar for å slippe debutalbumet sitt, og ser frem til å holde sin egen konsert på Rockefeller i Oslo.

 

Det siste året har popartisten Sondre Justad hatt mange spillejobber; han har både vært på turné med Marit Larsen, spilt på Stavernfestivalen, Vinjerock, Trænafestivalen og VGlista, hatt konsert på toppen av Festvågtinden, i tillegg til å ha vært på flere turnéer fra januar og frem til nå. Parallelt med dette har Justad jobbet med debutalbumet sitt, som slippes nå i høst.

 

Sang for kyrne

Sondre Justad vokste opp på en bondegård i Lofoten.

 

– Der sang jeg for kyrne i fjøset, og det var kyrne som var mitt første publikum, forteller artisten og smiler.

 

Justad har skrevet sanger så lenge han kan huske, men forteller at den første ordentlige låten ble laget da han var mellom åtte og ni år gammel. Da han var yngre, skar han også torsketunger i Lofoten, og pengene han tjente på dette gikk til innspilling av sanger i studio.

 

Føles naturlig

24-åringen har gitt ut singlene «Nu har du mæ», som ble sluppet i 2014, og «Det e over», «Tilbake» og «Riv i hjertet», som har kommet ut i løpet av dette året. Sistnevnte låt ble sluppet 18. september, og er enda en smakebit fra det kommende albumet.

 

– «Riv i hjertet» er en låt som handler om å leve livet fullt og helt, og ikke begrense seg, eller kun leve på overflaten. Man skal kjenne at det river i hjertet, forklarer Justad.

 

Artisten skriver også låter på nordnorsk, og han sier at det er dette som føles mest naturlig for ham.

 

– Det føles nærmere meg, forteller Justad.

 

Han tror at andre artister som også synger på norsk, og på dialekt, har det på samme måte. Det føles mer ekte.

 

– Det handler også om å henvende seg til et norsk publikum, og da blir det rart å ikke skrive på norsk.

 

Drøyt publikum

Sondre har hatt mange konserter, men han klarer å trekke frem én ting som har vært den artigste, eller drøyeste, konsertopplevelsen han har hatt. Da han hadde konsert i Harstad, var det ikke gjerder foran scenen, og Justad forteller at han liker å stå helt på kanten av scenen når han synger.

 

– Jentene på første rad sto og befølte meg, tok på meg, og jeg måtte smekke de bort med hendene, sier Justad og flirer.

 

Han hopper opp av sofaen og ler samtidig som han later som at han river jentehendene bort fra buksebena som om de skulle vært innpåslitne maur.

 

Debutalbumet

Låtene til Justad handler både om kjærlighet, personlige historier og hans egne synspunkter.

 

– Det starter ofte med et notat på iPhonen, sier han og smiler.

 

Den siste tiden har Sondre Justad brukt mye tid i studio sammen med Thomas Eriksen, som har produsert debutalbumet. Justad forteller at det har vært en veldig fin prosess, både med skriving av låter, innspilling i studio og samarbeidet med produsenten. Han er spesielt glad for å ha reist rundt i flere byer, som Oslo og Stockholm, for å jobbe med albumet, i tillegg til å få jobbe med folk fra hjemstedet sitt.

 

Han forteller at han ser veldig frem til å slippe debutalbumet sitt, men at han ikke vil røpe så mye.

 

– Jeg gleder meg veldig, og er veldig spent på hvordan det kommer til å bli, sier Justad.

 

– Hvis du kunne valgt én artist eller ett band å samarbeide med, hvem ville du valgt?

 

– Kanskje noe innen hiphop. Det hadde vært fett, sier Justad etter litt tenking.

 

Slik det er akkurat nå, tenker han egentlig mest på samarbeid med produsenter, fremfor samarbeid med andre musikere. Det er flere produsenter han drømmer om å jobbe med, og nevner den svenske produsenten Christian Walz, som blant annet har jobbet med Veronica Maggio. Justad smiler og sier at det hadde vært kult om han hadde vært med å produsere det neste albumet.

 

En drøm som går i oppfyllelse

23. oktober starter releaseturnéen i sammenheng med debutalbumet. Da har selvsagt Sondre Justad med seg bandet sitt, bestående av Kjetil Bjelvin på gitar, Sjur Husom Vonen på gitar, Lars Haug Nilsen på trommer og Runar Nybø på bass. Han forteller at det er én ting han gleder seg spesielt til – nemlig å spille på Rockefeller i Oslo. Selv om han har spilt der før, har han ikke hatt sin helt egne konsert der, noe han har drømt om lenge. Han forteller at han gleder seg veldig, men at har han noen bekymringer.

 

– Tenk om det ikke kommer noen folk, eller tenk om det er dårlig lyd, sier Sondre og ler litt.

 

– Men det blir en stor dag, smiler han.

 

 

 


Har du sett disse sakene?