For pene for pigger

Blomster: For mye av det gode er vidunderlig, sier blomsterdekorator Finn Schjøll.
Foto: Vegard Skorpen

Trenger hybelen din et friskt pust? Er smykketreet det nærmeste du kommer en plante i vinduskarmen? Vi spurte selveste Blomster-Finn om råd for fattige studenter.
av Julie Wentzel Frøland

– Dere bestemmer trendene. Studentene, de unge menneskene på gaten. Vi rike, gamle menn kan ikke gjøre annet enn å ape etter dere!

Finn Schjøll, bedre kjent som Blomster-Finn, gestikulerer vilt med hendene mens han snakker. Han har nettopp stått en hel time i et hjørne på Coop Xtra på Furene og pratet ustoppelig til en gjeng middelaldrede kvinner.

– Studentavis, sa du? Også vil dere snakke med meg? Dere trenger ikke blomster, dere er jo så vakre alle sammen. Vet du, studenter er de mest sjarmerende som finnes. Det må dere bare utnytte, altså. Det er nå dere har sjansen.

Mer av det gode

Som regel er vi nok ikke Blomster-Finns primære målgruppe, og heller ikke av dem med de grønneste fingrene. I trauste studenthybler kan det friste å investere i litt planteliv, men et levende innslag i vinduskarmen kan fort koste deg en vesentlig del av studielånet. Vi lurte på hvordan studenter kan friske opp trøtte hybler til en rimelig penge.

Hvem er da bedre å spørre enn landets mest kjente, og sannsynligvis morsomste blomsterdekoratør?

– Det er bedre å kjøpe én, fin blomst i en blomsterforretning enn å kjøpe ti fra en billigkje.. Nei, vent. Det kan jeg ikke si. Det blir for kategorisk, og sånn er ikke jeg, humrer TV2-profilen, mens han putler med en knæsjrosa brudebukett han nettopp har laget – til stor applaus fra frustrerte hagefruer.

– Det enkle kan gjerne være flott, men da skal det være mye av det. Som de sier: For mye av det gode er bare vidunderlig. Av og til får jeg kunder som sier at det jeg lager er ”altfor mye”, men da svarer jeg bare at de får hogge det opp i to biter og ta med seg halvparten hjem, sier han og ler.

– Vær kreativ!

Selv om Blomster-Finns flotte oppsatser appellerer til mange, har han stor forståelse for at dette ikke er den typisk studentinnredning. Derimot mener han det skal lite til for å live opp hver en kjedelig hybel.

– Ta med deg hjem den tomme vinflasken fra festen, og plasser én enkelt blomst i den. Det kan nesten være hva som helst. Orkidéer er jo rimelige, men det er vel ikke det dere unge liker, er det? Du kan også være litt kreativ og finne noe i skogen, en gren eller noe. Om dere gidder det, da.

– Det er også mange studenter som kjøper kaktuser, har jeg merket. Det er ikke så rart, for de krever jo nesten ikke noe stell. Men da vil jeg heller råde dem til å kjøpe sukkulenter. De er nesten som kaktuser, bare uten pigger. Studenter skal ikke ha pigger, dere er altfor pene for pigger, sier han.

Mer rekker han ikke å si før vi blir avbrutt av butikksjefen, som for anledningen har tatt jobben som personlig assistent. Schøll må dra om han skal rekke flyet til Oslo, men butikksjefen får bare beskjed tilbake om å kjøpe en ny billett. Intervjuet må gjøres ferdig.

– Det er jo ikke så ofte jeg får snakke med studenter, så det må gjøres ordentlig. Jeg klarer ikke si nei til unge mennesker, hvem klarer vel det? Det er som jeg alltid sier: Hvis du ikke liker unge mennesker, er det virkelig noe galt med deg.

– Hvordan var du selv som ung student?

– Nei, vet du, det var helt andre tider da jeg var ung. Alt var så ordentlig, så disiplinert. Jeg tror ikke jeg hadde en veldig morsom studenttid, egentlig. En skulle være så skikkelig. Eller, vent litt, nå kommer jeg på ting her. Joda, jeg hadde det faktisk ganske gøy, sier han og smiler lurt.

– Hva var det du kom på nå?

– Nei, ikke noe spesielt. Men studenttilværelsen på den tiden var ikke som den er i dag. Dere må utnytte det, altså. Virkelig. Kos dere så mye dere klarer, og lev livet. Dere trenger ikke dekor, blomster og fine leiligheter, alt dere trenger er hverandre. Bo heller i en liten, stygg hybel i nærheten av vennene dine, enn i en stor og fin leilighet langt borte fra alle andre.

Blomster-Finns tips til fattige studenter:

* Kutt blomstene korte, da holder de lenger i små, varme studenthybler
* Kjøp sukkulenter, de krever nesten ingen stell.
* Unngå kaktuser, dere er for pene for pigger
* Utnytt sjarmen, og smil deg til en bedre pris
* Tør å spørre etter studentrabatter. Du blir ikke henrettet.
* Vær kreativ, en gren fra skogen eller en vinflaske som vase
* Kjøp etter pungen, billige blomster kan være like vakre som de dyreste.
* Hvis du ikke har råd, ikke bry deg. Studenter er så vakre at de ikke trenger blomster.


Har du sett disse sakene?