Velkommen våren

Våren insisterer å komme tidligere i Volda. Foto: Luiza-Bianca Alexe

Den 1. mars er vårens offisielle dag! Mens nordmenn fortsetter å vente, har østeuropeiske land tatt de tynne klærne fra skapet.

I vår koser vi oss med 12 mørke timer og 12 lyse. Dette er sesongen når naturen våkner. Forberedelsene til Påsken starter og kristne begynner å faste. I Moldova, Ukraina og Bulgaria får man ikke lov til å spise kjøtt, egg og godteri i sju uker. Folk sier at både magen og sjelen kommer til å rense seg. Kirken holder åpent hver dag og kvinnene kler seg i mørke klær.

Fra den 1. til 9. mars plukker man ut en dag, og været denne dagen bestemmer hvordan resten av året ser ut. Hvis der regner, betyr det at man skal få mye penger. Hvis det er vind, kommer man til å være trist. Sola bringer et glad heldig år.

I gamle dager måtte ungene plante et tre, tegn på at vår er liv. Tradisjonen finnes i dag i Malta, Slovenia, Montenegro, Armenia, Portugal, Italia eller i Croatia.

I Romania har jentene rød og hvit tråd på hånd, symbol av kjærlighet og god helse. En uke før Påske blir tråden klippet av en gutt. Han knytter den på det nye treet og i tillegg får han et glass vin og et kyss.

I denne perioden spiser kineserne ingefær, sjalottløk og masse kaker. Derfor sier de ‘bite the spring’. Spansk vår danser i karneval, mens den franske skjemmer seg med en bunk av pannekaker. Våren i Hellas starter med folk som spytter på gata for å beseire djevelen og snu uflaksen unna.

Selv om våren kommer den 21. mars i fleste land, er vår i hjertet om vi er glade og nyter livet!


Har du sett disse sakene?