Hei, du som ikke orker å ta fram kameraet når du er på tur: Skjerp deg!

 

Uforglemmelige øyeblikk. Fantastiske opplevelser som brenner seg fast i netthinnen. Utrolige hendelser du aldri glemmer. Slutt å lure deg selv.

 

Hukommelsen din er ikke så god som du tror. Bildene du danner inne i hodet ditt er basert på følelser, og reflekterer ikke alltid virkeligheten. Tiden går sin gang. Hjernecellene dør ut, og når årene har passert sitter du i en knirkende gyngestol, med knirkende ledd og en knirkende hjerne. Da er det fint å kunne tørke støv av det gamle fotoalbumet fra glansdagene, eller eventuelt bare gå inn på Facebook. Men hva om der ikke finnes noen bilder?

 

Det trenger ikke å være vanskelig å ta bilder på tur. Faktisk så er det nå enklere enn noen gang. Alle «normale» mennesker har en smarttelefon i lomma, og den er jo selvfølgelig med når du trasker oppover langs bratte, snøkledde fjellsider. Så hva er unnskyldningen? Hvorfor skal du ikke dokumentere noen av de beste øyeblikkene i livet ditt? Er du for lat? Ja, det er du.

 

I flere tusen år var hulemalerier det nærmeste mennesket kom å kunne dokumentere virkeligheten. Det er faktisk ikke mer enn et par hundre år siden første gang noen klarte å gjenskape et nøyaktig bilde fra virkeligheten, med det aller første bildet. Siden den gang har utviklinga gått radig. Kameraene er blitt bedre og mindre, og mye mer tilgjengelig. De første naturfotografene dro med seg tonnevis med utstyr gjennom skog, fjell og mark for å sikre seg flotte bilder av datidens storslåtte natur- og kulturlandskap. Hva gjør du? Du tar en selfie, sender den på Snapchat, og borte er den.

 

Den mer ivrige hobbyfotografen har kanskje med seg en speilrefleks, eller et praktisk, lite kompaktkamera som smetter ned i lomma. En slik person vil nok i utgangspunktet være mer motivert til å ta bilder, men drar du med deg et kamera på flere kilo kan du fort falle tilbake til utgangspunktet. Det er et mas å dra kameraet opp fra sekken, og har du det rundt hodet, henger, slår og slenger det ukontrollert. Det aller verste er når du går på ski. I hurtig veksling mellom slak staking, krappe svinger i utforkjøringer og desperat padling i oppoverbakker, sitter du fort igjen med en stripe av blåmerker over brystkassa.

 

Dersom du skulle klare å ta opp telefonen, eller gjøre det utenkelige: rote deg til å ta med et skikkelig kamera, så kan det jo tenkes at du ønsker å gjøre litt mer ut av bildene. Mitt personlige tips er å droppe selfies. Fokuser heller på turpartneren din, dersom du har en. Finn kreative vinkler, skap action i bildene, og gå den ekstra mila for å fange de mest interessante øyeblikkene. Gjør du dette kan du klare å fange den magiske stemningen du opplever når du er der selv. Når du har fanget de beste minnene kan du, med god samvittighet, senere i livet tørke støv av fotoalbumet.

 

Så ta bilder! Ikke bare når du er på tur, men også når du opplever andre minneverdige ting. Ta vare på minnene du skaper. Når du senere i livet skal sitte og mimre, kan du fokusere på alt det flotte du har gjort, i stedet for det du ikke gjorde. Så ta opp telefonen, og ta bilder. Bilder av venner, bilder av morsomme ting og flotte opplevelser.