Volda er et sted mange studenter klarer seg uten jobb ved siden av studiene. Men det er hard kamp om de få jobbene som er tilgjengelig. Martine Greni søkte rundt 40 jobber uten svar. Nå reiser hun til Ålesund for å fete opp lommeboka.

 

Som studenter får vi en støtte fra lånekassen som dekker det mest nødvendige. Mange kunne tenkt seg et par ekstra tusenlapper i måneden til personlig bruk, men dette er ikke like lett å få til i det nåløyet som er Voldas jobbmarked. Dette har student ved Media, IKT og design, Martine Greni, fått føle på kroppen.

 

– Jeg visste med en gang jeg flyttet hit at jeg kom til å trenge jobb ved siden av studiene. Jeg har jo studert før, så jeg vet at jeg ikke klarer å leve kun på stipendet. Jeg søkte på alt når jeg kom til Volda. Jeg regner med at jeg har søkt rundt 40 jobber i Volda og i Ørsta. Jeg fikk ikke et svar, ble ikke kalt inn på et eneste intervju, forteller Greni oppgitt.

 

Prioriterer skole

Men det er ikke alle som begir seg ut på det tøffe arbeidsmarkedet ved siden av studiene. Agnethe Pettersen, barnehagelærerstudent, har valgt å fokusere mest mulig på studiene.

 

– Jeg tror man må være veldig fleksibel for å få jobb i Volda, og jeg har hørt at det ikke er enkelt. Vi har obligatorisk skole tilnærmet hver dag, og vi har mange lange dager. Jobb kan jeg gjøre i sommerferier, når jeg ikke har skole som henger over meg! sier Pettersen.

 

Saken fortsetter under bildet.

IMG_2442
Agnethe Pettersen prioriterer skole fremfor jobb.

 

Må kjenne sjefen

Grunnene til et vanskelig arbeidsmarked er mange. Martine Greni trekker spesielt fram at det er vesentlig å kjenne noen innenfor arbeidsplassen for å få seg jobb.

 

– Volda er et lite sted, med mange studenter, og det er derfor veldig mange om beinet. Vi studenter er heller ikke så attraktive søkere, siden vi reiser hjem i ferier og helger, da arbeidsplassene trenger oss som mest. Men først og fremst tror jeg nøkkelen til å få seg jobb er kjenne noen, det er da man får en fot innenfor.

 

Agnethe Pettersen jobbet ved siden av studiene da hun gikk på høgskole i fjor, men er fornøyd med å kunne sette av så mye tid som mulig til studiene i år. Hun mener det er fint mulig å klare seg økonomisk uten jobb.

 

– Da jeg jobbet deltid i fjor ved siden av studiene, var det vanskelig å fokusere på både jobb og studier. I Volda klarer man seg uten jobb økonomisk, jeg for min del setter av penger fra storstipend i august og januar. Det går opp økonomisk så lenge man er bevisst og godtar at man ikke har så mye å rutte med.

 

Bør tilpasse timeplanen

Etter en lang periode med jobbsøking i Volda og Ørsta, søkte til slutt Martine Greni jobb i Ålesund, hvor hun nå jobber på Hennes & Mauritz som butikkmedarbeider. Det er tre timer reisevei hver gang hun skal på jobb, men hun mener fortsatt at det er verdt det. For å klare å balansere jobb og studier, mener Greni at skolen må være flinkere til å tilpasse timeplanen.

 

– Emneplanen på Media, IKT og design er etter min mening dårlig strukturert. Og det virker litt hipp som happ når du har skole. Heldigvis har jeg nå en jobb som tilpasser seg mye etter meg, men jeg skulle fortsatt ønske timeplanen kunne vært mer strukturert så jeg fikk jobbet flere hele dager. Dette tror jeg også kunne gjort flere studenter til mer attraktive jobbsøkere, forteller Greni.

 

Men det kan være en utfordring å tilpasse timeplanen etter studentene. Seksjonsleder for Media, IKT og design, Ivar John Erdal, kan fortelle at det er mange faktorer som skal gå opp.

 

– Det hadde nok vært mer oversiktlig med hele faste dager, men utfordringen er at undervisningsplanen må koordineres med mange flere emner når det gjelder rom, utstyr og hva slags lærere som underviser, så det er mange faktorer og ta hensyn til. I teorien er det selvsagt best for studentene å bruke mesteparten av tiden på studiene, men vi ser jo at mange studenter trenger de ekstra pengene de får igjennom jobben ved siden av, forteller Erdal.

 

Det ene, eller det andre

Med jobben i Ålesund, slipper Greni å prioritere bort ting hun har lyst til. Hun har muligheten til å være med på det hun selv vil.

– Skal man leve kun på stipendet, må man alltid velge bort noe. Skal jeg være sosial, skal jeg kunne være med på alt, eller skal jeg kunne spise en god middag liksom?