Etter tre år uten ferskt materiale, slapp Karpe Diem november i fjor tre musikkvideoer på rappen. Prosjektet «Heisann Montebello» fikk fort mye oppmerksomhet for sine skarpe og hardtslående tekster. Mange oppfattet innholdet som mer samfunnskritisk enn før, men det er ikke Oslo-duoen enig i.
– Vi har egentlig alltid vært samfunnskritiske. Det er ikke tydeligere nå, jeg tror bare vi har blitt et større band, så da får det mer oppmerksomhet. Det er jo mindre band i Norge som lager minst like samfunnskritisk musikk, men så lenge det ikke når tabloidavisene så er det som om det ikke blir sagt, sier Chirag Patel og lener seg tilbake i den svarte skinnsofaen.
Rappepartner Magdi Abdelmaguid nikker samtykkende og utdyper.
– Jeg tror ikke det er like vanlig å være samfunnskritisk når man kommer til en viss størrelse. Det vanlige er å roe seg ned, og kjøre litt sånn «rundere i kantene-musikk». Det har aldri vært aktuelt for oss.
Tar oppgjør
De nye låtene vender i stor grad søkelyset mot politikere, nettroll og fremmedfrykt. Rapperne mener det er viktigere å lage musikken slik de selv vil enn å tilfredsstille alle. I februar slapp de en fjerde låt fra Montebello-prosjektet, hvor de denne gangen tar et oppgjør med sine statuser som rollemodeller. Da Chirag var ung, var han selv lett påvirkelig, fordi han lette etter en tilhørighet. Likevel mener han at musikk ikke kan komme og snu en eller annen mening. Det forsterker heller bare oppfatninger som allerede eksisterer.
Saken fortsetter under bildet.

Velger ulikhet
Selv om musikken til Karpe Diem kan oppfattes som nokså venstrevridd, tror ikke gutta dette gjenspeiler seg i publikumet deres.
– Noen som hører på oss har nok ulike perspektiver enn det vi selv har. Men det er det som gjør musikk interessant, spennende og viktig. Hvis noen er helt like som meg går kjedeligalarmen i hodet mitt med en gang. Det er sånn jeg forholder meg til musikk, sier Chirag mens han gestikulerer ivrig.
Videre sier han at han selv hører mest på artister med ulike verdisett som ham, og at han sannsynligvis ikke ville stemt det samme som dem dersom det var valg i morgen.
– Hvis jeg skal putte en seddel i en valgurne ser jeg til noe helt annet. Da ser jeg til likhet, men i musikk ser jeg til det motsatte.
«Ikke forstyrr»
Gutta forteller at tekstene reflekterer mye av deres egne meninger, noe de synes er avgjørende når det kommer til rap.
– Rap er jo veldig basert på deg, ditt liv og ditt perspektiv. Så det å ha en låtskriver i rap er veldig fy-fy. En del av det å være rapper er å skrive det du rapper selv, understreker Magdi.
Han forklarer at det optimale når man skal skrive låter er å reise bort, sette telefonen i flymodus og ikke tillate seg selv å bli distrahert. De fleste kan nok kjenne seg igjen i hvordan avbrytelser umiddelbart kan sette en stopper for konsentrasjonen.
– Folk som ringer, et eller annet du burde ha gjort, plutselig får du et varsel om at en kompis har bursdag og da tenker du bare «shit, han må jeg ringe». Så å skru av mobilen, og ikke la seg forstyrre, det er det viktigste.
Saken fortsetter under bildet.

Skittent og magisk
På nyåret startet Karpe Diem på sin nye klubbturné i forbindelse med lanseringen av «Heisann Montebello». Her turnerer de på forskjellige klubber av ulike størrelser landet rundt, og påpeker at det ikke nødvendigvis er de største lokalene som gir de beste konsertene. Bandet har ved flere anledninger spilt på Rokken i Volda, og understreker at det har gitt gode konsertopplevelser hver gang.
– Av og til er det en eller annen skitten klubb som bare er helt magisk. Det er jo en stor sjarm i klubb-konserter. Målet er ikke flest mulig mennesker, målet er bare svett, skitten og elektrisk stemning. Det liker vi, gliser Magdi.