Den mentale utfordringen gjør paragliding til den beste ekstremsporten Sunnmøre har å by på. Det mener i alle fall lærerstudent Hallvard Magerøy Seljebotn.

 

Peikestokken er på tur med Hallvard og komp-isen Eivind Frafjord, som er politistudent. De har begge mange års erfaring som paraglidere og flere titalls timer i luften bak seg. I per-fekt flyvær går turentil Sandhornet i Ørsta.

– Paragliding er en utrolig gøy sport. Den styrker deg mentalt og gir en stor mestringsfølelse, forteller Eivind mens vi går opp en bratt stigning på fjellet.

Luftsporten ble utviklet på slutten av 80-tallet. Det er en videreutvikling av fallskjermhopping der paraglideren benytter både termikk og laminær luftstrøm for å holde seg oppe. En paraglider kan derfor fly langt og legge bak seg distanser på flere mil.

 

En «Snill» sport

– Det kan fint kombineres med turer i fjell og mark, hvor turen ofte kan være over når du er på toppen. Du nyter utsikten, spiser matpakka, pakker ut skjermen og gjør klart utstyret. Så flyr du hjem. Enkelt, effektivt og en fantastisk avslutning på fjellturen. Også blir du sterk av å bære sekken på rundt 20 kilo, legger Hallvard til med et smil rundt munnen.

I motsetning til basejumping er paragliding en «snillere» sport, ifølge Hallvard. Liker du ikke at det røsker i skjermen eller syns kastevin-der er ubehagelige, unngår du å fly ved slike forhold. Planlegger du ruten din og varsler nærmeste flytårn slik at motoriserte flyfartøy er oppmerksomme på deg, mener Hallvard det er en meget trygg sport.

– Årsaken til at paragliding fortsatt regnes som en risikosport på linje med for eksempel klatring og dykking er at konsekvensene av feil ofte kan være fatale, forteller Hallvard.

paragliding

 

Fra tanke til handling

Hallvard og Eivind er en del av det lille para-miljøet i Volda. De er fem studenter som ofte samles for å fly, men de ønsker gjerne å få med seg flere i fremtiden.

– Det er gode muligheter for å bli med i vår eksklusive gjeng. Vi er flere med erfaring som gjerne hjelper «ferskinger» med å bli dyktige flyvere. Er du glad i høyde, fart og spenning er denne sporten noe jeg anbefaler på det sterkeste, sier Hallvard.

På Sunnmøre er det flere klubber man kan melde seg inn i, som holder kurs for å ta serti-fikatet. Himmelseglarane er lokallaget i Volda og Ørsta.

 

– En investering for livet

For å kunne paraglide er det noen kurs og utstyr som er «must haves», men mye av tilleggsutstyret er valgfritt. En skjerm koster for eksempel mellom 15 000 og 25 000 kroner, og kommer i mange størrelser med ulike egenskaper. Hallvard forteller at det er vanlig å ha flere paraglidere til ulik bruk.

– Ved ditt første kjøp av paraglider er det ikke nødvendig med det dyreste. Det er bedre å kjøpe en rimeligere skjerm som er enkel å fly. Da er det lettere å bli «solgt» til sporten, så kjøper man mer komplisert utstyr senere. Sporten krever også utstyr som gode klær og sko. Det kan og være en fordel med blant annet gode solbriller og en høydemåler for å øke komforten.

– Det er ikke gratis å holde på med denne sporten. Fordelen er at vi investerer utstyr som gir oss muligheter til å se verden fra en ny side. Jeg har aldri angret på min investering, avslutter Hallvard før han kaster seg utfor fjellkanten på Sandhornet.