Student eller ikke student. Forblir stempelet du får ved inngangen på Rokken en lørdagskveld på håndleddet ditt? Eller stemples du også i pannen for resten av kvelden?

 

På gulvet ligger et klissete lag av øl, snus og rusbrus som gjør det vanskelig å løfte opp føttene, enten du har tatt fram de høye helene, eller bare de slitte conversene. Noen står litt kleint og digger ved bardisken, andre våger seg ut på dansegulvet med brask og bram som om det var bardisken på Rhodos.

– Jeg føler kanskje mange studenter ser på de lokale som litt slitsomme og annerledes. Det er mange som ikke gidder å dra ut på Rokken hvis det ikke skjer noe mer eller noe annet enn bare disko, fordi da er det gjerne flest lokale der. Jeg føler kanskje at det er en liten «oss» og «dem» kultur på gang, sier sosionomstudent Mari Stavdal. Men hvem er egentlig vi, og hvem er egentlig dem?

– Vi har jo alltids stereotypene. Ungkar med dobbeltseng, ørsting med tresko og Volvo 240. Rokken tiltrekker seg som oftest ikke disse typene, forteller Tormod Malvin Sæther.

 

Liten forskjell

Sæther er vakt på Rokken. Han merker selv ikke så stor forskjell på lokale og studenter, men kan fortelle om typiske «Ørsta-kvelder.»

– Disko før stipend er en typisk Ørsta-kveld. Da er det flere folk fra videregående her, de er yngre og man merker en viss forskjell. Jentene er mer fnisete og guttene knuffer mer på hverandre. Jeg tror det er mer fordi de de er på et annet stadie i livet, ikke nødvendigvis fordi de er lokale, sier han.

Passer egentlig de lokale inn i disse stereotypene? Vilde Flem fra Ørsta merker ikke noen markant forskjell på seg selv og studentene. For henne er en god kveld på Rokken en kveld med mange kjente, hvor hun har piffet seg litt ekstra opp.

– Alle i min omgangskrets drar på Rokken når de skal ut. Noen forskjeller er det jo. De lokale pynter seg ofte mer enn det studentene gjør, med hæler og kjole, forteller hun.

 

Lykke på Rokken

Motsetninger tiltrekker. Silje Martinsen fant kjærligheten på Rokken. Han var lokal.

– Jeg møtte faktisk min nåværende kjæreste på Rokken, gjennom en felles venn. Rokken er et sted man kan møte nye mennesker, uavhengig av yrke og studieretning, noe jeg setter veldig pris på, sier Martinsen.

Har stemplene student og ikke-student egentlig så mye å si? For noen er det avgjørende, for andre har de ingen betydning, og for enkelte har stemplene smeltet sammen. Kanskje bør vi alle bli flinkere til å løfte blikket litt opp fra stempelet og se på personen som bærer det. Det vaskes uansett bort i dusjen i morgen.