Voldastudenter er bosatt i gamle hus og kalde kjellerleiligheter.

– Felleskvelder i stuen blir det mindre av. Det er utrivelig å sitte der når man ikke har følelse i tærne, sier Marie Dahle Storfjord.

 

Det som i dag blir kalt Volda sentrum, består av kjernen fra de gamle gårdene, som ble bygd så tidlig som på 1800-tallet. På 1970-tallet og tiåret etter, vokste flere byggefelt fram. Datidens måter å bygge hus på kan være grunnen til at mange studenter sliter med kalde hybler når vinterkulden sprenger på.

 

Andre krav til isolering

Jan Olav Brænde, daglig leder i Brændes rørleggerforretning tror at andre krav til isolasjon for 50 år siden er grunnen til at mange sliter med å få varmet opp husene sine nå i nyere tid.

 

– Grunnen til at det blir kaldt innendørs har ofte å gjøre med at det ikke er tett rundt vinduer og dører. Hvis et hus ikke er renovert siden det ble bygd, har de ofte et mye større varmebehov, sier Brænde.

 

Student Marie Dahle Storfjord leier en kjellerleilighet på Rotset, alle veggene er av betong.

 

– Så lenge det er kaldt på bakken ute er det kaldt i huset. Felleskvelder i stuen blir det mindre av. Det er utrivelig å sitte der når man ikke har følelse i tærne. Vi har ikke gulvvarme, hos oss er gamle panelovner tingen, sier Marie.

 

En demper på tilværelsen

Hun forteller at hennes to romkamerater også har klaget på at det er kaldt. Noen ganger føler de at kulden står i veien for en hyggelig kveld.

 

– Det er verst i stua, der blir alle bare sittende under pledd og fryse, forteller Storfjord.

 

Romkamerat Benjamin Strøm Bøen pleier derfor å trekke seg tilbake fra det sosiale oppholdsrommet.

 

– Jeg velger heller å sitte alene på rommet med mye elektronikk som skaper noe varme.

 

Umulig å etterisolere

For studentene hadde det vært ideelt med isolering i veggene og varme i gulvene. Huseier forklarer at det er noen hindringer som stanser dem fra fullstendig renovering.

 

– Huset vårt er delvis oppusset etter det ble bygd i 1968. Badet ble vel tatt for ti år siden, samt utskifting av et par vinduer. Etterisolering er umulig da det blir for lav takhøyde om man drar inn isolasjon, forteller han.

 

Huseieren tror studenter framover kommer til å kreve bedre og høyere standard, og tror at det på et tidspunkt vil bli nødvendig å gjøre større endringer.

 

– Det går an å bytte ut alle vinduene og isolere ytterligere fra innsiden. Men slike oppussingsprosjekter koster masse penger, og per i dag har jeg andre prosjekter, samt en fire måneder gammel gutt som krever mye, forklarer han.

 

Frem til da tenker huseieren å koste på studentene en ny varmepumpe. Han har også et annet godt tips han vil dele.

 

– Har du hørt om å bruke stekeovn som oppvarming? 300 grader, varmluft og åpen dør. Veldig effektiv oppvarming!, sier huseieren og ler.

 

Late og giddeløse

Leietaker Bøen tror det er mange studenter som lever på stramt budsjett og inngår et kompromiss mellom levestandard og pris.

 

– Det er godt mulig at huseiere lar være å pusse opp fordi det er studenter som bor der. De tenker kanskje at vi tar det vi får tilbudt uansett. Om det er fordi huseierne er late eller ikke gidder å bruke penger på studentenes tilværelse, er vanskelig å si. Men kanskje det er en kombinasjon?, undres Bøen.

 

Standard øker leiepris

Eiendomsmegler Sveto Farstad tror mangel på isolasjon og varme i gulv kan påvirke leieprisene noe. Men både eiendomsmegleren og huseieren er enige om at leieprisene først og fremst er styrt av markedet.

 

– Det er ikke mangel på hybler i kollektiv i Volda, og derfor vanskelig å presse prisene opp. Beliggenhet er kanskje også viktigere enn standard, sier huseieren.

 

– I større byer er det derimot så stort press på markedet og kamp om hyblene, at leieprisene holdes høye uansett om standarden ikke er den beste, presiserer eiendomsmegler Farstad.

 

Huseieren bekrefter at husleien naturligvis vil bli litt høyere hvis han gjør en omfattende oppussing. Han tror derimot det er begrenset hvor mye leie man kan ta i et kollektiv med felles kjøkken og bad.