En lagerbygning møter meg på adressen jeg fikk oppgitt. Klistermerkene til Ørsta brettklubb leder meg til riktig inngang. En stor åpen hall med ulike ramper og rails skjuler seg bak døren. Brettene ligger klare på gulvet, klare for at folk skal bruke dem. Jeg har entret skatemiljøet i Ørsta, og den stereotypiske tanken er vel at det kun kommer til å være skategutter der inne. Men på onsdager er det kun jenter som er til stede i hallen, på jenteskate.

Lise Musum Stangvik har skatet i seks år. Da hun kom til Volda i høst for å studere ved Høgskulen, dro hun raskt til skateparken for å se an skatemiljøet. Kun gutter var til stede, men i det åpne skatemiljøet i Volda og Ørsta ble hun godt tatt i mot.

– Jeg hadde skatet en del før, så det er kanskje litt lettere da. Det er vel kanskje grunnen til at jeg ikke så noen andre jenter der heller. Ingen nybegynnere der i hvert fall, forteller skateren.

 

matiasmyklebust-jenteskate-liseskate-090316

 

Du er ikke alene

Hun tror det er mange jenter som alltid har hatt lyst til å prøve å skate, men at de har synes at det er litt skummelt siden det nesten bare er gutter som driver på med det. Styret i Ørsta brettklubb, som hun er en del av, bestemte seg for å starte opp med jenteskate første onsdag etter nyttår, og siden har det vært hver onsdag, noe som har vært populært.

– Det er lett å tro at du er den eneste jenta som skater når du går til en skatepark og kun ser gutter der, så da er målet med jenteskate at det skal bli en lavere terskel for jenter å starte med skating, og at de jentene som allerede skater skal få møte andre jenter som driver på med den samme idretten som de gjør, sier Stangvik.

Jenteskatingen er åpen for alle jenter uansett alder, og man trenger kun å ta med seg selv og et par flate sko slik at man får feste på brettet. Alt av utstyr som brett og hjelm kan man låne i hallen. Lise forteller at på første jenteskate var det ti stykker som møtte opp, og at gangene etter det har det vært alt mellom tre og fjorten jenter som har møtt opp.

– Det er egentlig bare fri skating vi driver på med, hvis man vil lære noe, så hjelper vi hverandre og girer hverandre opp. Man trenger ikke å skate hele tiden heller, man kan skate litt også kan man sette seg i sofaen og være litt sosial hvis man ønsker det også.

 

Øvelse gjør mester

Lise synes det er gøy å se at jentene kommer tilbake, og ekstra gøy å se fremgangen de viser.

– Det er mye mer motiverende å se jenter gjøre et triks enn en gutt fordi da tenker du at da kan kanskje jeg også klare det, forteller skateren.

Selv om hun synes det er mer motiverende å se andre jenter få til triks hun prøver på, er det ingenting i veien for å skate med guttene heller.

– Alle guttene er veldig støttende, og ønsker å hjelpe og gi meg tips. Noen ganger må du kjempe for å komme i mellom for å få skate, men av og til stopper de opp og sier at nå er det din tur. Det er ikke noe problem det heller, sier Stangvik som også av og til er med når guttene trener.

Malin Torset kommer hele veien fra Herøy, og er med på jenteskate for første gang. Hun har skatet i et og et halvt år fra før, og startet med skating etter å ha sett en video på Youtube av noen jenter som skatet. Hun har med seg sitt eget brett på jenteskate.

– Jeg har ei venninne på Herøy som jeg skater med av og til. Det beste med skating er når du får til et triks, jeg har nesten lært meg ett, en olly forteller hun stolt og viser meg hvordan det skal gjøres.

14-åringen synes det er kult at det er trening bare for jenter, og har tenkt å komme tilbake igjen. Da vil hun ha med seg venninnen sin som også skater.

 

matiasmyklebust-jenteskate-gruppebilde-090316

 

Kjekt uansett

En annen jente som er på jenteskate for første gang er Lene Bjerknes Liadal. Hun startet med skating fordi lillebroren hennes holdt på med det, også fikk hun lyst til å prøve det selv. Hun startet når hallen åpnet i november og har vært på guttetreningene frem til nå.

– Det er kult å se at andre jenter holder på med det også. Jeg er med på både jente- og blandet trening. Skating er kjekt uansett, sier tolvåringen som i dag har lært å kjøre fort på rampen.

Solveig Kjeldseth-Moe Tømmerstøl fikk sitt første skateboard da hun var tre år gammel, et bittelite et, også fikk hun et litt større brett når hun var fem. Nå er hun åtte år og synes det kjekkeste med skatingen er å være i den store rampen.

– Det går veldig fort, også er det gøy. Man kan falle å slå seg, men det er fortsatt gøy å skate. Jeg har falt og slått meg noen få ganger, men ikke så mye. Da reiser jeg meg opp og prøver på nytt, sier åtteåringen.