Halve bygda har siden september rukket å forelske seg i fem 99-ere fra Nissen vgs. Hva er det som gjør at tv-programmet SKAM treffer Voldastudenter midt i hjertet? Vi har kokt frem noen hypoteser.

 

Siden serien startet i slutten av september, har oppslutningen om faste følgere gjennomgått eksponentiell vekst. Hundretusen følger nå førsteklassingene sitt møte med ungdomstiden på godt og vondt. Volda er intet unntak. Faktisk har noen studenter opprettet sitt eget fellesskap med serien i fokus; Volda SKAM Samfunn (VSS).

 

Kan det stemme at skaperne bak SKAMs største inspirasjonskilde er hentet fra hverdagslivene til Voldastudenter? I så fall, hva sier det om oss? La oss gå i dybden på dette. Betydelige likheter kan trekkes mellom studenteners hverdag i Volda og handlingene vi ser utspille seg i NRKs nye ungdomsserie.

 

Bobla

For det første er nissenjentene en del av en avgrenset kultur, der skolesamfunnet kan virke som verdens navle. At Voldas superkonsentrerte befolkningslokasjon utløser noen av de samme mekanismene, er kanskje ikke helt på jordet. De samme fjesene går igjen, om ikke bare i gangene, så overalt ellers. Volda sine studs og studinner er nødt til å forholde seg til de samme trynene på daglig basis. Om det er Sunnmørsalpenes lunefulle isolering, eller den ikke-eksisterende kollektivtransporten som er hovedårsaken til den magiske Voldaboblen, vet vi ikke. Men at den eksisterer er det ingen tvil om. Du har vel lagt merke til turbulensen på alle Widerøes flyvninger til og fra Hovden? Boblen er tykk å trenge gjennom. Mer sier vi ikke.

skam_cash

Livet i kollektiv

Er det en ting de aller fleste studenter kan relatere seg til, må det være Nooras bosituasjon. I et standard bofelleskap i Oslo bor hun sammen med Linn og Eskild, som er selve stereotypen på mennesker man som regel ender opp med å bo med. Hun som sover hele døgnet og alltid er hjemme, han som stjeler mat og tar seg alt for mye til rette, og hun som har alt på stell og rydder opp etter alle.

Russebuss er derimot ikke så viktig på Sunnmøre. I stedet opererer bygda med navngitte kollektiv der alle kjønn og seksuelle orienteringer er representert. Her er det rulling flere dager i uka, selv om du må komme deg inn i et styre for å få genser.

 

Hooking

Hooking foregår i høyeste grad også her, selv om betydningen er en annen. I Volda er det nok litt mer pølse i brød-action. Og nei, vi sikter verken til Betel eller Statoil. Tiden da man ble slikka for første gang på Granka og fniste av kondomer er et stykke forbi. For de fleste – alt tatt i betraktning.

 

Hvis du har fulgt med på serien en stund, bør du ha fått med deg Vildes besettelse over William. Nå er det derimot Noora som er på dealern med Penetrators’ overhode, noe som skjer rett som det er også her. Det er ikke sjeldent man kommer hjem fra en het natt hos en medstudent, for så å finne ut at bestevennina di lå med samme fyren før påske. Vilde vs. Noora-syndromet er altså godt planta i sunnmørsjorda – i hvert fall helt til 70/30- fordelingen fader ut. Forhåpentligvis er resirkuleringsmulighetene på hook bedre ved Nissen Vgs.

 

Når helga er over og du sitter der med kjønnshåret i postkassa, er det bare en ting å gjøre. Det ryktes at særlig ett av dørhåndtakene på Studentsamskipnaden utsettes for alvorlig slitasje hver eneste mandag. Besøkene til helsesøster blir nok ikke mindre hyppige i løpet av studenttiden, selv om vi konsumerer mer øl og frossenpizza i Volda enn Cola Light og tyggegummi.

skam_kondomer

Fylla

Selv om man skulle ønske man var ferdig med de verste fyllekulene, kan det diskuteres om selv studenter godt inne i tyveåra har klart å bryte helt ut av fjortisfyllas uendelige sirkel av liv(løse dager derpå). Det er nok ikke få som har vist frem sin indre Eva en sen kveld på Rokken. Rett som det er kan man observere folk tryne ned trappa og kaste opp i vasken på jentetoalettet.

 

For man skulle kanskje tro at drikkekulturen nådde sine høyeste topper i russetida, men da har man definitivt ikke vært i Volda. Sosiale begivenheter er ikke å komme utenom. Frivilligfester, Open Mic, konserter, festivaler, styrevors og Stipendbingo – her skal man ikke bare drikke seg gjennom helgen, men gjennom hele uka!

skam_alkohol

Ungt alvor

Det motsatte av skam, er åpenhet og ektehet. Kan dette være nøkkelordene som gjør tv-serien så tilfredsstillende å se på? Programmet drar gjenkjennelige temaer frem i lyset så vi kan se på dem. På en humoristisk og objektiv måte får vi servert semi-realistiske scenarier vi enten har hjulpet en venn ut av eller føler vi har befunnet oss i selv. Norsk media har ikke tatt unge på alvor på denne måten siden Midt i Smørøyet og Johnny og Johanna. Trekant teller ikke ettersom det kun dekker ett av temaene i den forvirrende opptaksprøven til voksenlivet.

 

Dette fører oss igjen tilbake til spørsmålet om hvorfor voksne HVO-studenter elsker denne serien. Skulle ikke dette kapittelet vært over for lenge siden? Er alder bare en illusjon, lever ungdomsrollene videre i oss, og er det bare en stor bløff at vi lærer av våre egne erfaringer? Dette med mer håper vi å få svar på i de kommende sesongene av SKAM, som med gjeldende suksess forventes å følge jentene inn i studentårene ved Høgskulen i Volda.

 

PS! Spiseforstyrrelsen til Vilde er det eneste vi ikke helt klarer å pinne ned til Volda. Alle elsker jo Svela!