Terminalen Byscene i Ålesund har tatt over som den største konsertscenen på Sunnmøre. Men med frivillig-esset i ermet, tar Rokken mindre betalt for en konsertopplevelse med de samme store stjernene.

 

Rokken var lenge den største konsertscenen mellom Bergen og Trondheim med en publikumskapasitet på 550 personer. Terminalen Byscene startet opp for ett år siden, og med rom for 630 publikummere overgikk de Rokken. Scenene er arena for mange av de samme artistene.

– Da Terminalen startet opp trodde vi det skulle bli mer konkurranse, men de er heller en ressurs ettersom vi får flere artister hit til Sunnmøre, forteller daglig leder av Rokken, Åge Staurset.

 

Hundre kroner i forskjell

Store stjerner som Matoma, Aurora, Gabrielle og Karpe Diem har hatt storslåtte konserter i både byen og på bygda. Ser man på billettsystemet Tikkio, er det ikke til å komme fra at om man tar turen til studentbygda, synker billettprisene med hele hundre kroner.

– Terminalen har høyere driftsinntekter fordi vi lønner alle våre ansatte. Vi har en litt sterkere kjøpegruppe enn Rokken, da studenter er et mer prissensitivt publikum. Det er nok grunnen til prisforskjellen, forklarer gründer for festival og eventselskapet Momentium, Ante Giskeødegård.

Han presiserer imidlertid at Terminalen Byscene ligger på det samme prisnivået som andre konsertscener i landet.

 

Ingen publikumslekkasje

Mange artister spiller på Rokken på fredag og på Terminalen på lørdag, eller omvendt. Likevel er ikke avstanden mellom Terminalen og Rokken nær nok til at publikummere stikker over fjorden for en konsertopplevelse.

– Det er utelukkende en styrke at vi kan tilby artistene to spillejobber på Sunnmøre samme helg. Det kan føre til et lavere bookinghonorar. Volda ligger halvannen time og ei ferge unna, det er ikke tett nok til at det blir noe publikumslekkasje. Det går ikke utover salget i det hele tatt, sier Giskeødegård.

 

Ildsjeler

Studenthuset Rokken er 100 prosent eid av Studentsamskipnaden på Sunnmøre og satser kun på frivillig arbeid. Med 200 frivillige studenter holder Rokken billettprisene nede.

– Tenk om vi skulle ha lønnet 200 folk. Det er klart at Rokken går rundt på grunn av de mange ildsjelene. De er vi helt avhengige av, forteller Staurset.

En av de frivillige er sosionomstudent Mari Stavdal. Hun meldte seg som frivillig på teknisk for å lære noe hun ikke kunne fra før, som lyd og scenelys. Bak miksebordet har hun lagt ned mange timers arbeid på Rokken.

– På store konserter slik som Karpe Diem, begynte vi å rigge allerede klokken tolv på dagen. Vi var ikke ferdig med nedrigg før klokken fire om natten, sier hun.

Tett på artistene, gratis inngang på konserter, og ikke minst et sosialt felleskap. Med det føler Mari at hun får igjen for arbeidet.

– Vi er ikke så veldig mange som jobber på teknisk, så vi blir en litt sær, rar, men veldig fin gjeng.

 

Inngang til arbeidslivet

Mange av de frivillige har jobber som er relevant for studiet sitt på høyskolen. Musikkstudenter får jobbe med musikk, og PR-studenter får prøvd seg som PR-ansvarlige.

– Flere tidligere frivillige har funnet interesse i det de har drevet med på Rokken, og endt opp med det som yrke, sier Åge Staurset.

Et godt eksempel er Eivind Marøy. Han studerte journalistikk i Volda og var bookingansvarlig på Rokken, der han ble hentet inn som Avvikling & Bookingsjef for X2-festivalen. Festivalbransjen gav så til de grader mersmak at han begynte å studere kultur- og prosjektledelse. I dag driver han en liten scene i Oslo. En annen suksesshistorie var da en MID-student ble headhuntet av VGTV etter at de hadde latt seg imponere av arbeidet han hadde gjort på studenthuset.

– Rokken har blitt en arena hvor studentene kan vise seg, sier Staurset.

 

Storslått fremtid

Per dags dato er det ikke et formelt samarbeid mellom Terminalen og Rokken. Åge Staurset, daglig leder på Rokken, ønsker et tettere samarbeid med storebroren, og det er gjensidig.

– Det er godt at begge scenene gjør det så bra. Et samarbeid ville nok vært en kjempefordel for begge parter! sier en optimistisk Giskeødegård.