Motsetninger tiltrekker hverandre. Det har Niklas Baarli og Mathias Nylenna brukt for alt det er verdt i radioprogrammet Verdens Rikeste Land på NRK P3.

 

I Verdens Rikeste Land tar de opp alt fra dagsaktuelle tema innen sport, kultur og politikk, til at matkassen til Baarli manglet ris da han skulle lage risotto. Like mye spenn som det er i radioprogrammet, er det ulikheter mellom gutta som sitter bak miksebordet.

– Niklas er morsom, jeg er kjedelig. Jeg drar på skogstur, han er på grøftefylla, sier Nylenna.

– Mathias er gamlefar. Jeg koste meg veldig da du kom hjem og sa du hadde vært på konebæring, ler Baarli.

– He-he. Ja, jeg har jo kone og barn, Niklas er homofil og har hund. Jeg kjøper økologiske varer, han resirkuler ikke. Jeg kjøper bøker, han leser ikke bøker.

– Mathias er tynn, jeg er tjukk, skyter Baarli inn.

– Jeg fikk dårlig samvittighet en dag, fordi jeg kastet batteri. Etter jeg møtte Mathias har det begynt å rakne for meg…

– Niklas blir mer og mer lik meg, sier Nylenna.

 

Elise_Strålberg_VRL (4 of 13)
Foto: Elise Strålberg

 

Student på deltid

En ting har de til felles: Den brennende lidenskapen for radio. De startet begge tidlig sin karriere som radioverter. Baarli i fars hjemmesnekrede radiostudio som 13 åring, Nylenna som student.

– Jeg hadde bodd i Trondheim i under 12 timer da en søt jente kom og ville ha meg med i studentradioen. Dette var jeg hypp på, fordi jeg hadde alltid ønsket å ha mitt eget musikkprogram på radio, forteller Nylenna.

For statsvitenskapsstudenten ble det fort mer radio enn studier.

– Statsvitenskap var spennende, men fest og radio gikk mer sammen. Det ble en boble med gode venner, hvor vi lagde kreative ting. Så havnet jeg bare i P3!

– Men hvordan havner man der?

– For meg var det sånn at jeg møtte de som bestemte i P3 på byen. De ble kjent med ansiktet mitt, og jeg sendte inn noe av materialet jeg hadde laget i studentradioen. Den første tiden satt jeg fra åtte om morgenen, til elleve om kvelden. Jeg smidde mens jernet var varmt. De ble ikke kvitt meg, jeg fikk jobben og ble reporter, sier Nylenna.

 

matiasmyklebust-vrl (6 of 6)
Foto: Matias Myklebust

 

Headhuntet til P3

For Baarli var inngangen til radio en helt annen. Han droppet ut av videregående og begynte rett på folkehøyskole.

– Jeg var skolelei allerede i 7.klasse, så det var aldri noe håp. Derfor begynte jeg rett på folkehøyskole. Jeg var først på nære nippet til å søke friluftslinja, forteller Baarli.

– Så du er en friluftsmann?

– Nei, jeg hater det. Nå blir jeg bare tvunget utendørs på grunn av hunden, sier Baarli og ler.

Han endte opp på radiolinjen ved Danvik folkehøyskole. Fra lokalradioen i Drammen, til lokalradioen i Ski, hvor han ansatte sin bestekompis. Baarli ble deretter headhuntet av Nylenna til Verdens Rikeste land.

– Vi hadde aldri hatt en samtale før jeg fikk den jobben, forteller Baarli.

Verdens Rikeste Land var først et program startet opp av Nylenna og Stian Blipp. Plutselig en dag kom Blipp på døren med en flaske whisky og sa han skulle til TV2 for å lede Norske talenter.

– Jeg var lei meg i en dag. Tenkte: Hva skjer? Så kom jeg på Niklas. Jeg hadde lagt merke til at han var frekk og morsom, annerledes enn meg. Han kunne steppe inn i rollen, kanskje bedre enn Stian kunne, sier Nylenna.

 

Elise_Strålberg_VRL (6 of 13)
Foro: Elise Strålberg

 

Viktig og uviktig

Stikkord for programmet kan sies å være innenriks, utenriks og personlig riks.

– Vi har det veldig gøy sammen når vi lager radio, men vi prøver å rydde i plata å ta i de mer seriøse tingene også, forteller Nylenna.

Motsetninger tiltrekker hverandre. Den ene er prippen, den andre er drøy. Men spørsmålene de stiller seg er de samme:

– Når kræsjer boligmarkedet? Når er oljealderen offisielt over? Trenger de egentlig oss? Og hva skal Norge leve av etter Kygo?, undres Baarli og Nylenna.