Verdenseliten i skiskyting fikk kjørt seg under VM i Oslo. Det gjorde også en gjeng studenter fra Høgskulen i Volda.

 

VM i Skiskyting ble arrangert i Holmenkollen i perioden 2. til 13. mars, og ble en folkefest uten like. Med Martin Fourcade, Ole Einar Bjørndalen, Tiril Eckhoff og resten av verdens ypperste skiskyttere på plass, ble det to uker fulle av sportslige høydepunkter. Frankrike, med nevnte Fourcade og Marie Dorin-Habert i spissen, ble beste nasjon, fulgt av Norge og Tyskland. Og i kulissene til det hele, en skare med journalistikkstudenter fra Volda.

 

PCV_9751_1
Siste innspurt før målstreken.

 

Varierte oppgaver

Som en del av praksisen til førsteklassingene, ble de som studerer TV-journalistikk sendt til Holmenkollen for å hjelpe til med produksjonen av underholdning til stadionarrangøren. Studentene stod altså ikke for de spektakulære nærbildene av en snørrete Emil Hegle Svendsen som gikk på NRK, men produserte underholdning for storskjermene på stadion.

Studentene fikk utdelt forskjellige arbeidsoppgaver, der noen lette høyt og lavt etter kjendiser og karismatiske personligheter de kunne intervjue for en artig reportasje, mens andre satt i et mørkt rom og redigerte. I tillegg var det de som stod for bemanning av stadions livekameraer. To av disse var stillestående, med medfølgende frysing for de som stod bak, og det tredje kameraet var mobilt. Undertegnede bedrev med sistnevnte, og var nok den eneste som ikke hadde problemer med å holde varmen i vinterføret. Det mobile kameraet, kalt en Easyrig, kan enkelt beskrives som en godt pakka fjellsekk, med et svært kamera som henger fra en stang over hodet. Den som har dette kameraet følger da som regel en av programlederne rundt på stadion, samt i mixed zone, for å snakke med utøverne etter rennet. Baksiden ved dét, er at den da veier noen titalls kilo, og at beina føles som gelé når det hele er over.

 

PCV_9946_1_1
Fotografen følger nøye med på skjermen.

 

Bak kulissene

Lengden på arbeidsdagene varierte i takt med konkurransene. Var det kun én øvelse om dagen, så var man ferdig når løpet var ferdig, var det to øvelser ble det en ny runde jobbing i pausen mellom øvelsene. Under selve rennet var alt av bilder på storskjermen produsert av NRK, så da kunne man ta en pust i bakken. Alle frivillige fikk servert mat hver dag, alt fra urnorsk lapskaus til eksotisk søtpotetsuppe med chili.

Som produsent av innhold til storskjermene fikk de som var der adgang til en god del mer enn man er vant til på slike store arrangementer. Man kunne ta snarveier over løypa for å komme seg fortere til en annen del av arenaen, adgang til speakerbua med flott utsikt over stadion under rennene, egen inngang sammen med VIP-tilskuerne og andre ting. Dette må man naturlig nok ha for å kunne lage best mulig innhold. Dette er også flotte erfaringer som man kan ta med seg inn i arbeidslivet, og en flott attest å ha på CV’en.

 

Satt ut Super-Svendsen

Etter rennene var det tid for medaljeseremoni på Universitetsplassen i sentrum, der det hele kunne betraktes på nært hold. Nært for de som hadde møtt opp noen timer før, ekstra nært for de med pressepass. Tid til prat med stjernene ble det også. Emil Hegle Svendsen ble helt satt ut da Voldastudentene spurte om han skulle feire med hjemmebrent. Super-Svendsen lo godt før han svarte at han skulle vente til dagen etter med feiringen.

Etter noen uker der man har blitt vant til å treffe på Raphael Poirée tre-fire ganger i løpet av en dag og hvor statsministeren gladelig stiller opp til intervju, blir ikke det å rapportere nyheter fra Søre Sunnmøre helt det samme igjen.