Grønnere gress på den andre siden?

Hun er student, har gode karakterer og er sosialt vellykket. På fritiden røyker hun hasj. Hun sitter på trikken, en vanlig, 17 år gammel jente. Skal bare på håndballtrening, for så å dra hjem for å øve på historieprøven hun har dagen etter. I neste øyeblikk blir hun tatt med av politiet, kledd naken og havner på glattcelle. Typisk at de skulle ha narkorazzia akkurat den dagen hun satt der med et par gram hasj i jakkelommen. For en jente som bare var på vei til håndballtrening er det hele en surrealistisk situasjon. Der sitter hun, på den bittelille glattcellen, med en junkie på den ene siden av veggen, og en som prøver å sove på den andre siden. Junkien har sannsynligvis abstinenser og hamrer i veggen mens han skriker «slipp meg ut!», mens han som vil sove roper at han skal holde kjeft. Midt oppi det hele sitter «Marianne» og småfryser, og føler egentlig ikke at hun har gjort en flue fortred.
«Det er en veldig rar følelse å se på seg selv som kriminell»
– De skulle vel bare gjøre et eksempel ut av det, fordi jeg var så ung. Jeg følte ikke helt at jeg behøvde å være der. Det er en veldig rar følelse å se på seg selv som kriminell, bare fordi du liker å ta deg en joint og spille gitar, ler «Marianne». Hun er student i Volda, har gode karakterer og er sosialt vellykket. Hun svarer ja når vi spør henne om hun er lykkelig. Samtidig har hun røyket ganske regelmessig de siste syv årene, gjerne flere ganger i uken. – Jeg kan godt røyke alene, som regel hjemme eller i hagen utenfor huset. For meg er det liksom helt naturlig, forteller hun.   – Ikke så uskyldig Ifølge politioverbetjent og etterforskningsleder for Driftsenhet Søre, Grete Hjelle, ved Volda og Ørsta lensmannskontor er ikke cannabis så uskyldig som mange tror. – Det er et fettløselig stoff, noe som gjør at det tar 30 dager før stoffet er ute av kroppen. Hjernen jobber på høygir for å kvitte seg med det, sier Hjelle. Videre forteller hun at cannabis ofte er det første stoffet folk prøver, og veien videre til andre narkotiske stoffer kan være kort. I starten kan det for mange virke som det bare har positive sider, ved at man for eksempel slipper fyllesyken dagen derpå. Professor i rusmiddelforskning ved Universitetet i Oslo, Jørgen Bramness, har forsket på de medisinske effektene ved cannabisbruk. Hans forskning viser at cannabis har effekt både på evnen til læring og hvordan du tenker, samt at det over lengre tid kan føre til psykiske bivirkninger og avhengighet.   Feilaktig fremstilling – Altså, det er jo noen som får psykiske problemer av å røyke mye. Du må liksom være litt i vater, du må være enig med deg selv for at du skal kunne nyte det, tror «Marianne». Hun er bevisst på at hasj kan være vanskeligere å håndtere enn alkohol, og tror ikke nødvendigvis alle fikser det. Samtidig syns hun fremstillingen av hasjbrukere i media sjelden er representativ. – Det er viktig å presisere forskjellen mellom han som bare røyker hasj, og han som røyker til frokost. I likhet med en person som drikker med en gang han står opp, mener jo folk at han bør tilbys hjelp, mener «Marianne».
«Snakk med en som klatrer i fjellet og aldri ramler, og han vil påstå at det han gjør ikke er noe farlig.»
Bramness mener imidlertid at det har vært en overdreven skremselspropaganda rundt cannabis i mange år, men påpeker at friske mennesker ofte er dårlige på å vurdere risiko ved det de holder på med. – Snakk med en som klatrer i fjellet og aldri ramler, og han vil påstå at det han gjør ikke er noe farlig. Eller snakk med en som røyker sigaretter, han vil si at han tror det er litt overdrevet hvor farlig det er. Det samme gjelder for en som kjører for fort eller en som drikker mye vin. De vil kanskje si at de vet hvor farlig det er, men at de selv greier å kontrollere det.   Var vitne til knivstikking Man skulle kanskje tro at «Marianne» er for legalisering, men det er hun ikke. – Jeg er for et lovverk som oppfordrer til måtehold. Samtidig har vi en regjering og en justisminister som jobber hardt for å legalisere hjemmebrent, noe som er litt ironisk. Lovverket bør ifølge henne reguleres etter hvilke handlinger man gjør, ikke bare etter hvilke verdier og statussymbol det har. Ettersom cannabis er ulovlig i Norge, har hun ofte vært nødt til å oppsøke miljøer hvor man også møter på en del tyngre rusmisbrukere, i tillegg til de som kun bruker hasj. – Jeg har vært vitne til to knivstikkinger, og snakket med jenter som har blitt voldtatt. Men det har aldri vært på grunn av at noen har røyket hasj. Disse tingene har skjedd fordi folk har drukket eller tatt tyngre rusmidler, forteller «Marianne», som presiserer at man blir det motsatte av voldelig når man røyker.
«Det er hele den pakken med dealere og sånn som er den kjipe siden av det, kan du si.»
Disse hendelsene har hun fått se som en følge av at man som hasjrøyker må oppsøke kriminelle miljøer man egentlig ikke føler seg som en del av. – Det er hele den pakken med dealere og sånn som er den kjipe siden av det, kan du si. Man kriminaliserer en gruppe det egentlig ikke er noen grunn til å kriminalisere, mener hun. Enkelte forskere hevder at det farligste ved å bruke cannabis ikke er helseeffektene, men nettopp den illegale kulturen og økonomien man kan bli viklet inn i. Jørgen Bramness er enig i at kriminaliseringen av stoffet er en risikofaktor, ettersom man kommer i kontakt med kriminelle miljøer. Likevel har han ikke sett noen undersøkelser som på en god måte klarer å sammenligne de medisinske, negative konsekvensene med de negative konsekvensene som følge av det illegale miljøet. – Dermed står dette igjen som en påstand, ikke en urimelig en, men en påstand og en mening som ikke kan underbygges med forskning.   Lite kriminalisert – Det er ikke slik at det er stor kriminalisering i Norge av de med små brukerdoser. Det er en myte som liberalistene elsker å hente fram, men som regel opplever jeg det ikke slik at folk som har små kvanta til eget bruk blir straffeforfulgt, hevder Bramness. Avslutningsvis legger han til at politiet gjerne tar førstegangsforseelser litt tøffere, men hevder at det ikke er det store problemet med kriminalisering av cannabis. «Mariannes» inntrykk er at de fleste unge har et relativt liberalt forhold til hasj. På spørsmålet om hun er redd for å bli oppdaget når hun røyker, svarer hun at det driter hun i. –  Hvis du har problemer med at jeg røyker hasj, så er det ditt problem, ikke mitt. Foto: Karoline Ravndal Lorentzen

Har du sett disse sakene?