Ekstremt førsteinntrykk

Snøvær: Kim Mengshoel Anderssen trosset føret og steg helt til topp under årets Xboard. Foto: Stian Raa

Se bildegalleri fra Xboard
Årets X2-festival ble noe helt spesielt for longboardkjører Kim Anderssen. 27-åringens første besøk til Volda ble også hans første konkurranse i snøvær, hans første finale, og hans første seier.
Foto: Stian Raa og Trygve Norum-Lunås - Folk har fortalt meg veldig mye bra om Volda og X2-festivalen. Det er på tide at jeg har kommet meg hit, sier Kim Mengshoel Anderssen. Drammensgutten har skatet siden han var ung, og ble introdusert for longboard i 2009. Siden da har han utviklet et nært forhold til ekstremsporten. - For meg handler longboard om leiking. Det er moro å drive med, og jeg har stått veldig mye siden jeg startet. Det er blitt en lidenskap for meg, sier han. Første finale og første seier Etter en 2011-sesong preget av skader, var Xboard årets første konkurranse for Anderssen, og hans første møte med løypa i Volda. - Det er litt høyere hastigheter i andre løyper, men Volda har gode tekniske svinger, noe jeg elsker, sier han.

Teknisk: Voldas tekniske løype passet Kim Anderssen godt. Her er han i føringen under et av finaleheatene.
Foto: Trygve Norum-Lunås

At bakkene i Volda passet ham godt, ble fort synlig på resultatene. Anderssen danket ut all konkurranse og gikk helt til topps, noe han ikke er særlig bortskjemt med. - Det var både min første finale og første seier. Det var absolutt over all forventning! - Følelsen når jeg kom i mål er vanskelig å sette ord på. Jeg begynte vel å skrike av glede allerede før siste svingen. Alle vennene mine som kom løpende mot meg og ga meg klemmer, gjorde det til noe helt spesielt, sier Anderssen. Kalde værguder Føret under årets Xboard-konkurranse var nok uvant for mange av deltakerne. Under de innledende rundene holdt oppholdsværet seg, men så viste Voldas sitt sanne ansikt, og kjørerne fikk oppleve gjentatte snøbyger. - Jeg tenkte, okei, legger dette her seg, så kan det bli veldig interessant, sier Anderssen. - Det ble litt ekstra nerver med snøen, men for min del gikk det veldig fint.

Snøfall: Varierende føre ble en utfordring for mange under årets Xboard. Foto: Stian Raa

Snøvær og longboard hører vanligvis ikke sammen, og Anderssen tror føret kan ha gjort utslag på resultatene. - Det gjorde det nok. Noen av de som var med har ikke engang kjørt på regn før, og da er snø en stor utfordring, sier han. Vant med brukket arm Selv om han ser på longboard som en lek, er Anderssen godt kjent med risikoen knyttet til sporten. - Sporten krever skader hvert år. Det er snakk om høye hastigheter, og med kun en skinndress som beskyttelse er det store risikoer. Men vi har kontrollen - inntill ting skjer, sier han. I fjor var Anderssen ute med skader store deler av sesongen, og fikk kun deltatt i to konkurranser. Den siste av dem var Kozakov Challenge i Tjekkia, kun to måneder etter en operasjon i venstre skulder. - Jeg hadde store forhåpninger om å ta meg videre i Kozakov, og valgte å satse hardt fra starten av, forteller Anderssen. Og hardt betyr fort. Inn mot første sving hadde Anderssen en fart på rundt 90 km/t. - En brasilianer i heatet klarte ikke svingen, og jeg så at det ville gå galt, så jeg prøvde å ta en krappere sving, men ble kasta av brettet. Anderssen og de andre treffer høystakkene som er satt ut for å dempe fall, noe de gjorde - men faren var ikke over. Med en fart tilsvarende en bil på E6 kommer longboardet til en av de andre deltakerne rett mot ham. - Mens jeg ligger nede ser jeg såvidt at et longboard suser rett mot meg, før det treffer høyrearmen min. Jeg merka ikke noe med en gang, før jeg tok opp brettet. Høyrearmen er brekt, men Anderssen fortsetter løpet. - Det var ren viljestyrke om å gå videre i konkurransen som holdt meg gående, mens et enormt adrenalinkick overdøvet smertene. - Jeg måtte bruke den brekte armen til å predrifte før svinger, fordi venstrearmen var nyoperert, forteller han. Anderssen holdt utrolig nok ut hele veien ned, men ikke nok med det - han vant heatet. - Jeg holdt på å svime av da jeg kom i mål. Jeg var helt likblek, og ble med en gang omringet av helsepersonell, som slo fast at armen var brekt, sier han. Selv om viljen var tilstede, fikk han ikke lov til å fortsette konkurransen. - Det var skuffende. Jeg ville egentlig cruise inn i mål i det neste heatet for å få en bedre plassering, men det var vel for mitt eget beste, sier Anderssen.

Risiko: Longboard blir med god grunn kalt en ekstremsport. Foto: Trygve Norum-Lunås

På tross av risikoen og de mange skadene knyttet til longboard, lar han seg ikke skremme. Det hjelper å ikke tenke så mye på det. - Hvis jeg ikke har fått skubbsår eller brannsår i løpet av en sesong har jeg ikke prøvd hardt nok. Man må sette konsekvenstenkningen til side, og kjøre safe, smart og fort, sier han. Fikk sponsorkontrakt Longboard er en dyr sport, spesielt om man skal delta i konkurranser rundt om i verden. Anderssen beregner reisekostnadene for én sesong til rundt 25.000 kroner. Så kommer alt utstyret, som han enda ikke har turt å regne på hva koster. Da er det godt med litt hjelp fra sponsorer. - Førstepremien for å vinne Xboard var et gavekort på 3.000 kroner, og som en ekstra overraskelse ble jeg i tillegg teamkjører for nettbutikken BoardRanch. Jeg var sponset av Wefunk fra før, og dette vil hjelpe meg med å kutte endel kostnader utstyrsmessig. Nå vil jeg få mer penger til å reise og delta i konkurranser, sier Anderssen. Og nettopp det har han planer om å gjøre. - Jeg har et tett program i år, med blant annet svenskecupen, norgescupen, fire worldcuprenn, samt en konkurranse i Sør-Afrika, forteller Anderssen. - Jeg har et håp om å ende blant de topp seks i norgescupen, og ha en skadefri sesong. Det gjør ikke noe om jeg havner litt ned, for det er mye moro i sporten - hele longboardmiljøet er som en stor familie, sier han.

Godt miljø: Longboarderne er en tett sammensveiset gjeng. Her fra regelgjennomgangen før Xboard. Foto: Stian Raa

Starten på sesongen kunne ikke vært bedre for Anderssen, som takker både arrangørene og publikum for en flott opplevelse. Turen til Volda skal gjentas. - Jeg kommer absolutt tilbake neste år! lover han.

Har du sett disse sakene?