Der ingen skulle tru at nokon kunne brew

Vi eglet oss innpå de internasjonale studentene for å se hvor integrert de er blitt på bryggefronten. Overraskende mange var allerede i full promillesving. Vi tok en prat med fire internasjonale bryggere.

 

Da Markéta (20) og Noemi (22, på bildet over) fra Tsjekkia flyttet inn i ny studenthybel på Porse, møtte de et foreldreløst vinbryggeri på verandaen.

– Da jeg så utstyret, tenkte jeg at man var nødt til å være ekspert for å drive med brygging på egenhånd, sier Markéta.

 

Dagfinn Graneng, ølbrygging, 17.03.

Markéta fra Tsjekkia.

 

Kort tid senere oppdaget hun at venner i Volda holdt på med både øl- og vinbrygging. Da de sa det var barnemat, bestemte hun seg for å gi det et forsøk.

 

Gjæring til gangs

Jentenes første hvitvinsbrygg, står nå til gjæring i gangen. Begge er spente på hvordan det kommer til å smake.

– Vi gleder oss. Det er som babyen vår. Vi så dens første steg når det begynte å boble fra dunken, sier Noemi mens hun ler.

Dunken på 23,5 liter har fortsatt 14 dager igjen til termin. Navnet på deres håpefulle hvitvin er Vínečko bílé.

 

Hemmelig ingrediens

Selv om jentene er nybegynnere, brygger de litt utenom det vanlige. Etter tips fra en annen brygger, har de blandet inn eplejuice istedenfor vann.

– Juice er bedre fordi det allerede inneholder litt sukker og god smak, sier Markéta.

Som rosinen i pølsa, har de tilsatt sin egen (ikke lenger) hemmelige ingrediens: En hel pakke rosiner. Noemi sier hun ønsker å brygge øl fordi det er det hun vanligvis drikker.

– Men tsjekkisk øl er det beste i verden, og jeg vil ikke ødelegge min gode erfaring med øl!, utbryter venninnen Markéta.

Markéta forteller hun skal fortsette å brygge vin når hun kommer hjem til Tsjekkia. Der har hun en venn som har mye bryggeerfaring.

– Da vil jeg eksperimentere mer, og brygge vin med løvetann og ulike bær.

 

Bransjemester

– Okey, bare sånn at dere er klar over det: Jeg er den beste bryggeren i Volda.

Britiske Matthew (21) begynte å brygge med to internasjonale studenter for ca. en måned siden.

– Kanskje litt lenger. Den første rødvinsdunken var borte etter en uke, sier han.

Nottinghamgutten forteller at han og kompisen gikk innom alle butikkene de første dagene i Volda, for å sjekke hvilke øl de kunne kjøpe med høyest alkoholprosent til lavest mulig pris. Dette var før de hørte at det var mange som brygget alkoholen selv.

– Det å prøve å finne økonomiske måter å bli full på, har alltid vært noe vi har hatt i bakhodet. Vi måtte bare prøve det ut.

 

All 4 wine and wine 4 all

Guttene høstet imidlertid ikke overskudd da deres første rødvinsbrygg var ferdig.

– Vi inviterte seks personer til smakskalas da den var klar. Kvelden etter holdt vi fest der vi lagde etiketter hvor det stod «All 4 wine and wine 4 all». Denne prosedyren gjentok vi to ganger. Deretter var det tomt.

Matthew forteller at vinen smaker godt, så lenge man ikke lukter på den.

– Den første slurken er alltid en kamp, sier han med et smil.

– Etter man har drukket litt, er den et sted mellom OK og god, tilføyer han.

 

Dagfinn Graneng, ølbrygging, 17.03. (3)

Matthew brygger for å bli full på billigst måte.

 

På spørsmål om de besitter noen form for måleverktøy for å vite hvor høy alkoholprosent vinen deres inneholder svarer han,

– Vi er studenter og lever på budsjett i et dyrt land. Vi kan ikke ta oss råd til slikt. Vi bare ser den an etter smaken.

Matthew ser tenkende ut i rommet.

– Og effekten.

 

Budbringeren

Marian (22) fra Slovakia begynte å brygge vin i januar.

– Jeg spurte om noen ville være med, fordi jeg ikke ønsket å være den alkoholiserte typen som lager tjue liter vin til seg selv. Heldigvis fant jeg en tysk jente i hybelkorridoren som ville være med. Sammen dro de til Europris der de fant alt de trengte. Bortsett fra én sentral del.

– Det overraskende var at alt rundt her står på engelsk, men instruksjonene som fulgte med pakken var kun på norsk. Da måtte de lete etter en nordmann.

– Hvor fant du henne?

– I underetasjen. Marian har allerede brygget en dunk som han ble veldig fornøyd med.

– Jeg synes vinen ble veldig god. Den smakte bedre enn de andre jeg har testet rundt om. Han kaller vinen for eplevin, fordi vennen hans fra Trondheim anbefalte han å skifte ut vannet med eplejuice.

– Han studerer kjemi, og hadde eksperimentert med det på forhånd, sier Marian.

– Det er på en måte min hemmelige ingrediens, men jeg forteller det til alle.

Nå forstår vi hvem som har tipset de tsjekkiske jentene om trikset. Marian forteller videre at han er glad i eplevin fordi det var det han startet med som femtenåring. Det bringer tilbake gode minner, sier han.

 

Du er ingen Jesus

Eplebrygget har fått navnet Château du Heltne.

– Château betyr «lille slott», forklarer Marian, som bor i studenthybel på Heltne.

Når vi spør om han planlegger å brygge øl, får vi en overraskende reaksjon.

– Øl er noe hellig. Jeg skal ikke tukle med det, Slovakia er en ølnasjon.

– Jeg tror ikke man klarer å lage bedre øl enn det i butikken under gjeldende studieomstendigher.

Han avslutter med et par tips til nybryggere:

– Hold riktig temperatur! Lokket må være skikkelig på. Ellers risikerer du en overraskelse på 23,5 liter med eddik.

– Du er ingen Jesus, og kan ikke gjøre vann til vin. Virkelig, bruk eplejuice!

 

 


Har du sett disse sakene?