Den profane røst

Foto: Halvor Solhjem Njerve Det er bare timer igjen før lyskasterne slukkes og Norges regjerende mørkefyrster skal vise hvem som bestemmer. Det er nemlig ikke mange som står oppreist når Kvelertak er ferdig med publikum. – Hæ?! Å ja, dere har lest de derre tekstene, ja? «Herja blod ut av farmors fitte?» Det er jo bare tull. Jeg fant ut at folk ikke hørte hva jeg sang, og etter det ble det mye mas med tekstene. Jeg syntes egentlig det var ganske morsomt, og følte da for å holde det for meg selv, også kom det tolkninger på nett. Kanskje jeg legger det ut senere en gang, smiler Erlend Hjelvik, lokfører og for anledningen påkledd. Ei er han dynket i svette fra seg selv og hundre andre fremmede.
 Hva irriterer dere? – Sandra Borch i ulvekåpe irriterer noe jævlig, samstemmer gitaristene Maciek Hofstad og Vidar Landa. – Også irriterer jeg meg noe jævlig over han 91- åringen som aldri har spist middag. Og han fyren fra Estland som har laget en bil som han kaller for «Amphibear», som skal kjøres over Atlanterhavet. Da er du dust. Det irriterer noe jævlig. Så må andre folk bruke tid og ressurser på å dra det dumme reget ditt opp av havet fordi du er en dust, sier Maciek oppgitt.

 Blekk og øl blir krøll Den norske sekstetten fra Rogaland vant nylig Spellemannspris for «Beste metal album». I fjor ble deres andre verk «Meir» premiert for årets nest beste metalalbum av Rolling Stone. Etter at Kvelertak har kickstartet VEKA skal bandet begi seg ut på USA-turné med massive Mastodon og Gojira over dem på plakaten. Deres største oppdrag per dags dato.
 – En av våre viktigste inspirasjonskilder er å se på de vi har vært på turné med. Dét og norrøn mytologi, sier Erlend. 
Ingen av medlemmene i bandet har spart på blekket gjennom deres drøyt 30 år gamle liv. Bassist Marvin Nygaard har mer tatoveringer enn urørt hud igjen, bokstavelig talt fra topp til tå. Men én av dem er litt mer spesiell enn de andre.
 – Vi bestemte oss for å ta en band-tatovering på nachspiel i Wien. En Kvelertak-K fra vår første promo inni en trekant. Det er ikke den fineste jeg har, men den har en historie. Vi var fulle og tatoverte oss i en kjeller i Wien, forteller Vidar.
 Planen var at alle bandmedlemmene skulle ta tatoveringen. Det fikk en uventa bråstopp. 
 – Bjarte skulle også tatovere seg, og han ville helst ta i ansiktet. Heldigvis klarte vi å snakke ham fra det.
 – Han skjønte ikke hva problemet med tatoveringer var, og syntes ikke det gjorde vondt i det hele tatt. To sekunder etterpå ruller øynene bak i hodet, han besvimer og spyr på seg selv. Det er det sykeste jeg har opplevd, ler Erlend. 
 Nå forteller bandet at det har blitt et krav at alle skal ha lik tatovering for å jobbe for dem. Ingen vanlig prestesønn For Kvelertak kan det være alt fra 16 år gamle jenter til 50 år gamle progrockere og bikere som dukker opp på konsertene deres. De mener selv de har blitt ganske mainstream etter å ha vært i konstant rotasjon på landets største radiokanaler. Men mottakelsen innad i de respektive medlemmers familier har vært variert.
 – Faren min er prest, og i starten var han misfornøyd. Jeg kommer fra en liten plass og jeg sa blant annet i lokalavisa at jeg ikke var kristen. Det synes ikke han var så gøy. Nå respekterer han det. Han har ikke noe valg uansett, for jeg må jo være meg selv, forteller Erlend. Det har ikke alltid vært Kvelertak. Anarki i trange gryter med Erlends forkynnende uglemaske har ikke alltid vært hverdagsrutine.
 – Jeg har faen meg hatt mange jævlige jobber, ass. Tollpost Globe. Sånn lager-zombie-univers. Alle er bare tomme skall som gleder seg til å dø. Du sitter i en truck og tenker «bare 33 år igjen. Bare 33 år», sier Maciek. 
 – Jeg kjørte truck og lastet pizza på paller i 23 minusgrader, åtte timer hver dag. Det var ganske sjeldrepende, flirer Erlend.
 – Schenker har jeg også jobba for. Der var det en som het Tom, og jeg er helt sikker på at han var pedofil. Han var nordlending, kjørte moped og var pedofil og jævlig. Dét er den verste jobben jeg har hatt. Jeg slutta etter to uker, og rømte til San Franscisco , svarer Maciek oppgitt. Når Kvelertak er ferdig med Volda, ligger verden for deres føtter. I turnébussen skal de se flest mulig danseband dvd-er, skåle til Toto og føle med Alicia Keys på sin vei rundt i Europa og USA, som de nye erobrende metalkjempene.
 – Jeg får tårer i øynene når jeg setter på låta «Halo» av Beyoncé, innrømmer Maciek.

Før følelsene tar overhånd, skal uglemaska på for å brøle ut tekster som ingen vil forstå.
Men, hva er egentlig greia med uglemaska?
 – Dere får spørre Paven i Vatikanet.

Har du sett disse sakene?