Tidligere KrF-politiker Olav Eiksund har sittet 24 år i kommunestyret i Ørsta, tolv år i formannskapet, og vært FN-soldat i Gaza. Han var også en av de første redaktørene i Peikestokken.

 

I et stort, rødt hus ved sjøen i Ørsta møter vi Olav Joakim Eiksund og kona hans, Ruth. Sammen har ekteparet tolv barn og hele 24 barnebarn, i tillegg til katten som sover på teppet under stuebordet. Selv om huset er stort, er det langt i fra plass til alle.

– Skal hele familien samles må vi leie et stort lokale, humrer han.

 

helenesolheim_xredaktør_26.04.16_6
Olav og Ruth har hele 12 barn og 24 barnebarn.

 

Fra forsørgende storebror til FN-soldat

Olav ble tidlig vant med å ha mye ansvar. Da han var 14 år døde faren hans. Moren taklet det dårlig og formen ble svekket etter dødsfallet. Som eldstemann i søskenflokken på fire, fikk Olav forsørgeransvaret for familien.

– Da jeg skulle i militæret sto jeg faktisk registrert som familieforsørger, sier han.

På slutten av 1950-tallet dro Olav ut i millitærtjeneste, og ble sendt til Gaza som FN-soldat. Han forteller at det var et problematisk sted også for 60 år siden.

– Vi gjorde det vi kunne, men vi fikk jo ikke orden på det. Du ser jo hvordan det er der i dag, sier han oppgitt.

Under Gaza-oppholdet skrev Olav flere brev til sin fremtidige kone Ruth. Det tok ikke lang tid fra han kom hjem til de to giftet seg og fikk barn.

– Vi har vært gift i en mannsalder, sier Olav lurt.

 

helenesolheim_xredaktør_26.04.16_4
Olav og kona Ruth på terrassen i Ørsta.

 

Stor lærerfamilie

På 1960-tallet begynte Olav på utdanningen ved den daværende lærerhøgskulen i Volda. Han studerte til å bli allmennlærer, og har jobbet som lærer i Ørsta siden.

– Vi som studerte sammen har faktisk 50-årsjubileum i år, så i sommer skal vi ha gjenforening i Volda, smiler Olav forventningsfullt.

Han gikk ut av høgskulen i 1966. Ved siden av lærerstudiene ledet han Peikestokken i to år. Men til tross for redaktørrollen ble det ingen journalistisk karriere på Olav. Han var fast bestemt på at det var lærer han skulle bli. I likhet med han og kona, har flere av barna deres den samme utdannelsen.

– Alle døtrene våre er lærerutdannet også. Vi kan nok kalles en lærerfamilie, sier Olav og smiler til kona som nikker bekreftende.

– Vi har faktisk en sønn som utdannet seg som radiojournalist ved Høgskulen i Volda, men han jobber som lærer i Oslo nå, ler Olav.

I tillegg til lærerjobben satt han også i kommunestyret i Ørsta i hele 24 år, tolv av dem i formannskapet. Her representerte han Kristelig Folkeparti (KrF).

– Jeg har alltid syntes politikk har vært morsomt, og jeg satt i kommunestyret til ut på 90-tallet. Det har vært veldig fint, erindrer Olav.

 

Peikestokken på 60-tallet

Siden oppstarten i 1956 har Peikestokken forandret seg svært mye.

– Det fantes ikke noen journalistikk-linje her da, så de fleste redaktørene på den tiden var lærerstudenter. Vi hadde til og med videregående-elever med i redaksjonen, forteller Eiksund, og mimrer tilbake til studenttilværelsen i Volda.

– Peikestokken var i begrenset grad et nyhetsorgan. Det var en litt annen tid den gangen, og vi hadde for eksempel ikke noen politiske betraktninger. Men vi brukte en god del bilder, og vant faktisk en pris for layouten også, sier Olav stolt.

Peikestokken kom også på denne tiden ut rundt en gang i måneden, men i motsetning til i dag måtte man betale for den. Prisen varierte som regel fra en til tre kroner. Avisen fyller 60 år i år, og leses fortsatt av flere generasjoner. Olav forteller at han rett som det er plukker med seg et eksemplar når han er i Volda.

– Jeg har en sønn som jobber på Høgskulen, så jeg kommer jo stadig vekk over Peikestokken enda. Det er flott å se at den lever videre, smiler han.