Å følge drømmene sine krever mot til å satse, og styrke til å reise seg igjen når man trår feil. Derfor er din selvtillit helt avgjørende for hva du oppnår her i livet.

 

Det var dagen da jeg skulle på mitt livs så langt viktigste jobbintervju. Den 21 år unge kroppen var fortært av en profesjonell, stiv dress. Jeg så meg i speilet. Det var da det slo meg. Hvorfor i alle dager skulle jeg, ei lita jente oppvokst i fjæresteinene i utkant-Norge, få jobb i ett av USAs største og eldste fjernsynsnettverk? Jeg ble lamslått av pessimismen som blusset opp i meg.

 

Bank, bank. Kamilla, romkameraten min, åpnet døren til rommet mitt.

— Vil du virkelig ha jobben, så må du ha tro på deg selv. Opp med hodet og hev haka. Opp med det!

Hun tok tak i skuldrene og ristet i meg idet hun sa det. Ordene hennes brant seg fast og gav meg det sparket jeg trengte bak for å komme meg ut døra. Da jeg senere gikk mot den urokkelige skyskraperen tvang jeg meg selv til å heve hodet.

 

Forbilder

Når jeg tenker på de menneskene som jeg ser mest opp til og beundrer, så har de en fellesfaktor. De utstråler selvtillit. De er fornøyde med seg selv og derfor trives vi andre mennesker i deres selskap. Det er som om de har sitt eget magnetfelt. Om du derimot krummer ryggen, heiser skuldrene opp til ørene, er anspent og bekymret, så vil andre mennesker ta avstand. Magneten vil virke motsatt.

 

Janteloven

For oss barn av janteloven blir selvtilliten ofte lagt lokk på. Det krever en indre styrke for å ha et positivt selvbilde. Invester kreftene dine i å forbedre deg, å utvikle deg, ikke i å trekke deg selv ned i mylderet av usunne tanker om alt du ikke kan og ikke klarer. Selvtillit kan trenes opp ved å droppe sminken på byen en kveld, våge å si hva du virkelig mener, eller å skrive en gjev omtale av deg selv i en jobbsøknad.

 

Nøkkelen er at selvtillit kommer innenifra. Det spiller ingen rolle om du er høy eller lav, er fra småbygda eller storbyen. Det er du som bestemmer om dette er positive eller negative egenskaper, din styrke eller din svakhet. Teorien min er at de som har innsett at selvtillit kommer innenifra, har det så godt med seg selv at de kan bruke energien sin på menneskene rundt seg, fritidssysler og jobb.

 

Arbeidslivet

Vi er født inn i et rikt og trygt land, med gode forutsetninger sammenlignet med resten av verden. Vi har muligheten til å sette oss høye karrieremål, og å få utdannelsen og erfaringen som trengs. Om du vil bli brefører eller korrespondent, så er det ikke noe i veien for det. Det er først og fremst mentale barrierer som hindrer deg fra å oppnå det du virkelig vil få til. Som student har du spillerom til å prøve og feile før du skal ut i arbeidslivet. Gi slipp på den usikre, engstelige og hjelpeløse, og slipp til den selvsikre, robuste og bastante. I jobbsammenheng er det utrolig viktig å opptre med selvsikkerhet. Hvordan skal arbeidsgiver kunne stole på dine ferdigheter om du ikke har tro på de selv?

 

Reis deg

Det gikk heldigvis bra på jobbintervjuet i New York. Jeg fikk praksisen hos National Broadcasting Company, NBC, takket være virkelighetssjekken som Kamilla ristet i meg. Dette har lært meg å sikte mot å være en person som gir mer energi enn jeg tar. Å ha selvtillit til å tørre å strekke seg etter det man vil ha, kan være det som avgjør om du oppnår målene i livet ditt eller ikke. Men jo høyere man sikter, desto større blir fallhøyden, så minst like viktig er det at du våger å reise deg igjen når ting går skeis og du får avslag. Så jeg tar et stramt tak i skuldrene dine, rister deg og trygler deg om å heve haka!