Sunnmøre ski- og tauslitarlaug er et nyfødt fjellbarn som skal være samlingspunkt for alle som vil ta friluftsinteressen hakket videre.

 

Petter Westgaard, Are Reed og Matias Myklebust befant seg på en fjelltur litt ute av kontroll, da de sendte snaps og brukte navnet ski- og taulslitarlauget, for første gang.

– Det ble mørkt, vi slet med å finne veien, og var ikke nede før ett-halv to på natta. Vi hadde god tid, og begynte å fantasere, forteller Matias.

Vi er i kjellerstua til Are, eller det som er blitt klubbens nye lokale. Over en sofa henger portretter av avdøde legender innen norsk tindesport; filosofene og klatrerne Arne Næss og Peter Wessel Zapffe, og engelskmann og norgesvenn William Cecil Slingsby. Petter Westgaard vil helst sitte under sin navne-halvbror når han velger plass i sofaen. Lokalet er utsmykket med gamle treski, en antikk tre-radio og stearinlys i leopardmønster. Gutta viser fram sin ferske logo på en skjerm som de har montert. Her skal de slippe levende bilder fra sunnmørske eventyr, på kveldens lanseringsfest. De vet ikke hvor mange festen vil trekke.

– For noen kan vi sikkert se ut som en lukket sekt, sier Mathias.

 

_MG_0683c

 

På eget ansvar?

SST legger alt ansvar for sikkerheten på tur på deltakeren selv. Derfor stiller de krav til hvem som kan være med. Likevel har de planer om å bli en offisiell studentorganisasjon. Lektor Ola Einang, ved Høgskulen i Volda, har mange tiårs erfaring som guide og turarrangør. Han sier at frivillige foreninger fort havner i en juridisk gråsone når det kommer til sikkerhetsansvar.

– Om SST velger å gå ut offentlig og invitere til turer, kan det bli noe vanskeligere å fraskrive seg ansvar, mener Einang.

Gutta i SST er klar over farene som lurer, i fjellet så vel som i jussen.

– Oppe i Sunnmørsalpene må du selv stå inne for egne valg , sier Matias alvorlig.

Hva tenker dere om ansvaret SST har, når man velger å invitere til turer, for eksempel på åpen Facebook-gruppe?

– SST er det som skjer før og etter tur, vi blir et forum, ikke en arrangør, sier gutta samstemte.

 

Forholdet til Natura

Natura ble også opprettet av noen få, mannlige studenter, tidlig på 70-tallet. De ønsket mindre av idrettens prestasjonsjag, og mer kjærlighet til naturen og friluftslivet.

Hva er det SST skal bli, som Natura ikke er?

– Vi blir en nisje for studenter som vil drive tindesport, hvor vi kan utveksle erfaringer, svarer Are.

Leder i Natura, Ingrid Rui, tror ikke SST er noen trussel mot Natura.

– Natura har senket terskelen, og satset mer på turer som inkluderer de aller fleste, forteller hun.

 

Det gode selskap

Den varslede lanseringsfesten er i gang. Mange nysgjerrige har lagtfredagskvelden hit: Alle sitteplassene i det vesle lokalet, blir varmet av friluftsinteresserte studenter av begge kjønn. Folk virker spente på hva som kommer. Med sixpencen litt på snei står Matias fremst i rommet og leser høytidelig fra manifestet:

– Vårt mål er å videreføre fjelltradisjonene, tindesporten, skikjøringen og den fantastiske naturen Sunnmøre har å tilby, i god stil. SST ønsker og å utvikle bedre kunnskap om fjellene gjennom litteratur, kunst og forskning.

– Jeg vet det lyder pompøst, legger han til.

Så proklamerer Matias filmslipp og setter på en kortfilm han har laget selv. Den kunne fått selv den mest blaserte eventyrer til å sette fra seg ølen, og løpende forlate festen for å legge ut på tur. Petter sier at han ønsker å få med både gutter og jenter, og møte nye folk.

– Men vi kan ikke ta inn hvem som helst, slår han fast.

 

Saken fortsetter under bildet.

20151115-_MG_0758

 

KAN DU BLI TATT OPP I SUNNMØRE SKI- OG TAUS – LITARLAUG?

  • Har du vært på minst ti turer i alpint terreng?
  • Kan du oppgi fjellområde, turfølge, år og årstid for turene?
  • Var du aktiv i både planlegging og gjennomføring?
  • Har du gode kunnskaper om skredfare?
  • Kan du førstehjelp?
  • Har du god selvinnsikt?

Svarer du ja på disse spørsmålene vil du med stor sannsynlighet få innvilget opptak av styret i SST og, som det står i deres manifest, bli en «ski- og tausliter».