Er du på utkikk etter et nytt telefonbord, fonduegryte eller en sofa i velour? Norsk Misjonsselskap Gjenbruks lokaler i Volda bugner av herligheter en mest sannsynlig ikke finner andre steder.

 

Butikken som har reddet mang en student fra økonomisk sammenbrudd, ligger midt i hjertet av Volda, ikke langt fra fergekaia. Ved første øyekast er det ikke Hamnegatas mest elegante lokale, men den lune atmosfæren som slår oss i det vi entrer butikken gjør opp for dets kalde ytre. Det er ikke vanskelig å føle på hjertevarmen som sitter i veggene, idet Petra Tverberg og Marta Hunnes reiser seg fra den litt småslitte rustikke sofaen i hjørnet og byr på varm kaffe, smultringer og pærer. Her sitter de ofte og prater eller strikker når det ikke er noen kunder i butikken. De to sjarmerende damene guider oss mellom hyllene med porselen, te-serviser og vaser. De forteller at folk titt og ofte kommer innom bare for å ta en kopp kaffe. Her er alle velkomne, alt fra studenter som ønsker å lære håndarbeid til turister som venter på fergen. Kaffekopper skorter det i alle fall ikke på.

 

Ingen tro på gjenbruk

I 2014 tjente NMS Region Møre 6,3 millioner kroner, størsteparten av inntekten kom fra nettopp bruktbutikkene. På landsbasis er også gjenbrukskonseptet det mest lønnsomme. Idéen kom opprinnelig fra Danmark, og selv om noen i organisasjonen ikke hadde troen på at det var mulig å starte bruktforretning i Norge, gjorde de likevel et forsøk. Det viste seg å bli en braksuksess og i dag går salget så det suser. Mange av de ansatte i Volda har jobbet på NMS Gjenbruk siden de startet opp i 1998, og kommer ikke til å slutte med det første.

 

Trivelig frivillig

Om du mangler noe, finnes det sannsynligvis hos NMS. Hvor enn vi snur oss er det krimskrams delt opp i ulike kategorier. Russiske dukker, tinnvaser og hjemmeheklede klokkestrenger er noen av gjengangerne. Petra forteller engasjert om hvordan det er å jobbe på Gjenbruken og at dagene kan være travle, spesielt på høsten når studentene vender tilbake til Volda. På vinterstid derimot kan det gå lenge mellom plingene i døren, men damene mister ikke motet av den grunn. De jobber ikke bare for at studentene skal få billig bestikk, men også for å realisere kirkens misjonsprogram. All inntekt går til diverse prosjekter i både innog utland og et prosjekt som spesielt opptar Petra er skolegang for mindreårige flyktninger. Petra har vært med fra starten av og jobber tre timer hver onsdag. Hun mener at alle mennesker som er i lønnet arbeid har en viktig rolle å fylle i samfunnet.

 

Frivillig arbeid og bistand er ikke noe en kan ta for gitt, sier hun. Selv har hun nettopp kommet hjem fra Ukraina hvor hun besøkte et barnehjem og en flyktningleir.

 

– Pengene fra gjenbruken gjør en stor forskjell slik at barn på flukt får opprettholdt skolegangen. Det er godt å vite at man gjør en innsats for mennesker som ikke har det like godt som en selv, forteller Petra.

 

Sprenger kapasiteten

Sortimentet fornyes stadig, og det kommer ofte folk med nye varer.

 

– I begynnelsen var vi usikre på om vi ville greie å fylle lokalet, men det viste seg at det ikke var noe problem. Nå har vi nesten for mye, så vi utvidet butikken.

 

Petra viser oss vei. Ut på gaten og rundt hjørnet. På veggene henger det kobber og broderier som er mistenkelig likt noe en kunne funnet hos enhver grandtante. Det er likevel delte meninger blant de pensjonerte damene om hva som er fint og ikke.

 

– En gang fikk vi inn en hjemmelaget drømmefanger. Den hadde masse fjær i forskjellige farger. Skikkelig stygg, men den ble solgt, humrer Petra.

 

Hun påpeker den enorme forskjellen på folks stilsans.

 

– Men det er en ting både studentene og lokalbefolkningen kaster seg etter så snart det settes i de allerede fulle hyllene. Norgesglass. Det er en evig klassiker, smiler hun.

 

Bruktbutikker vil nok aldri gå av moten. Sortimentet vil stadig fornye seg selv etter tidsperioder og trender. Hvem husker vel ikke telefonbordet hos bestefar, eller den myke og store velour-sofaen som en kunne tegne mønster i på hytta. Ting med særpreg og sjel vil det alltid være et marked for.