Når jeg ser for meg skaperne av Jodel, ser jeg en gjeng tastatur-krigere, lysskye soldater trent opp nede i internetts dypeste og mørkeste avgrunner. De sitter der i kjelleren til mamma, med V for Vendetta på repeat og Guy Fawkesmaskene på. Med dataskjermene som eneste lyskilde, i en svett runkesirkel på et teppegulv hvor ostepop-støv og Red Bull-flekker har laget en illeluktende mosaikk. Med denne nye anonymitets-appen kan de endelig si akkurat hva de mener, uten å faktisk stå for det.

 

Da Jodel først tok av i Volda, var det som om noen åpnet slusene til en ondskap tidligere kun observert i kommentarfeltene på VG.no, og hele Volda ble gjennomsyret av drit. I flere dager vasset vi rundt på campus i knehøyt oppgulp fra folk med enorme eksponeringsbehov, men som tidligere var uten en digital plattform å utfolde seg på. Man trenger ikke å tenke seg om før man sier noe, når man ikke kan bli konfrontert med det etterpå uansett. Hatet mot journalistikkstudenter var ballets dronning de første få dagene, etterfulgt av hat mot crewet på Rokken Fotballpub og Svelaredaksjonen. Det er en veldig inkluderende form for mobbing. Det diskrimineres ikke, alle skal få.

 

Plutselig er det en person som har fått for lite oppmerksomhet en dag, og skriver en diffus melding som for eksempel «du med ballehår i trynet, barber deg». Plutselig har du ødelagt dagen til samtlige ballehår-bekledde mennesker innenfor 10 km. Det er enkelt å føle seg truffet av jodels fordi de er veldig generaliserende. Det er fort gjort å bli veldig selvbevisst. Det er litt som følelsen man får når man tror alle rundt seg snakker om deg.

 

Heldigvis er vi stort sett voksne på Jodel i Volda, så det er ikke ofte det nevnes navn eller begås personangrep. Men nå som videregående-elevene har plukket det opp, er det bare å forberede seg på et uendelig bombardement av meldinger preget av kåthet og hormonell ubalanse.

 

Jokeren sa i «The Dark Knight» at om du gir en mann en maske, vil han vise sitt sanne jeg. Det er vel kanskje Jodel et godt bevis på.