Norge troner øverst på listen over one-night stands i verden. Vi er også de som har mest sex ved første møte. Har vi blitt til et samfunn med lite kjærlighet og mye sex?

 

“Vil du bli med meg på en date?” er ikke et spørsmål man som ung og norsk hører altfor ofte.

– Dating er bare kleint. Det må være alkohol med i bildet for at jeg skal tilnærme meg en jente, sier Philip (19).

– Det er på Rokken all dating skjer i Volda, egentlig, sier Magnus (25).

Peikestokken har snakket med Jørgen Olaussen, som har bachelor i psykologistudier innen Human Behaviour. Han tror årsaken til at norsk ungdom er verdensmestere i one-night stands er at de stort sett har en høy sosioøkonomisk status, som bidrar til å skape en avslappet holdning til sex og forhold.

– I Norge er det å finne seg en partner ikke forbundet med at man setter seg selv i en tryggere posisjon, verken økonomisk eller fysisk, som i mange andre land. Dette er en av de viktigste årsakene til at unge nordmenn ikke ser på det som problematisk å skifte seksuelle partnere oftere, fremfor å inngå i mer permanente forhold.

Olaussen forklarer at mye tilfeldig sex gjør at nordmenn bruker lengre tid i seleksjon – sprosessen av faste partnere, før de slår seg til ro med én.

– Mange føler seg forholdsvis trygge i situasjonen de befinner seg i, og ser ikke på det som problematisk å forplante seg umiddelbart hvis de har sjansen.

75 prosent av dem som deltok i nettundersøkelsen til Pekestokken oppgav at de har lyst på kjæreste. Under halvparten har aldri bedt en annen person ut på date. Det sier seg selv at det er en skjevhet i systemet. Er norske unge blitt for feige?

 

3 (2)

 

End of Romance

Som studenter og i den gylne datingalderen, har Helene (21) og Hanne (20) sterke meninger om dette sjeldne fenomenet: Hanne mener det hele er “litt fucka”.

– Det går alltid veldig lang tid før det skjer noe. Det er litt «end of romance».

Hanne og Helene synes det er hyggelig å drikke ute, og tror et glass kan hjelpe begge parter til å slappe mer av på en date. Spandering synes de man kan bytte på, med hensyn til studentsituasjon der verken kis eller kæbe bader i gryn.

– Man møter gjerne personen på byen først, med alkohol i bildet, sier Hanne.

Hun forteller at hun har truffet en gutt på en bar via Tinder, men at det ikke ble noen flere treff enn det ene møtet. Helene sier seg enig i at det er på byen norsk dating finner sted.

– Det begynner med et one-night stand, null dating. Selv om jentene ikke er overlykkelige over datingsituasjonen, sier de at de selv heller ikke hadde gjort så mye om de skulle være interesserte i noen.

Magnus (25) mener at nettdating har tatt over mye av spenningen.

– Mange tenker kanskje på sex før et eventuelt forhold. Med nettdating og ved å gå rett på sak så mister man den fasen i mellom.

 

Var ting bedre før?

Peikestokken møtte en gjeng glade og spreke damer på over 60. Vi var nysgjerrige på om datingkulturen egentlig hadde endret seg så mye. Astri (63) påpeker at det var i festlige lag mye av datingen skjedde, også før i tiden.

– Guttene sto som regel innerst inne under galleriet og drakk seg til mot, vi damene tok nok mer initiativ.

Eve (66) forteller at onenight stands var uaktuelt.

– Da kunne man risikere å ende opp med giftemål!

 

Partner på bestilling

NRK opplyste nylig at mer enn en halv million nordmenn bruker sjekke-apper som Tinder og Happn. Amerikanske forskere som har studert nettdating skriver at man utvikler en slags shoppingmentalitet på mennesker man kan være interessert i.

 

De skriver at med så mange muligheter (les: flørter) bare et tastetrykk unna, kan det være vanskelig å ta til takke med én person.

– Sånn var det ikke før i tiden, i følge Randi (80).

– Jeg og min mann møttes på dans. Om han fortsatt hadde levd i dag ville vi vært gift i seksti år!

Selv om mange, som Randi, fant lykken, kan det diskuteres om utviklingen av en såkalt “shoppingmentalitet” er negativ. Silje Vårlid er samlivsterapeut, og forteller at skilsmissestatistikken steg på 1970-tallet. Siden 2004 har derimot antall skilsmisser gått nedover.

– Nå er skilsmisseraten for alle gifte i Norge på 32 prosent. Vårhild avkrefter med dette det kjente utsagnet om at halvparten av alle som gifter seg i dag, blir skilt. Hun forklarer at det er flere faktorer bak denne positive utviklingen.

– Terskelen for å innrømme at man har det vanskelig i parforholdet, for deretter å søke hjelp, er for eksempel mye lavere i dag enn det den var før.

Kanskje kjærleiken ikke siger nedover likevel?

 

Frykten for å bli avvist

Selv om en halv million i Norge bruker sjekkeapper, så viser det seg at bare 15 prosent av unge nordmenn mener disse er gode verktøy for å finne Den Rette. Flertallet sier også at de syntes terskelen for å be eller bli bedt med ut på date er for høy.

Psykiater Tormod Huseby uttaler i tidsskriftet Psykisk Helse at vi som mennesker er redde for å bli avvist.

– Hvis vi blir avvist som den vi er, er vi ikke lenger like verdig som andre. Under en forelskelse frykter man å ikke være bra nok, etter hvert blir man tryggere på den andre og viser mer av seg selv, og når det er ekte kjærlighet, blir man tålt som den man er.

Student ved Høgskulen i Volda, Nikolai (21) skulle ønske at datingkulturen i Norge var mer lik den amerikanske, hvor dating er like normalt som å spise fast food.

– Om jeg er interessert i ei jente blir jeg usik – ker, og mister all game. Ofte blir det kleint når man prøver å ha et avslappet forhold til å gå ut sammen med noen, fordi andre gjør veldig mye ut av det, uten at det egentlig behøver å være det.

 

”Å skaffe seg baller”

Opp igjennom historien har det vært en naturlig forventning om at det er gutter og menn som skal ta initiativ i innledningen av en flørt. I Norge kjemper vi for likestilling, noe vi har fått utrettet i stor grad. Nikolai mener at jenter må ta mer initiativ.

– Absolutt, det burde ikke være en gutteting at vi alltid skal ta initiativ.

Han påpeker at det også er ålreit at begge parter betaler på daten.

– Det er en uting at jenta forventer å bli spandert på, det må være en gjensidig greie.

Kristian (23) har god erfaring med sjekking. Hittil i år har han vært på date med seks ulike jenter. Stevnemøtene skaffer han seg gjennom å spørre om nummeret til kvinner han møter ute på byen.

– Og ei via Tinder.

Han synes begge kjønn kan ta kontakt på datingapper.

– Om man er interessert i noen, så må man bare hoppe i det egentlig. Det at hun kan si nei, er noe man bare må godta. Dating handler egentlig bare om å skaffe seg litt baller.

 

Skjermbilde 2016-02-01 kl. 16.08.13