Rafiki betyr venn, og det er en fin, liten vennegjeng vi møter på i Steinbakken 4B.

Rundt om i leiligheten finner vi smale, hvite lapper med inspirerende ord. Rune Østreng
(26), som er kongen av småting, har nemlig invistert i en etikettmaskin. Med disse lappene blir en kjedelig hverdag til et smil om munnen. Kollektivet har fått med de tradisjonelle hjemme-quotene som ”Home is where the heart is”, som henger på tv-en. Litt mer originalitet finner vi på toalettet, med to lapper på doen. Den første festet på dolokket, hvor det står, ”åja, du skal bæsje”. Og løfter man dosetet leser man; ”så liten den var”.

– Rune har mye rart, og er mye på Wish. (nettside som selger mye rart, red. anm.) Han har blant annet bestilt et elektrisk halsbånd, forteller
Harald Vikeså Bjørnsen (23).

Dørpissing

De fire idrettsstudentene som bor i Rafiki flyttet sammen i august i fjor. Rune eier leiligheten, men blir ikke karakterisert som sjef av den grunn. Styreformen i kollektivet minner mest om et demokrati, selv om Harald og Lars Johannes Kippervik (24) påstår at de går rundt og kontrollerer, spesielt vaskingen av leiligheten. For noen av guttene er alt en konkurranse, men det er ingen konkurranse i å ta ut av oppvaskmaskinen forteller Lars. Som Rune ville sagt, “Vi tar det i mårra”. Den fjerde beboeren er Rasmus Fjeld (25). Rafiki, eller vennene om du vil, har flotte kallenavn på hverandre.

– Harald er tjukken, Rune er slasken, mens Rasmus er styggen. Jeg er nok kjekken, sier Lars.

I Fadderveka i fjor klarte kollektivet å gi fra seg litt av et førsteinntrykk til naboen. De hadde fest, og dokøen var som den alltid er – endeløs. En av deres gjester bestemte seg derfor for å finne et alternativ toalett. Klokken var ikke slått ni, før vedkommende vandret bort til nærmeste nabo. Han kom ikke lenger enn til døra, da han åpnet smekken, tok ut urinrøret og ga på. Plutselig dukket naboen opp, og urinmannen la på sprang hjemover. Guttene satt derfra igjen med ansvaret for å rengjøre griseriet som hadde festet seg på naboens kledning. Naboen tok det overraskende bra, og sa at de bare måtte feste videre, men mer tiss på døren ville han ikke ha.

Billig vin

Gutta er gjennomsnittlig ryddige, men beskylder Rune for å være den mest rotete. Når vi inspiserer toalettet, får vi klar beskjed:

– Det er litt rotete, men det er Rune sine ting. Vi passerer badet og får et lite glimt av soverommene. Først Rasmus og Rune sine, så Lars og Harald. For å komme til Haralds rom må man innerst inn i gangen, og krøke seg forbi et tørkestativ. Det som møter oss da er et sjarmerende, seks kvadratmeter stort soverom, som tidligere har vært et garderobeskap.

– Jeg har plass til alt jeg trenger her inne, sier Harald smilende mens han kikker inn på redet sitt.

Rafiki har en nydelig uteplass, med både terrasse og plen. På terrassen ser vi en hengekøye, surfebrett, longboard, crokett – ja, alt en idrettsinteressert person kan ønske seg. Kollektivet kan også by på egenprodusert vin. Den smaker riktignok ikke særlig godt, men den funker som den skal. Ingen av guttene har for øyeblikket kjæreste, så dersom du skulle være interessert, er det bare å ta turen innom. Rasmus kan man også matche med på tinder.

– Han er tinderkongen, forteller de andre guttene.