Overforbruk, dårlig planlegging, «lommetyver» og ubetalte regninger er typiske ting som ødelegger økonomien. Men med planlegging kan studenttilværelsen bli romsligere, storstipendet skal nemlig vare til desember, ifølge «Luksusfellen»-Magne.

 

– Jeg tenker at det er viktig at unge begynner å gjøre de riktige valgene tidlig. Vaner er så vanskelige å snu. Har du gode vaner tidlig har du dem med deg resten av livet. Det vil du ha glede av, sa Magne Gundersen til studentene i Volda da han besøkte Rokken en ettermiddag i september. Gundersen jobber som forbrukerøkonom i SpareBank1, men er mest kjent fra «Luksusfellen».

skjermbilde-2016-10-13-kl-17-50-19


Kollokvie i Syden

– De lommetyvene som sniker seg innpå deg i store folkemengder og tar fra jakka di, det er de som er de snille, mener Gundersen.

 

Han begrunner dette med at du aldri ser disse tyvene igjen. De slemme lommetyvene er de typiske tyggis- og kaffetyvene som gjør at pengene daglig forsvinner i små mengder. En kaffe latte til 39 kroner, virker kanskje ikke så mye der og da. Men om man kjøper en latte hver dag i ett skoleår på ti måneder, blir resultatet den nette sum av 7800 kroner. Altså, nok til å ha kollokvien i Syden.

 

Null hokus pokus med budsjett

Økonomen anbefaler studenter å lage budsjett over økonomien. Gundersen viser til referansebudsjettet til SIFO (Statens institutt for forbruksforskning). Her oppgir man kjønn, alder og årsinntekt, og får et forslag til hvordan budsjettet kan se ut. Ifølge Gundersen trenger man ikke å være magisk for å sette opp et budsjett. SIFO legger opp til at man kan bruke penger på lek og moro, og Gundersen er enig i at det er lurt å legge av en 1000-lapp til såkalt sløsing.

 

– Man føler seg friere om man kan sløse litt og unne seg noen lommetyver likevel, sier han.

 

God nok kontroll

Økonomen mener man ikke trenger å ha stålkontroll. Det viktigste er at man ikke bruker mer enn man tjener, og har en plan for pengene. Han forteller at han har bra kontroll på økonomien, og selv han sløser iblant.

 

– Mine vaner ble lagt tidlig. Da jeg var liten gutt kom pappa hjem med lønningspose og måtte budsjettere. Mamma fikk pengene og brukte de på husholdning. Noen ganger så jeg at hun var lei seg fordi det var lite igjen. Jeg lærte å planlegge pengebruken min bra, slik at jeg ikke havner i en situasjon hvor jeg er blakk. Og det har jeg også sjeldent vært, sier Gundersen.