Lars Vaular synger at han har fått 55 par sko fra Adidas, med 666 striper. Uten altfor avansert matte, finner vi ut at det mangler en sko. Hvor er den siste skoen, Lars?!

 

I flere dager har vi prøvd å få kontakt med rapperen. Da han endelig ga klarsignal om at vi kunne møte han for et intervju hadde vi egentlig allerede slått oss til ro med at det ikke kom til å bli noe av. Med andre ord: Kveldens drikkemaraton var allerede i gang. Fnisete og lykkelige hilste vi på ham, og ble litt lettet over å se at han holdt en Hansa i hånden.

– Hvor er solbrillene, Lars?

– De er faktisk i jakkelommen min.

Atter en gang er 31-åringen tilbake i Volda, denne gangen for å spille på X2 Festivalen.

– Girson sier at dette er det stedet vi har spilt flest ganger i Norge, men det tror jeg egentlig ikke noe på. Det betyr at vi har vært her ganske mange ganger. Kanskje fire ganger. I hvert fall tre. Volda er definitivt det studentstedet vi har vært flest ganger.

 

Vil overraske

I fjor slapp Lars Vaular de tre albumene 666 ALT, 666 GIR og 666 MENING, og nylig ble trilogien utgitt på vinyl.

– 666-trilogien er jo tre veldig forskjellige plater. Går du aktivt inn for å overraske folk?

– Jeg går inn for å ikke lage det samme om igjen og om igjen. Jeg prøver i hvert fall å overraske meg selv. Jeg prøver å gjøre nye ting, for å imponere meg selv og vennene mine.

Musikkvideoen til «Det ordner seg for pappa» fra 666 GIR ble en snakkis. I videoen ser vi Lars danse med rolige bevegelser man sjelden ser rappere gjøre. Dansen lærte han kun på grunn av musikkvideoen.

– Det var en sånn opplevelse der jeg gjorde noe jeg ikke kunne i det hele tatt, og måtte prøve å lære meg noe nytt. Først var det meg selv jeg måtte overbevise. I forbindelse med slippet av musikkvideoen, filmet Vaular reaksjonen til noen av vennene sine som fikk se videoen for første gang. Leo Ajkic var en av disse.

– Ka e det du driver med? spør Ajkic halvveis ut i filmen.

– Eg e ikkje down med sånn contemporary arts eller ka det heter, det vet du, mann.

Vaular forteller at han jobbet med koreografien i over tre måneder. Først et halvt år etter at videoen var ferdig, ble den utgitt.

– Da jeg slapp den hadde jeg helt glemt at det var en utfordring for meg selv. Jeg var kommet til det stadiet at jeg var så komfortabel med det, at jeg ble overrasket over at folk synes det var spesielt, sier Lars.

 

 

kristinebrandsdalbarane_larsvaular_140416...
Foto: Kristine Brandsdal Barane

 

Vaular på visefestival

Overraskende nok ble Lars Vaular invitert til å spille på visefestivalen Viser ved kanalen i fjor sommer. Han beskriver konserten som et teaterstykke:

– Det var liksom bare folk som spilte gitar der. Det var veldig stille. Det var en amfiscene der, hvor folk satt på benkerader oppover, så var det en stor åpen plass hvor publikum egentlig pleier å være. Men den plassen var helt tom. Jeg måtte gå ned dit, fordi alle satt så langt i fra, så da hadde jeg bare konserten der.

– Gikk det bra?

– Ja, det gikk egentlig jævlig bra, ler Lars.

Han synes det er gøy å spille konserter som skiller seg ut.

– Jeg synes det er jævlig fett, når du skjønner at konserten vil bli så fundamentalt forskjellig fra de andre konsertene. Da blir det liksom en inspirasjon. Det blir gøy.

Artisten forteller at han tidlig hentet inspirasjon fra rapperen Beanie Sigel, som oppfordret alle som vil rappe, om å alltid ha 100 vers klare. Etter at Lars leste dette, skrev han 40 vers i måneden, fra han var 16 til han var 22.

 

Ber folket ta seg sammen

Artisten har gjestet Lørdagsrådet på NRK P3, hvor han sammen med Siri Kristiansen og to andre gjesterådgivere hjalp lytterne med deres problemer.

– Jeg var med der to ganger og jeg tror det holdt. Jeg fant ut at det der var altfor koselig, sier bergenseren og tar en ny slurk av ølen før han fortsetter,

– Jeg har ikke noe problem med å være koselig, men jeg har ikke noe behov for å være koselig på radio.

Man kan få inntrykk av at han er en smule hard, og sier ting som «ta deg sammen» og «slutt å skap deg», i motsetning til de andre rådgiverne som gir tips om at man heller bør snakke sammen.

– Ja, det var det jeg følte óg. Skal jeg liksom sitte her og si «ta deg sammen»?!

– Da begynte vi å lure på om du er like streng med deg selv?

– Ja, på noen ting, men faen, det går jo ikke an å kontrollere seg selv, ler Lars.

– Vi hadde tenkt at du skulle svare ja, slik at vi kunne spørre: Kommer du til å være like streng med sønnen din Wilfred?

– Jeg tror faktisk jeg må bli litt strengere med han, sier han og smiler.

– Får han frie tøyler?

– Nei, men jeg har aldri gjort dette før, så det er litt vanskelig. Han er jævlig overbevisende.

– Er ikke han fire år?!

– Jo, jo, men han er jævlig smart. Han lyger som faen.

 

kristinebrandsdalbarane_larsvaular_140416..
Foto: Kristine Brandsdal Barane

 

Ferskensnop

Det Lars ikke vet, er at vi har snakket med moren hans.

– Apropos Wilfred. Vi lurte på hva som var favorittsnopet ditt da du var liten?

– Jeg liker egentlig ting som er supersure eller supersalte.

– Det er utrolig rart, for vi snakket med din mor.

– Min mor? sier en noe overrasket Lars.

– Ja. Vi snakket med Rigmor, og hun sa…

– Rigmor? Kjennar du hon ellar?! sier han, og trekker på smilebåndet.

– Hun sa at dette var favoritten, sier vi og kaster en pose med ferskensnop i fanget hans.

Øynene hans lyser opp.

– Ååå, men vet du hva?! Jeg kan gå god for at denne er god, men det er egentlig min bror Espen som liker det. Jeg spiste ferskensnop fordi det var det som ble kjøpt inn. Det var det beste vi hadde. Men ikke det jeg likte best, det var det ikke, sier han.

– Men kanskje jeg hadde sagt at det var min favoritt hvis det ikke var hans favoritt. Det var jævlig viktig for han at jeg ikke skulle like de samme tingene som han. Men tusen takk, det var veldig søtt, legger han til.

 

Den forsvunne skoen

I tillegg til å opptre på Nordens største musikkfestival, Roskilde, blir Lars Vaular også å se på festivaler som Bergenfest, Slottsfjell og Palmesus.

– Det blir sykt mange konserter, så det blir garantert noe reiving.

– Et siste spørsmål: Du sier i sangen «Stripar» at du har fått noen sko fra Adidas, nærmere bestemt 55 par, med 666 striper. Dette går jo ikke opp?

– Det er som en gåte, skyter Lars inn.

– Har du mistet en sko?

– Ja, det er det at jeg fikk én sko for lite, og det blir jo ikke et helt par. Så det er jo egentlig 55 og et halvt par, men det er ikke 56 par – det er mer enn 55, og jeg runder nedover.