Om noen timer kommer disse tre til å måtte møte de trette, rødsprengte øynene til et vesen de ikke kjenner. Den ene jenta, har fire timer før, spydd over hele «crushen» sin. Hun andre, glemte i et svakt øyeblikk at hun hadde kjæreste. Gutten sitter igjen med tom bankkonto og mengder av snapchat-svar fra kompiser som gratulerer med fangsten.

 

Du kan ha gjort noe dumt i fylla, som gir deg rimelig grunn til å gremmes over deg selv. Men det kan også skyldes en kjemisk ubalanse i hjernen. Programleder Ole André Sivertsen har studert fylla med vitenskapelige briller. Resultatet ble to bøker og TV-serien «Fylla» på NRK.

 

Tapte signaler

Med fylla kommer ofte et hukommelsestap som kan virke veldig angstforsterkende.

 

– Alkohol hemmer nervesystemet som sender signaler i hjernen. Hjernen kan kompensere for de signalene som gikk tapt når du var påvirket, ved å skille ut kjemiske stoffer som får signalene til å gå lettere igjen. Denne tilpasningen tar tid, og er årsaken til overaktivt angstsenter, forklarer Sivertsen.

 

En fuktig kveld på Rokken kombinert med snertne kommentarer både on- og offline. Slapp av, vi har alle vært der. Søndagsmorgen og tankerekken begynner. Du tar opp telefonen for å samle de trådene du mistet kvelden før. Mange svarte hull, men nettbanken og snapchat-kontoen har loggført alt.

 

– Vi har to typer hukommelsestap. Total blackout skjer ved rask promillestigning, hvor hjernen bedøves så raskt og mye at ingen minner legges i langtidshukommelsen. Ved en brownout er derimot ikke hele hukommelsen bedøvd, og det danner seg svake minner du kan huske. I kombinasjon med fylleangst er nok dette det verste hukommelsestapet.

 

Følelsene forsterkes

Myten om at man blir mer kreativ på fylla er sann på den måten at man ikke klarer å fase ut alle de dårlige ideene man får.

 

– Alle avgjørelser skjer i en balanse mellom hjernens rasjonelle del og følelseslivet. Ettersom den rasjonelle delen er den mest sårbare for alkohol, er det følelsene som i større betydning avgjør handlingene når man er full, forteller Sivertsen.

 

Hvordan man reagerer på alkoholen kan variere fra person til person og fra gang til gang.

 

– Hvilken periode i livet man befinner seg i, spiller ofte en rolle for hvordan man reagerer i møte med alkohol. Er du lykkelig, blir du gjerne mer lykkelig, men har du en kjip dag, kan denne fort bli enda kjipere, legger han til.

 

Be om Guds forlatelse

Du ligger der med tidenes verste hodepine… og faen den har du fortjent. Får stablet deg opp på beina etter jakten på Paracet, mens du leter etter verdigheten du la igjen på Rokken kvelden før. Blir sugen på en iskald cola og et tankedødt TV-program. Kiwi er løsningen. Om ikke angsten var der fra før, skal du være sikker på at du møter den ansikt til ansikt, da hele Rokkens klientell har forflyttet seg til Kiwi.

 

Det er dessverre ikke fryktelig mye å gjøre med fylleangst.

 

– Et tips jeg kan gi er å ringe rundt og fortelle vennene dine hvor dumme de var kvelden før. Dette kan forbedre din egen selvfølelse. Hvis ikke dette hjelper, er kirken forpliktet til å tilgi, ler Sivertsen.

 

Fylleangst er et bredt fenomen, men forsterkes gjerne her i lille Volda. Selv har Sivertsen vært ute på fyll og fant i bygda, da han har kompiser som er tidligere voldastudenter.

 

– Jeg forstår hvor klaustrofobisk fylleangsten kan føles, på et lite tettsted som Volda. Jeg har selv mange skrekkelige historier som ikke bør deles, forteller han.